Ak ste rozmýšľali nad tým, že by ste na Vianoce potešili svojich najbližších, priateľov alebo kolegov v práci netradičným vianočným „cukrovím“, máme pre vás tri recepty.
Jablkový závin s maslovými keksami a mandľami
Cesto na závin: 300 g hladkej pšeničnej múky, 1 žĺtok, 5 PL oleja, soľ
Náplň: 50 g hrozienok, 3 cl hnedého rumu, 1,2 kg kyslejších jabĺk, 1 ČL škoricového prášku, 120 g cukru, šťava z 1 citrónu, 120 g maslových keksov, 200 g hustej smotany, 100 g mandľových lupienkov
Ostatné: múku a olej na vypracovanie, 60 g rozpusteného masla, maslo na plech, 60 g práškového cukru
Spôsob prípravy:
Múku dáme do misy, zmiešame žĺtok, 3 PL oleja, 150 ml vlažnej vody so štipkou soli, pridáme k múke a ručným šľahačom vypracujeme elastické cesto. Rozdelíme ho na dve porcie a vytvarujeme gule, každú potrieme 1 PL oleja, zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu odpočinúť. Namočíme hrozienka do rumu. Olúpané jablká rozštvrtíme a nakrájame na jemné plátky. Jablká, hrozienka v rume, škoricu, 50 g cukru a citrónovú šťavu zmiešame v mise. Maslové keksy rozdrobíme a spolu s hustou smotanou pridáme k jablkovej náplni. Zvyšný cukor necháme v panvici skaramelizovať do svetlo hnedej farby. Primiešame mandľové lupienky a mandľový karamel ihneď rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť a potom jemne nasekáme. Gule rozvaľkáme na štvorce 40 x 40 cm, potrieme rozpusteným maslom a posypeme polovicou mandľového krokantu. Polovicu jablkovej náplne rozdelíme po dĺžke na predný diel cesta do šírky 10–15 cm. Záviny zrolujeme, položíme spojom dolu na plech tesne vedľa seba a okraje cesta zahneme dolu. Pomastíme zvyšným maslom a pečieme v rúre 30 až 35 minút. Závin vyberieme z rúry necháme mierne vychladnúť, posypeme práškovým cukrom, nakrájame na kúsky a podávame. Vhodným doplnkom je vanilková zmrzlina.