lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 5 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 4 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Pondelok, 23. December, , Dnes oslavuje Nadežda
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nevzdávajte sa toho najcennejšieho!

  Spracoval(a) : Veronika Strýčková
Dátum : 7.7.2008
späť
Späť

Poslať
 

Biele cestoviny sú vyrábané z bielej múky. Z hľadiska výživy tento jednoduchý fakt znamená, že počas výroby sa vytratí vláknina . 40% hmoty obilninového zrnka sa stratí a s ním významné látky pre zdravie. Cestoviny zbavené vlákniny sa premieňajú na cukor veľmi rýchlo, zatiaľ čo celozrnné cestoviny nasýtia na dlhý čas. Tmavé cestoviny však nemusia zákonite znamenať, že nie sú vyrobené z bielej múky. Výrobcovia múku často miešajú v rôznych pomeroch a tiež prifarbujú, aby spotrebiteľ siahol po „tmavom výrobku“  Na trhu sa objavujú aj cestoviny vyrobené z grahamovej múky, čo je vlastne celozrnná múka, do ktorej boli primleté navyše vonkajšie časti zrna- otruby. Ak v obchode uvidíte celozrnné cestoviny, pátrajte aký druh múky obsahuje a aké percento.

Celozrnné cestoviny majú aj vyšší podiel minerálnych látok. Obsahujú mangán, ktorý udržiava hladinu cukru v krvi a stará sa o správnu stavbu kostí, zásobujú komplexom vitamínov B, nevyhnutných na správne fungovanie svalov a nervovej sústavy a sú tiež významným zdrojom magnézia, ktorý tiež podporuje funkciu nervovej sústavy a pomáha udržiavať v rovnováhe ženské hormóny.

Sú vhodné pre tých, čo sa snažia schudnúť, znížiť cholesterol, upraviť vyprázdňovanie, či krvný tlak. Neodporúčajú sa však pri ochoreniach čriev a zadržiavaní vody v tele a obličkových kameňoch .

Pri príprave treba trochu opatrnosti. Celozrnné cestoviny nemajú takú elasticitu ako bežné a minútka vo vare navyše je viac na škodu ako na úžitok. Chuť však nesklame žiadneho gurmána. Výborne dopĺňa akékoľvek mäsové, zeleninové, či syrové omáčky. Treba však rátať, že k celozrnným sa hodí väčší objem omáčky. Len škoda že náš trh ich zatiaľ ponúka v obmedzenom množstve a je potrebné si za ne priplatiť viac ako za bežné. V tomto prípade je to však tá správna investícia do zdravia i chuti. 

Slovník výrazov užitočný pri nákupe:

Durum pšenica- tvrdá pšenica, vhodná na výrobu cestovín predovšetkým bezvaječných

Semolina- krupica, zomletá časť vnútornej časti zrna najčastejšie tvrdej pšenice (alebo aj kukurice a iných obilnín), spôsobuje hladkú textúru cesta

Špalda- prastará obilnina, ktorá má výnimočné zloženie minerálov a vlákniny, ľahko stráviteľná v porovnaní s ostatnými obilninami

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!