Letná kuchyňa: Šaláty 8
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 24.7.2000 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Netradičné šaláty:
Hlávkový šalát s avokádom Umyte a natrhajte na kúsky hlávkový šalát, potom ošúpte avokádo, zbavte ho kôstky a pokrájajte ho na dvojcentimetrové plátky. Avokádo treba ihneď postriekať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. V miske zmiešajme na drobno pokrájanú cibuľku šalotku, vínny alebo jablkový ocot, soľ, čierne korenie, cukor a trocha olivového oleja. Šalát s avokádom prelejte pripravenou marinádou. / môžete ju mať v chladničke pripravenú dopredu/ a husto ho posypte mletými orechmi. Pre ozdobu pridajte pár kusov rozpolených orechových jadier. Podáva sa samostatne s chlebom alebo ako príloha k pečenému mäsu.
Šalát Slnko Nakrájajte na slížiky niekoľko čakaniek, vložte do sklenenej misky a polejte ich šťavou z citróna. Ošúpte mandarinky, rozoberte ich na mesiačiky a poukladajte ich tak, aby mesiačik mandarinky obklopovali pásiky šalátu. Šalát zalejte rovnakou marinádou ako v predchádzajúcom recepte. Napokon ho posypte sušenou pomarančovou kôrou a a mletým zeleným korením. Namiesto mandariniek môžete požiť pomaranč. V tom prípade jednotlivé mesiačiky predeľte na dve polovice. Ak neznášate citrusové ovocie, použite ananás. Namiesto čakanky môžete použiť hlávkový šalát. Ak práve neodtučňujete môžete šalát ozdobiť šľahačkou. Podáva sa s toustami z bieleho chleba a pohárom chladeného šampanského.
Židovský šalát Nahrubo nastrúhajte tekvicu alebo cukinu a zalejte pripravenou marinádou z predošlého receptu. Nechajte chvíľu postáť. Potom premiešajte s konzervovanými krájanými šampiňónmi. Správny pomer je 1: 2 v prospech tekvice. Podávame studené, dochutené kyslou smotanou, šľahačkou alebo jogurtom. Tento šalát sa hodí ku všetkému.
Pestrý šalát Brokolicu, karfiol, na rezance pokrájanú červenú kapustu a ružičkový kel, povaríme 1,5 minúty vo vriacej vode. Vyberieme, ochladíme pod studenou vodou, rozložíme na miske. Medzitým posekáme na drobno čerstvú bazalku, petržlenovú vňať a novú cibuľku. Zmiešame ich s majonézou, ochutíme čiernym korením, citrónom , soľou a premiešame ich s pripraveným šalátom. Na záver ozdobíme praženými mandľami. Kto nemá rád majonézu, môže šalát zmiešať s pripravenou marinádou. Vtedy sa odporúča väčšie množstvo mandlí. Pomer jednotlivej zeleniny prispôsobte vašej chuti. Bežný je jedna k jednej.
Šalát Natália Dve tretiny očisteného a na drobné kocky pokrájaného zeleru uvaríme v osolenej a troškou octu okyslenej vode. Nastrúhame približne toľko jabĺk ako máme zeleru a polovicu množstva mrkvy. Všetko spolu pomiešame a prelejeme podľa vlastnej chuti osoleným a okoreneným jogurtom. Nakoniec primiešame strúhaný syr a ozdobíme praženými mandľami alebo orechmi.
Čínsky šalát Na hrubšie rezance pokrájanú kapustu a na rovnaký tvar pokrájanú mrkvu, necháme povariť minútu v horúcej vode. Vyberieme, ochladíme pod studenou tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Potom si pripravíme nálev. Na panvici necháme skaramelizovať hrsť cukru, pridáme vodu, sójovú omáčku, vínny ocot, olej, soľ, biele korenie a za stáleho miešania varíme tri minúty. Vychladnutým nálevom prelejeme kapustu s mrkvou. Dobré je mať ho dopredu pripravený v chladničke.
Pekingský šalát Na malé kocky pokrájame rovnaké množstvo jabĺk, banánov, uhorky a varených zemiakov. Natrháme hlávku šalátu na kúsky a všetko spolu dobre premiešame. Zalejeme šťavou pripravenou z vody, cukru a pár kvapiek oleja. Ozdobíme posekanými orechmi alebo sušenými hrozienkami.
Filipkov šalát Do nálevu, ktorý sme pripravili z vody, medu, citrónu a a šťavy z ananásového kompótu pridáme nadrobno nastrúhanú mrkvu, pár kúskov ananásu a mleté orechy. Všetko zmiešame a necháme v chladničke odležať. Pri podávaní sa musí mrkva kúpať v šťave.
Diskusia k článku:
|