PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 3 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 3 reakcií. |
|
|
Nedeľa, 22. December,
,
Dnes oslavuje Adela |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Niekoľko zaujímavostí o citrusových plodoch
|
|
Spracoval(a) : Monika
Dátum : 17.6.2009 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
- Citrusové plody patria k najstaršiemu a najvýznamnejšiemu ovociu na svete. Začali sa pestovať pred viac ako 4 000 rokmi. V Európe sa rozšírili vďaka Krištofovi Kolumbovi, ktorý ich priniesol do Nového sveta. Španielski moreplavci museli zasadiť 100 semien citrusových plodov na každom mieste, kde sa vylodili.
- Najrozšírenejším citrusovým ovocím sú pomaranče. Pomarančové plantáže môžeme nájsť v trópoch a subtrópoch. Ročne sa vyprodukuje približne 30 miliónov ton pomarančov. Toto obľúbené ovocie obsahuje veľa vitamínov - najmä však vitamín C, a ovocných kyselín. Okrem toho ľudskému organizmu pomaranče poskytujú aj viaceré zdravotné benefity: posilňujú väzivové tkanivá, zastavujú krvácanie z ďasien či nosa, podporujú sústredenosť a dodávajú životnú energiu.
- Mandarínky patria k najstarším citrusovým plodom a pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. V staroveku bola ich konzumácia povolená iba najvyššie postaveným osobám, mandarínom – odtiaľ údajne pochádza aj ich názov. Podľa iných historických prameňov boli mandarínky po prvýkrát vypestované na ostrove Maurícius, ktorý domorodci nazývali Mandara. Niektorí predpokladajú, že slovo mandarínka má svoje korene práve v pomenovaní Mandara.
- Limety majú zelenkavú dužinu, ktorá môže obsahovať až dvojnásobne väčšie množstvo šťavy ako má citrón. Aby sme jej získali čo najviac, odporúča sa krájať limety nie priečne ale pozdĺžne. Dužina limety je bohatá na kálium, kalcium, fosfor, ako aj vitamín C.
- Grapefruity patria medzi novšie odrody citrusovej čeľade. Obsahujú zdraviu prospešné látky, ako sú vitamín C, vápnik, flavonoidy, kyselinu galakturonickú, ktorá rozpúšťa vápenaté usadeniny v cievach a pektín, ten znižuje obsah cholesterolu v krvi. Ich horká chuť pochádza z látky nazývanej glykosid naringín, ktorá pôsobí očistne a podporuje látkovú výmenu. Vďaka svojmu zloženiu je grapefruit tiež účinnou prevenciou proti infekciám.
Diskusia k článku:
|
|
|