Recept na dnes: Demikát
|
|
Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 6.4.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
100 g bryndze, 20g masla, trochu mletej červenej papriky, 2,5dl kyslého mlieka, 1,25dl vody z uvarených ošúpaných zemiakov, tenké rezance, soľ, kôpor
Bryndzu, maslo, mletú červenú papriku a mlieko premiešame a zalejeme vodou z uvarených zemiakov. Chvíľu spolu povaríme. Medzitým uvaríme tenké rezance, ktoré pridáme do polievky. Nakoniec podľa chuti dosolíme a ozdobíme posekaným kôprom.
Diskusia k článku:
OK, vyskúšam. Iba si myslím, že by tam patrili namiesto rezancov malé haluštičky - melence. Niečo medzi mrvenicou a haluškami. Vo verejných vývarovniach nahrádzajú melence rozličnou cestovinou, čo je podľa mňa proti etike kuchára. <BR>Moja babka robievala bryndzovú polievku, ktorú mám strašne rád doteraz a robievam ju tak často, ako sa len dá. Všetci známi, ktorým som recept dával, jedonduco povedali - demikát.<BR>Nuž, tu je.<BR>Dáme variť očistené zemiaky v osolenej vode(na ososbu počítame 2 - 3 stredne veľké). Pridáme rascu a cibuľu v celku. Ja dávam viecej malých cibuliek. Kým sa zemiaky varia, z vody a hl. múky pripravím tuhšie cesto. (Na prípravu cesta možno použiť aj vajce, ale to je proti etike. Niekedy to robím aj tak.)Keď sú zamiaky polomäkké, nasádžem z doštičky do viriacej zmesi malé haluštičky - u nás zvané melence. Nechám variť. Bryndu - kľko jej mám rozhabarkujem v mlieku a opatrne, aby sa natvorili hrčky prilejem k vriacim zemiakom a melencom. Nechám prevariť a prilejem trochu mlieka ak je treba. <BR>No, potom sa posadím a nakladám na tanier, fúkam, keď je horúce, kým nezjem celé dva litre.<BR>Ak náhodou zostane niečo do druhého dňa, je to mňam, lebo cestvina sa spolu so zemiakmi rozloží na nevzhľadnú ale chutnú kašu.<BR>Jan<BR> Neregistrovaný - jan, 9.4.2001 12:08, pelech(`na`)dmd.sk, OK, vyskúšam. Iba si myslím, že by tam patrili namiesto rezancov malé haluštičky - melence. Niečo medzi mrvenicou a haluškami. Vo verejných vývarovniach nahrádzajú melence rozličnou cestovinou, čo je podľa mňa proti etike kuchára. <BR>Moja babka robievala bryndzovú polievku, ktorú mám strašne rád doteraz a robievam ju tak často, ako sa len dá. Všetci známi, ktorým som recept dával, jedonduco povedali - demikát.<BR>Nuž, tu je.<BR>Dáme variť očistené zemiaky v osolenej vode(na ososbu počítame 2 - 3 stredne veľké). Pridáme rascu a cibuľu v celku. Ja dávam viecej malých cibuliek. Kým sa zemiaky varia, z vody a hl. múky pripravím tuhšie cesto. (Na prípravu cesta možno použiť aj vajce, ale to je proti etike. Niekedy to robím aj tak.)Keď sú zamiaky polomäkké, nasádžem z doštičky do viriacej zmesi malé haluštičky - u nás zvané melence. Nechám variť. Bryndu - kľko jej mám rozhabarkujem v mlieku a opatrne, aby sa natvorili hrčky prilejem k vriacim zemiakom a melencom. Nechám prevariť a prilejem trochu mlieka ak je treba. <BR>No, potom sa posadím a nakladám na tanier, fúkam, keď je horúce, kým nezjem celé dva litre.<BR>Ak náhodou zostane niečo do druhého dňa, je to mňam, lebo cestvina sa spolu so zemiakmi rozloží na nevzhľadnú ale chutnú kašu.<BR>Jan<BR> Neregistrovaný - jan, 9.4.2001 12:08, pelech(`na`)dmd.sk, Milý Jan, Tvoj recept je príma, a slovíčko MELENCE som doteraz nepoznala. Ďakujem. Prosím Ťa, z ktorého kúta Slovenska pochádza recept ?<BR><BR>Poznám demikát od viacerých kuchárok. Aj tento s červenou paprikou. Robievam ho, a miesto rezancov dám opečený chlebík, alebo Janovu mrvenicu. A až do taniera pažitku, alebo kôpor.<BR>V okolí Štiavnice som si všimla, aj bryndzové halušky posypávajú kôprom. <BR>Dobrú chuť k všetkým demikátom! :-) Neregistrovaný - nena, 9.4.2001 16:19, nena(`na`)post.sk, Milý Jan, Tvoj recept je príma, a slovíčko MELENCE som doteraz nepoznala. Ďakujem. Prosím Ťa, z ktorého kúta Slovenska pochádza recept ?<BR><BR>Poznám demikát od viacerých kuchárok. Aj tento s červenou paprikou. Robievam ho, a miesto rezancov dám opečený chlebík, alebo Janovu mrvenicu. A až do taniera pažitku, alebo kôpor.<BR>V okolí Štiavnice som si všimla, aj bryndzové halušky posypávajú kôprom. <BR>Dobrú chuť k všetkým demikátom! :-) Neregistrovaný - nena, 9.4.2001 16:19, nena(`na`)post.sk, Ahoj Nena,<BR>slovo melence pochádza z okolia Trenčína. No poznajú ho na strednom Považí aj v Púchove. <BR>Obyvateľov susednej obce - Soblahov prezývame Melenčári. Odtiaľ aj pochádza orginálne slovenské jedlo - kapustnica s melencami. Nieje také známe ako bryndzové halušky ale čo už... <BR>Privítam aj iné variacie receptov na tému demikát.<BR>Ďakujem.<BR>Na tému bryndzové halušky sa tiež dá pekne podebatovať. Môj kamarát a spolužiak je ich verný vyznavač z Liptova (žije v KE). Keď som mu navrhol pri návšteve brynzáky s hlávkovým šalátom, skoro padol z nôh - pardon, tak som to nechcel... on je vozíčkár.<BR>Jan<BR>:-))<BR> Neregistrovaný - jan, 9.4.2001 17:58, pelech(`na`)dmd.sk, Ahoj Nena,<BR>slovo melence pochádza z okolia Trenčína. No poznajú ho na strednom Považí aj v Púchove. <BR>Obyvateľov susednej obce - Soblahov prezývame Melenčári. Odtiaľ aj pochádza orginálne slovenské jedlo - kapustnica s melencami. Nieje také známe ako bryndzové halušky ale čo už... <BR>Privítam aj iné variacie receptov na tému demikát.<BR>Ďakujem.<BR>Na tému bryndzové halušky sa tiež dá pekne podebatovať. Môj kamarát a spolužiak je ich verný vyznavač z Liptova (žije v KE). Keď som mu navrhol pri návšteve brynzáky s hlávkovým šalátom, skoro padol z nôh - pardon, tak som to nechcel... on je vozíčkár.<BR>Jan<BR>:-))<BR> Neregistrovaný - jan, 9.4.2001 17:58, pelech(`na`)dmd.sk, <BR><BR> mozno pár originálnych receptov najdete aj v knihe recepty starej matere. Neregistrovaný - macka vo vreci, 11.4.2001 02:01 <BR><BR> mozno pár originálnych receptov najdete aj v knihe recepty starej matere. Neregistrovaný - macka vo vreci, 11.4.2001 02:01 Suhlasim. <BR>Tu vsak ide o vymenu vlastnych skusenosti a nie o citanie z kucharskych knih.<BR>:-)<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 11.4.2001 13:23, pelech(`na`)dmd.sk, Suhlasim. <BR>Tu vsak ide o vymenu vlastnych skusenosti a nie o citanie z kucharskych knih.<BR>:-)<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 11.4.2001 13:23, pelech(`na`)dmd.sk, Varievam demikát, len nikdy nič nevážim, popíšem aspoň, v akých množstvách suroviny kupujem (ak mi ovšem hladoši nezobkajú z ľadničky).<BR><BR>Na troške oleja spravím bledú zápražku z hladkej múky. Odtiahnem z ohňa, pridám mletú červenú papriku, pozor nepripáliť, aby polievka nezhorkla.<BR>Pridám 1,5 l vody, načístím a nakrájam 4 stredné zemiaky na malé kocky. Povarím, pridám 25 dkg bryndze, 2 strúčiky popučeného cesnaku, dobre premiešam. Nechám prevrieť. Stiahnem z ohňa a pridám pažítku, alebo kôpor, alebo na jemno nakrájanú mladú cibuľku, či pór. Naberiem do tanierov a každý si pridá opečené kocky chlebíka, alebo pečiva. <BR>Niekedy spolu s bryndzou pridám jednu kyslú smotanu. Mama varila vždy s kôprom a pridávala opečené kocky zemiakového chebíka. Tie ostatné zelené doplnky sú moje variácie. Solím na konci, podľa toho, aká je slaná bryndza.<BR><BR>Demikát varievam aj takto: Do 2l vody, dám variť 5 očistených nakrájaných zemiakov. Pridám červenú papriku 3 celé strúčky cesnaku. Medzitým na sucho opražím trošku múky. Keď zemiaky zmäknú pridám 30 dkg bryndze, múku, dobre premiešam, nechám zovrieť, prisolím. Potom pridám potrhaný kôpor a do taniera opečený chlebík.<BR>Brú chuť :-) Neregistrovaný - nena, 12.4.2001 02:42, nena(`na`)post.sk, Varievam demikát, len nikdy nič nevážim, popíšem aspoň, v akých množstvách suroviny kupujem (ak mi ovšem hladoši nezobkajú z ľadničky).<BR><BR>Na troške oleja spravím bledú zápražku z hladkej múky. Odtiahnem z ohňa, pridám mletú červenú papriku, pozor nepripáliť, aby polievka nezhorkla.<BR>Pridám 1,5 l vody, načístím a nakrájam 4 stredné zemiaky na malé kocky. Povarím, pridám 25 dkg bryndze, 2 strúčiky popučeného cesnaku, dobre premiešam. Nechám prevrieť. Stiahnem z ohňa a pridám pažítku, alebo kôpor, alebo na jemno nakrájanú mladú cibuľku, či pór. Naberiem do tanierov a každý si pridá opečené kocky chlebíka, alebo pečiva. <BR>Niekedy spolu s bryndzou pridám jednu kyslú smotanu. Mama varila vždy s kôprom a pridávala opečené kocky zemiakového chebíka. Tie ostatné zelené doplnky sú moje variácie. Solím na konci, podľa toho, aká je slaná bryndza.<BR><BR>Demikát varievam aj takto: Do 2l vody, dám variť 5 očistených nakrájaných zemiakov. Pridám červenú papriku 3 celé strúčky cesnaku. Medzitým na sucho opražím trošku múky. Keď zemiaky zmäknú pridám 30 dkg bryndze, múku, dobre premiešam, nechám zovrieť, prisolím. Potom pridám potrhaný kôpor a do taniera opečený chlebík.<BR>Brú chuť :-) Neregistrovaný - nena, 12.4.2001 02:42, nena(`na`)post.sk, Ahoj Nena!<BR>"Správni" kuchári nikdy nič nevážia! Varia od oka!<BR>Konečne viem ako sa robí správny demikát. Opražený chlebík - to je pre mňa trošku novinka. Treba vyskúšať, ochutnať apovedať si, či je to ono. Myslím ale, že to bude ONO!<BR>Zdraví Jan<BR> Neregistrovaný - jan, 12.4.2001 14:13, pelech(`na`)dmd.sk, Ahoj Nena!<BR>"Správni" kuchári nikdy nič nevážia! Varia od oka!<BR>Konečne viem ako sa robí správny demikát. Opražený chlebík - to je pre mňa trošku novinka. Treba vyskúšať, ochutnať apovedať si, či je to ono. Myslím ale, že to bude ONO!<BR>Zdraví Jan<BR> Neregistrovaný - jan, 12.4.2001 14:13, pelech(`na`)dmd.sk,
|