Letná kuchyňa: Šaláty 3
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 7.7.2000 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Jednoduchý hlávkový šalát
V nádobe rozmiešame vodu, citrónovú šťavu alebo kvalitný ocot, s cukrom, soľou, bielym korením a s pár kvapkami oleja. Vzniknutú marinádu nalejeme na rozobraté šalátové lístky. konzumujeme ihneď.
Smotanový šalát
Do pripravenej marinády pridáme pár lyžíc kyslej smotany a kôpru. Pre zjemnenie chuti môžeme použiť aj trochu šľahačky na šľahanie. Zmes vylejeme na rozobraté šalátové lístky.
Tatarský šalát
Na rozobraté šalátové listy nalejeme doma pripravenú alebo kúpenú tatarskú omáčku.
Arabský šalát
Do kefírového mlieka roztlačíme podľa chuti cesnaku a citrónovej šťavy a nakrájame natvrdo uvarené vajíčka. Zmesou zaleje pripravené šalátové listy. Netreba ich rozoberať, stačí rozkrojiť na štvrtky.
Babičkin šalát
Dobre umyté, rozobraté listy šalátu sa prelejú vriacou octovou vodou, do ktorej sme pridali čerstvo vyškvarenú slaninu.
Pažítkový šalát
Pripravuje sa rovnako ako smotanový šalát, iba namiesto kôpru pridáme hrsť čerstvo posekanej pažítky.
Orechový šalát
Pripravuje sa rovnako ako smotanový, iba namiesto kôpru pridáme posekané orechy alebo mandle.
Šaláty „LEN PRE VÁS“
Podľa predchádzajúceho návodu môže vzniknúť X vynikajúcich kombinácií šalátu, len podľa vašej chuti. Pridávať sa môžu sterilizované, kyslé aj dusené hríby, ryby, treščia pečeň, praženica, šunka, morčacie mäso, kukurica, čakanka, olivy, dusená a varená mrkva ...
Ak práve nedbáte na líniu každý z týchto šalátov môžete doplniť aj falošnou majonézou ak vám je skutočná majonéza priťažká na trávenie.
Falošná majonéza
2 dl mlieka a 1 žĺtok zmiešame s 3O gramami masla a troškou soli a za stáleho miešania zohrejeme. Potom pridáme lyžicu múky rozmiešanej v malom množstve mlieka, ktoré sme odobrali z pôvodných 2 dl a uvaríme hustú omáčku. Odstavíme ju a ešte do teplej vmiešame ušľahaný sneh z dvoch bielkov a lyžice cukru. Pridáme lyžicu horčice, pomarančovú kôru, citrónovú šťavu alebo ocot a trochu kvalitného bieleho vína.
Domáca majonéza
Uvarený žĺtok jemne rozotrieme na tanieri, pridáme k nemu surový žĺtok a spolu ich vymiešame do hladka. Potom po kvapkách za stáleho miešania pridáme dve kávové lyžičky ochuteného oleja. Ak neholdujete oleju pokojne môžete vmiešať husaciu masť, už aj tak vysoká kalorická hodnota majonézy potom ešte stúpne. Na záver prilejte ešte trocha octu a pridajte štipku soli.
Diskusia k článku:
|