Ak chcete svojim obľúbeným jedlám dodať nový šmrnc, alebo sa chystáte do prípravy nových netradičných receptov, vašej pozornosti by určite nemal ujsť Korunný cukor hnedý. Predstavuje chutnejšiu náhradu bežného bieleho cukru a to pri zachovaní vysokej kvality. Nechajte sa inšpirovať a dodajte vašim jedlám nový rozmer.
Od trstiny k repe, alebo ako si repa vydláždila cestičku do kuchyne
Repný cukor je tradičná surovina používaná v našej kuchyni. Jej masovému používaniu predchádzalo viacero období, ktoré z tejto obľúbenej pochutiny urobili neodmysliteľnú súčasť našich domácností. V období, keď sa bielemu cukru hovorilo „biele zlato“ priniesol Francúz Olivier de Serrese svetový objav. Vyrobil cukor z repy, ktorá bola v tom čase v podstate burinou rastúcou na morských pobrežiach. Súčasná svetová produkcia cukru dosahuje 130 miliónov ton ročne, pričom v roku 1945 to bolo len 33 miliónov ton. Dnes je repný cukor najpoužívanejším sladidlom vôbec.
Keď cukor kráča s dobou
Inovácie však neobchádzajú ani oblasť sladkej gastronómie. V znamení tradičnej kvality a netradičnej chuti sa nesie aj zákaznícky obľúbený produkt spoločnosti Slovenské cukrovary. Má názov Korunný cukor hnedý a svojou skvelou chuťou a priaznivou cenou oslovuje všetkých tých, ktorí sú v kuchyni kreatívni a radi sa nechávajú inšpirovať novými trendmi.
Korunný cukor hnedý – tajomstvo ukryté v karameli
Korunný cukor hnedý je vyrobený z cukrovej repy v kombinácií s trstinovým cukrom. Svoju výbornú karamelovú príchuť získava z cukrových sirupov jemnej chuti, ktoré vykryštalizovali do zlato-hnedého cukru. Predstavuje skvelú alternatívou k tradičnému bielemu cukru, bežne používanému pri sladení všetkých druhov pokrmov.
Je ideálny na pečenie s orechmi, mandľami, medom, čokoládou a sušeným ovocím. Je tiež vhodný do müsli, sufflé, ovocia s alkoholom, ovocných šalátov, štipľavých čatní a na veľa ďalších použití. Jeho tajomstvo spočíva v tom, že dokáže zvýrazniť aromatickú chuť použitých ingrediencií, preto dodáva káve a iným nápojom netradičnú chuť. Predáva sa v praktickom 500 gramovom balení, ktoré oceníte pri príprave jedál s nádychom exotiky.
„Hnedý cukor s karamelovou príchuťou používam v kuchyni veľmi rád. Je už podstate skaramelizovaný, pričom chuť je veľmi jemná. Skvele sa hodí do prípravy pečených zákuskov, ale aj do nepečených dezertov. Ja osobne ho najradšej pridávam do špeciálnej tofu omáčky, ktorá použitím tohto cukru získa lahodnú chuť,“ opisuje svoje skúsenosti s hnedým cukrom šéfkuchár luxusného wellness hotela Andrej Takáč.
Ak máte radi sladké, nechajte sa zlákať lahodnou chuťou tohto inovatívneho výrobku a potešte svoje zmysly. Oceníte nielen skvelú príchuť, ale aj príjemnú karamelovú vôňu, ktorú získajú vaše jedlá, či nápoje.
Pre inšpiráciu Vám prinášame recept na Čokoládové vafle s malinami, ktoré môžete pripraviť ako nevšedné raňajky, alebo ich podávať ako dezert.
Na prípravu potrebujeme:
250 g stuženého tuku, 100 g Korunného cukru hnedého, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 200 g hladkej múky, ½ balíčka prášku do pečiva, 4 PL vlažnej vody, 50 g strúhanej čokolády, 50 g strúhaných mandlí, 1 PL rumu, malinový džemom (môžeme nahradiť toppingom), maliny
Postup:
Vymiešame tuk s Korunným cukrom hnedým, vanilkovým cukrom, pridáme vajíčka, múku a prášok do pečiva. Primiešame čokoládu, mandle a rum. Vafle pečieme vo vaflovači. Ozdobíme ich malinovým džemom, prípadne toppingom a malinami.