Európsky deň obezity (EDO) je nezávislá celoeurópska iniciatíva, ktorej cieľom je podporiť spoločnosť k aktívnemu boju s obezitou a nadváhou. Iniciatíva, do ktorej sa zapojili lekárske, lekárnické aj pacientske komunity. Snaží sa apelovať na to, aby obezita a nadváha začali byť vnímané ako akútny celospoločenský zdravotný problém, ktorý v súčasnosti nadobúda rozmery epidémie, a nie je to len kozmetická záležitosť stoviek jednotlivcov.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že 30 až 80 % dospelých Európanov je obéznych. Nadváha a obezita prináša mnohé zdravotné riziká, ako napr. vysoký krvný tlak, cukrovku 2. typu alebo rôzne ochorenie srdca a ciev. Každoročne na následky nadváhy a obezity umiera viac ako 1 milión Európanov*.
EDO bol založený v roku 2009 Davidom Haslamom, predsedom a klinickým riaditeľom Národného fóra pre obezitu (UK) a Jeanom-Paulom Allonsienom, prezidentom a zakladateľom Belgickej asociácie obéznych pacientov.
Prvý ročník EDO je naplánovaný na sobotu 22. mája 2010. V rámci tohto dňa budú prebiehať aktivity zamerané na zdravé znižovanie telesnej hmotnosti u ľudí v celej Európe. Spustená bude aj celoeurópska petícia „Iniciatíva európskych občanov“, ktorej cieľom je nazbierať milión podpisov občanov EÚ a na jej základe lobovať za práva ľudí s obezitou a nadváhou v Európskej komisii.
Mottom tohtoročnej kampane EDO je „5 – 10 za zdravšiu Európu“. Jej hlavným poslaním je podporiť ľudí, ktorí majú problémy s nadváhou a obezitou, v postupnom znižovaní telesnej hmotnosti a poukázať na zlepšenie zdravotného stavu, ktoré toto zníženie sprevádza.
Pokles váhy o 5 – 10 % (u človeka, ktorý váži 80 kg, je to 4 – 8 kg) môže výrazne zlepšiť zdravotný stav aj psychickú pohodu. Medzi hlavné zdravotné prínosy patrí prevencia diabetu, úprava krvného tlaku, zníženie rizika ochorení srdca, zlepšenie dýchania a pľúcnych funkcií, zlepšenie plodnosti, zmiernenie bolestí chrbta, zlepšenie spánku, zníženie viscerálneho tuku a tiež zníženie rizika predčasného úmrtia na následky obezity alebo nadváhy. V psychike človeka vidieť väčšiu sebadôveru, viac chuti a energie do života a mnohé ďalšie pozitívne prínosy.
*Zdroj: WHO, 2007, http://www.euro.who.int/Document/NUT/ObesityConf_10things_Eng.pdf
Na Slovensku bude v rámci EDO pripravená špeciálna Poradňa pre zdravé chudnutie, a to už v piatok 21. mája 2010. Poradenský stan bude umiestnený v Bratislave na Kamennom námestí pred OC MY Tesco od 10. do 17. hodiny.
V stane budú špeciálne vyškolené nutričné terapeutky, ktoré záujemcom zmerajú index telesnej hmotnosti (BMI), odmerajú obvod pásu a budú informovať o nebezpečenstve viscerálneho tuku, ktorý z jeho obvodom priamo súvisí. Na základe zmeraných hodnôt ľuďom poradia, ako je možné čo najlepšie upraviť ich váhu, aby dosiahnuté výsledky boli trvalé, zníženie nebolo dramaticky skokové a nedochádzalo k nechcenému jo-jo efektu. Terapeutky zároveň zodpovedia na otázky záujemcov súvisiace so zdravým chudnutím, správnym stravovaním, dlhodobým a trvalým udržovaním váhy, ale pomôžu vysvetliť napríklad aj aký je rozdiel medzi liekmi a potravinovými doplnkami, ktoré sa často na chudnutie využívajú, a ktoré, na rozdiel od liekov, nemajú klinicky overený účinok.
Pod záštitou alli od spoločnosti GSK sa budú môcť záujemcovia poradiť o zdravom chudnutí aj vo vybraných lekárňach so špeciálne vyškolenými farmaceutickými laborantkami. V období od 21. do 22. mája 2010 sa v lekárňach dozvedia nielen cenné rady ako zdravo a trvalo schudnúť, ale dostanú aj možnosť vyskúšať si prvý voľno- predajný liek na chudnutie s výraznou zľavou. Konkrétny zoznam lekárni nájdete na www.denobezity.sk.
Obezita a nadváha je spojená s mnohými zdravotnými rizikami. Riziká nesignalizuje len známy index telesnej hmotnosti BMI (Body Mass Index), ale aj množstvo tzv. viscerálneho (orgánového) tuku.
Podkožný versus viscerálny tuk:
Podkožný (subkutánny) tuk je to, čo vidíme na prvý pohľad – sú to tie známe faldíky alebo faldy. Telo si podkožný tuk ukladá na dlhodobé využitie, napríklad počas tehotenstva alebo pri dlhodobom nedostatku potravy.
Viscerálny (orgánový) tuk oproti podkožnému nie je viditeľný na pohľad. Ukladá sa vo vnútri brušnej dutiny, na životne dôležitých orgánoch (pečeň alebo srdce). Viscerálny tuk telu poskytuje krátkodobý prísun energie, telo ho dokáže jednoducho rozložiť a využiť.
Obvod pása nám napovie, aké veľké množstvo viscerálneho tuku máme v tele. Merať ho možno pomocou bežného krajčírskeho metra, avšak na správnom mieste – v polovici medzi spodným okrajom dolného rebra a horným okrajom panvovej kosti, jednoducho povedané, na páse.
Určitá miera viscerálneho tuku je zdravá, pretože telu poskytuje rýchlo dostupný prísun energie. Ak je však viscerálneho tuku väčšie množstvo ako telo potrebuje, začne sa do neho vylučovať väčšie množstvo mastných kyselín, hormónov a chemických látok vyvolávajúcich zápaly, ktoré môžu zásadne ovplyvniť fungovanie životne dôležitých orgánov a spôsobiť veľké množstvo ochorení, ktoré sú spájané s nadváhou.
Ako možno spoznať veľké množstvo viscerálneho tuku?
Rizikové hodnoty obvodu pásu sa líšia podľa pohlavia. U žien je zvýšené riziko viditeľné už pri 80 cm, vysoké riziko je v prípade 88 a viac centimetrov. U mužov dochádza k miernemu a zvýšenému riziku pri 94 a viac centimetroch, riziková hodnota je počítaná od 102 centimetrov a vyššie.
Postava typu jablko a hruška
Viscerálny tuk nás vracia do doby, kedy sme rozlišovali ženské siluety podľa ovocia – jabĺk a hrušiek. Teraz táto dichotómia dostáva okrem estetického aj zdravotné hľadisko.
Ľudia s postavou typu hruška majú menšie množstvo viscerálneho tuku – tuk sa im menej ukladá v brušnej dutine, ale viac v oblasti pozadia a na stehnách. Títo ľudia sú menej ohrození niektorými zdravotnými problémami, ktoré sú spojené s telesnou hmotnosťou.
Naproti tomu, ľudom s postavou typu jablko sa tuk ukladá vo väčšom množstve nad pásom a aj v brušnej dutine. Vyššia je teda nie len hladina viscerálneho tuku, ale aj riziko spojené s nadváhou.
Množstvo viscerálneho tuku
Množstvo viscerálneho tuku je ovplyvnené mnohými faktormi, ako napr. nesprávne zloženie jedálnička, nedostatok pohybu, vekom, pohlavím, etnickým pôvodom, rodinnou anamnézou alebo menopauzou. To však neznamená, že by jeho hladinu nebolo možné upraviť. Práve naopak, už malý úbytok hmotnosti môže viesť k zníženiu množstva viscerálneho tuku v tele. Je potrebná dlhodobá úprava stravovacích návykov, t. j. zníženie energetického obsahu potravy a pravidelná pohybová aktivita. Snahu je možné podporiť aj špeciálnymi liekmi, ktoré dokážu pomôcť so znižovaním hmotnosti, ako aj hladiny viscerálneho tuku.
Liek verzus doplnok stravy *
- Doplnok stravy je potravina, ktorá sa od bežných potravín líši iba vyšším obsahom niektorých látok (napr. vitamínov).
- Doplnok stravy môže, ale nemusí mať liečivý účinok. Oproti liekom neobsahuje tzv. účinné látky, t.j. také látky, ktorých farmaceutické, klinické alebo bezpečnostné vlastnosti sú známe a overené.
- Registrácia lieku je dlhodobý proces založený na niekoľkých fázach klinických štúdií, t.j. na prísne kontrolovanom a jasne definovanom procese, ktorý je v kompetencii Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Doplnok stravy podlieha iba tzv. notifikácii, čo znamená zaslanie etikety na Ministerstvo zdravotníctva SR.
- Doplnok stravy preto nemôže nahradiť liek .
„Plne si uvedomujeme, že obezita a nadváha sú pálčivé problémy súčasnej spoločnosti, a preto sme sa stali partnerom prvého Európskeho dňa obezity. V rámci tejto podpory sme na Slovensku pod záštitou nášho lieku na chudnutie pripravili pre širokú verejnosť aj Poradňu pre zdravé chudnutie v stane na frekventovanom mieste v Bratislave. Zároveň chceme všetkým záujemcom pomôcť v ich snahe schudnúť nielen odbornými radami nutričných terapeutiek, ale zároveň zvýšiť povedomie o problematike veľkého množstva viscerálneho tuku a jeho negatívnych dopadoch na zdravie človeka a tiež informovať zákazníkov o rozdiele medzi voľnopredajným liekom a potravinovým doplnkom určeným na chudnutie,“ vysvetľuje podporu Európskeho dňa obezity PharmDr. Pavla Šubrtová z GSK.
RNDr. Mária Mušková PhD., viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory, informuje: „Vítame založenie Európskeho dňa obezity, lebo si plne uvedomujeme riziká, ktoré s nadváhou a obezitou súvisia. Lekárnici a farmaceutickí laboranti majú poznatky na to, aby priamo v lekárňach odborne poradili ľuďom, ktorých sa problematika váhy dotýka. Sú pripravení zmerať im obvod pásu, hmotnosť alebo BMI, ale zároveň im poskytnúť aj informácie o rizikách spojených s nadváhou a obezitou, navrhnúť im konkrétne odporúčania zmeny životného štýlu, poukázať na výhody a úskalia samoliečby, možnosti farmakoterapie pod dohľadom lekára a prípadne im aj poskytnúť kontakt na obezitologické centrá.“
Konkrétne aktivity Slovenskej lekárnickej komory k EDO
• Vydanie dispenzačného minima s podporou GSK
• Edukačné aktivity – 5 školení pre farmaceutické laborantky
• Poradenské podujatie v lekárňach 21. a 22. mája 2010 - vo vybraných lekárňach budú farmaceutické laborantky radiť o zdravom chudnutí.
• Aktívny prístup všetkých pracovníkov lekární počas EDO – aktívne poradenstvo