Spoločnosť Nestlé Slovensko, s. r. o., uvádza na trh novinku „Šťavnaté kura s bylinkami“, ktorá rozširuje súčasnú ponuku zmesí na prípravu kuracích stehien z rady MAGGI Nápady „Šťavnaté kura“. Zmes tvoria kúsky zeleniny, vybrané druhy korenia, a navyše nový variant obsahuje aj výber obľúbených byliniek, ako sú koriander, majoránka, petržlenová vňať, oregano, bazalka alebo tymian. Každé balenie obsahuje okrem zmesi aj špeciálne vrecko na pečenie, ktoré garantuje prípravu krehkého a šťavnatého mäsa zdravšie – bez pridania tuku, len vo vlastnej šťave. Podobne ako u ostatných variantov „Šťavnaté kura s cesnakom“ a „Šťavnaté kura s paprikou“ ani táto novinka neobsahuje pridaný glutamát sodný.
„,Šťavnaté kura s bylinkami‘ obsahuje, okrem zmesi na prípravu, aj špeciálne vrecko na pečenie, ktoré umožňuje mäso upiecť moderným, a pritom zdravým spôsobom – bez pridania tuku, len vo vlastnej šťave. Kura si tak ľahšie zachová výživné látky,“ hovorí Petr Menšík, špecialista Nestlé pre oblasť výživy a zdravého životného štýlu, a dopĺňa: „Vrecko na pečenie je vyrobené zo špeciálneho materiálu, ktorý odolá vysokým teplotám. Zaručuje stálu chuť, šetrnú úpravu jedla a hlavne krehké a šťavnaté mäso s dostatočným množstvom prírodnej šťavy.“
Príprava pokrmu je veľmi rýchla a jednoduchá. Kuracie stehná (cca 6–8 ks, 1 kg) opláchneme, osušíme, dáme do vrecka na pečenie a zasypeme zmesou. Vrecko pevne zviažeme asi 4–5 cm
od okraja a dobre pretrepeme, aby sa mäso rovnomerne obalilo zmesou. Vrecko položíme na plech
a vložíme na najnižší rošt do rúry vyhriatej na 200 °C (180 °C pri teplovzdušnej rúre) a pečieme 60 minút. Potom vrecúško vyberieme z rúry, opatrne odstrihneme jeho koniec a stehná vytiahneme. Vo výsledku Vás čakajú krehké a šťavnaté kuracie stehná aj s výbornou prírodnou šťavou.
Niekoľko tipov na prípravu a servírovanie
- chrumkavejšie stehná získate, keď 10 minút pred koncom pečenia vrecko opatrne rozrežete
a roztvoríte
- rošt v rúre dajte na najnižšiu úroveň, vrecko sa pri pečení nafukuje a pri elektrickej rúre sa potom môže prepáliť o vyhrievaciu špirálu; vrecko nezačne horieť, ale tým, že sa prepáli, budete ochudobnení o chutnú šťavu, a navyše máte prácu s umývaním pekáča
- vrecko pevne zviažte priloženým drôtikom (cca 4–5 cm od okraja), aby para zbytočne neunikala a po pečení zostala chutná šťava; pokiaľ sa vrecko zviaže príliš nízko pri stehnách, vo vnútri vznikne veľký tlak a vrecko môže prasknúť
- vďaka jednoduchosti prípravy môžete do varenia zapojiť aj deti, spoločná práca pre ne bude hrou
- k hotovým kuracím stehienkam podávajte uvarenú ryžu alebo zemiaky, prípadne skúste pre tento krát vynechať prílohu a pripravte si k stehienkam čerstvý zeleninový šalát doplnený s chrumkavo upečenou bagetou