Slováci varia častejšie ako naši susedia v Maďarsku a Českej republike. Cez týždeň je pre nich najdôležitejšia rýchlosť prípravy jedla, počas víkendov má jedlo pripomínať chuť domova a cez sviatky dbajú na výnimočnosť pokrmov. Dokazuje to výskum, ktorý pre IKEA realizovala agentúra GfK.
Je varenie povinnosť alebo potešenie? Varia ľudia iba preto, že musia, alebo je v tom niečo viac? Aj na tieto otázky hľadala IKEA odpovede v najnovšom prieskume, ktorý bol zameraný na stravovacie návyky, zvyklosti v kuchyni a rôzne aspekty kuchynského vybavenia. Snahou je vytvoriť z kuchyne opäť priestor, v ktorom bude rodina tráviť spoločné chvíle a vniesť do varenia radosť a potešenie z prípravy jedla pre svojich najbližších.
Hlavne nech je to už hotové!
Cez týždeň uprednostňujú Slováci rýchle varenie s čo najmenším úsilím. Hlavným kritériom je rýchlosť (93%), po ktorej nasleduje ľahká príprava jedla (74%). Rýchlosť prípravy je dôležitá aj u našich susedov v Českej republike (79%) a v Maďarsku (77%). Štvrtina respondentov zo Slovenska sa stravuje počas týždňa v reštauráciách alebo v rýchlom občerstvení. Rovnako 25% z nich varí iba cez víkendy a viac ako polovica považuje varenie za povinnosť.
Čo nám bráni variť?
Slovenskí respondenti by varili častejšie, ak by mali viac času (56%), ak by varenie sprevádzal menší neporiadok (51%), či ak by mali kuchyňu vybavenú lepším nábytkom (31%). Takmer štvrtina vníma ako prekážky vo varení aj malú kuchyňu, nedostatok skladovacieho priestoru a pasivitu rodinných príslušníkov pri príprave jedál. Malé triky so zariadením kuchyne však vedia maximalizovať skladovacie priestory a základné nástroje zároveň urýchlia prípravu jedál a následné upratovanie.
Polovica Slovákov sa stravuje oddelene od rodiny
Aj napriek tomu, že dve tretiny Slovákov považujú varenie za činnosť, ktorá zbližuje rodinu, až polovica z nich sedí počas jedenia mimo rodiny. Prevažuje konzumácia počas práce, pri čítaní či pred televízorom. Medzi výhody domáceho stravovania patrí podľa opýtaných predovšetkým to, že jedlá vyhovujú vkusu rodiny a jeho cenová výhodnosť oproti stravovaniu v reštauráciách.
Varenie je umenie a kreatívny darček
Aj keď veľa ľudí uprednostňuje rýchle varenie, viac ako dve tretiny opýtaných Slovákov si myslia, že s láskou pripravené jedlo je krásny darček. Zároveň 72% z nich považuje varenie za kreatívnu a umeleckú činnosť. Varenie vníma ako relax a zábavnú činnosť každý tretí opýtaný. Tieto odpovede naznačujú, že varenie sa môže stať príjemnou činnosťou pokiaľ sa podarí odstrániť niektoré spomínané prekážky.
Praktická kuchyňa víťazí nad dizajnom
Pokiaľ ide o zariadenie kuchyne, polovica opýtaných považuje praktickú kuchyňu za absolútne dôležitú. Každý desiaty respondent uznal finančnú náročnosť ako rozhodujúci faktor. Dizajn kuchyne považuje za dôležitý štvrtina opýtaných Slovákov, pričom v Maďarsku je dôležitý dizajn pre 10% ľudí a v Českej republike len pre 6%. Usporiadanie kuchyne do tvaru L alebo lineárne je najčastejším riešením na Slovensku, u našich susedov sa objavuje nezriedka aj paralelné riešenie alebo usporiadanie do tvaru U. Rozloha kuchýň sa pohybuje vo väčšine prípadov v rozpätí 5 – 15 m2.
-nech je varenie cimkolvek ale urcite nie je povinnostou
-a kto by mal akoze mat tu povinnost?
Neregistrovaný - robert, 9.2.2009 14:10