Najlepší zemiakový šalát? Ten váš!
Kde sa vzal tu sa vzal. Objavil sa na tradičnom zozname sviatočných jedál ako neodmysliteľný spoločník kapra či inej ryby. Reč je o vianočnom zemiakovom šaláte, ktorý si musel prejsť dlhú cestu, kým sa vypracoval do svojej súčasnej podoby.
Ako vlastne vznikol zemiakový šalát? Na túto otázku nevie nikto presne odpovedať, avšak Vianoce si dnes už bez neho nevieme predstaviť. Každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý sa často dedí z generácie na generáciu. Nejedna matka si schováva recept na svoj „zaručene najlepší“ tradičný zemiakový šalát, ktorý potom odovzdá svojej dcére. Jednotlivé varianty šalátov sa od seba líšia použitými ingredienciami a ich množstvom. Každá správna žena vie, čo by mal ten jej zemiakový šalát obsahovať, aby chutil celej rodine. Nech už sú rozdiely v receptoch akékoľvek, základom skvelej chuti pripravovaného pokrmu sú nielen šikovné ruky kuchárky, ale aj kvalitné suroviny. Stálicou zemiakového šalátu je majonéza. Nie však hocijaká. Majolenka Hellmann’s dodá vianočnému zemiakovému šalátu neodolateľnú chuť a krémovú konzistenciu. Majolenka Hellmann’s sa totiž vyrába z kvalitných surovín a rastlinných olejov, ktoré obsahujú zdraviu prospešné polynenasýtené mastné kyseliny vrátane omega 3 esenciálnych mastných kyselín.
Pri tvorbe zemiakového šalátu sa fantázii medze nekladú. Je len na vás či sa rozhodnete pre „osvedčenú“ klasiku alebo dáte prednosť experimentom. Každému podľa chuti...
Ak ešte nemáte svoj osvedčený recept, vyberajte si jednotlivé ingrediencie podľa chuti a citu. Niekomu sa páči viac zeleniny, iný pridáva bylinky a ďalší napríklad šťavu z uhoriek. Kúzlo zemiakového šalátu spočíva aj v tom, že si v ňom môžete kombinovať všetky prísady podľa vlastného uváženia a vždy vytvoriť niečo jedinečné. Ak ste sa ešte nerozhodli čomu dáte prednosť tento rok, prinášame vám pár tipov, ktorými sa môžete nechať inšpirovať.
Zemiakový šalát Hellmann’s Čarovná lyžička
Ingrediencie
1 kg šalátových zemiakov, 15 dkg sterilizovanej sladkokyslej mrkvy, 20 dkg mrazeného hrášku, 20 dkg sterilizovaných uhoriek, 1 ks červenej papriky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, kurkuma, Majolenka Hellmann‘s
Postup prípravy
Uvaríme na kocky pokrájané zemiaky v slanej vode s lyžičkou kurkumy. Po zliatí prelejeme 1 dl nálevu z uhoriek a necháme vychladnúť. Hrášok krátko povaríme vo vode s trochou octu. Zmiešame zemiaky, kolieska uhoriek, mrkvu, hrášok a papriku nakrájanú na pásiky. Pridáme Majolenku Hellmann‘s podľa chuti a dochutíme soľou a čiernym korením.
S olivami a sušenými paradajkami
Ingrediencie
1 kg zemiakov, soľ, čierne korenie, 2 stonky stopkatého zeleru, 2 jablká (so šupkou), 100 g hrášku, 100 g nakladaných cibuliek, 250 ml majolenky Hellmann´s Light, 100 g kyslej smotany, 80 g zelených a čiernych olív, 4 sušené paradajky, bazalka, 2 cherry paradajky
Postup prípravy
Zemiaky uvaríme a vychladnuté nakrájame, osolíme a okoreníme. Zeler olúpeme a nakrájame na tenké plátky, jablká nakrájame na rezance. Zemiaky zmiešame so zelerom a jablkami, pridáme hrášok, cibuľky, Majolenku Hellmann's Light a kyslú smotanu a všetko zľahka premiešame. Potom pridáme ešte na kolieska nakrájané olivy, na rezance nakrájané sušené paradajky a nasekanú bazalku a znovu opatrne premiešame. Hotový šalát ozdobíme cherry paradajkami a lístkom bazalky.