Už ste niekedy spozorovali, že vám prišlo zle z liekov, aj keď nemáte alergiu na ich zložky? Dostali ste kŕče v bruchu alebo vás prehnalo, no tieto príznaky neboli ani v zozname nežiaducich účinkov? Asi trpíte neznášanlivosťou mliečneho cukru, tzv. laktózy. Jej jediným prirodzeným zdrojom je mlieko, umelo sa ale pridáva do rôznych výrobkov. Obsahuje ju až 20 percent liekov. Nájdete ju napríklad v antikoncepčných tabletkách či paradoxne dokonca v prípravku na zlepšenie trávenia.
Stalo sa vám už niekedy, že vám po použití tabletky prišlo zle? Pritom viete, že na žiadnu jej zložku nemáte alergiu. Tráviace problémy, kŕče v bruchu, nadúvanie či preháňanie, ktoré vám tabletka spôsobila, dokonca ani nemôžete nájsť v zozname jej nežiaducich účinkov... Najpravdepodobnejšou príčinou je, že trpíte intoleranciou laktózy, teda neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ako je možné, že sa vám tieto problémy prejavujú, aj keď ste nepili mlieko — jediný prirodzený zdroj laktózy?
„Mliečny cukor sa umelo pridáva do mnohých výrobkov, a to nie len potravinových. Obsahuje ho až 20 percent rôznych druhov liekov. Môžeme ho napríklad nájsť v antikoncepčných tabletkách, protizápalových liekoch či paradoxne aj v prípravku na zlepšenie trávenia,“ hovorí Rastislav Stolárik, predseda neformálneho združenia Intolerancia laktózy. Laktóza je žiadaným prvkom v potravinárskom či farmaceutickom priemysle kvôli svojej sladkastej chuti, schopnosti viazať vodu či iným vlastnostiam.
Rastislav Stolárik odporúča ľudom s problémom neznášanlivosti tejto látky pozorne preštudovať zloženie liekov. Ak obsahujú mliečny cukor, mali by sa poobzerať po bezlaktózovej alternatíve. Ak im z nejakých príčin nevyhovuje (cenovo, dostupnosťou, obsahuje iné nevyhovujúce prvky v zložení a pod.), môžu liek skombinovať s výživovým doplnkom (Laktazan), ktorý dodá telu potrebný enzým laktáza a umožní bezproblémové vstrebávanie mliečneho cukru do organizmu.
Každý človek má individuálny prah intolerancie laktózy, ktorý sa navyše mení aj so stúpajúcim vekom. Niekomu môže množstvo mliečneho cukru obsiahnutého v tabletke okamžite uškodiť, inému sa ťažkosti prejavia napríklad až po skombinovaní lieku s inou potravinou s obsahom laktózy. Intoleranciou na ňu trpí približne 20 percent Slovákov, mnoho z nich o tomto probléme nie je informovaných.
Pozor! Uvedené tipy sú určené pre laktózovo intolerantných. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3%.
Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom..