Cvikla obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, biotín a karotén. Je veľmi cennou zeleninou pre prítomnosť aminokyselín, ktoré priaznivo pôsobia na nervy a mozgovú činnosť.Cvikla obsahuje organické kyseliny, pektín, draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, selén. Šťava zo surovej repy pôsobí ako komplexný antioxidant, ktorý ochraňuje pred rakovinou, je výborným posilnením imunity najmä v posledných zimných mesiacoch. Výborne zvýrazní všedný a fádny jedálny lístok a nie je cenovo náročná. Dá sa zakúpiť aj nespracovaná, ale aj konzervovaná, tá však nemá až toľko vitamínov. Ak sa rozhodnete pre prvú variantu, odporúčame použiť tenké gumené rukavice, šťava totiž obsahuje toľko farbiva, že stačí málo, aby ste ju mali nejaký čas ešte na rukách. Ak sa však nenecháte odradiť, výsledok bude stáť za to.
Zapečená cvikla so syrom
500 g čerstvej cvikly
Olivový olej
Bazalka
250 g fety
Cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Dáme do zapekacej misy a pokvapkáme olivovým olejom. Prikryjeme alobalom a necháme piecť 20 minút. Odkryjeme, posypeme syrom a bazalkou a nechápe zapekať pri miernej teplote ešte 10 minút. Podávame s ryžou, alebo celozrnným pečivom.
Cviklová polievka
2 cvikly
Cibuľa
Soľ, korenie
Citrónová šťava
Kyslá smotana, alebo biely jogurt
Celozrnný chlieb
100 g tvrdého syra
Cviklu očistite, nakrájajte na kocky a povarte do mäkka. Rozmiešajte ponorným mixérom a pridajte opečenú cibuľku, soľ, korenie, citrónovú šťavu a na záver kyslú smotanu alebo biely jogurt. Chlieb nakrájajte na kocky a opražte na panvici. Polievku nalejte do misky a posypte zapečeným chlebom a postrúhaným syrom.
mnaaam cvikla..
Neregistrovaný - , 10.3.2009 11:18