Už aj na Slovensku si môžu celiatici bez obáv pochutnať na dobrom pive. Vďačíme za to našim českým susedom, ktorí práve pre celiatikov spojili chuť pravého českého piva s prísnymi zásadami bezlepkovej diéty. Výsledkom je bezlepkové pivo Celia z produkcie Žateckého pivovaru, ktoré si už našlo cestu aj na slovenský trh.
Nočnou morou nejedného celiatika sa tak stáva návšteva reštaurácie a výber vhodného jedla z jedálneho lístka, či kúpa pochutín v kinách alebo drinkov v baroch. Prísna bezlepková diéta sa u týchto ľudí stáva doslova pánom ich stravovania. Špeciálne potraviny bez obsahu lepku si môže celiatik zakúpiť len v špecializovaných obchodoch a mesačne ho strava vyjde na nemalé peniaze. Ak celiatik nechce podstúpiť bolestivé kŕče, či hnačky, netrúfne si zájsť s kamarátmi ani len na jedno pivko. Teraz už celiatici nemusia mať obavy! Bezlepkové pivo CELIA si môžu zakúpiť už dnes v biopotravinách, v predajniach Metro a prevádzkach distribučnej spoločnosti Distrib Capital, s.r.o..
O tom, že je nové bezlepkové pivo pre celiatikov naozaj bezpečné svedčia aj výsledky analýz analytického skúšobného laboratória Pivovarského ústavu Praha, ktoré ukázali, že koncentrácia peptidu v hotovom pive je menšia ako 1250 ug/ml a koncentrácia gliadinu, tzv. lepku menšia ako 5 mg/l. Unikátny na novom bezlepkovom pive je fakt, že si nesie vlastnosti typického českého ležiaku. Má bohatú bielu penu, zlatú farbu, príjemnú sladovú vôňu, je osviežujúce a harmónia chutí spočíva v počiatočnej sladkosti s doznievajúcou lahodnou horkosťou, preto si ho vychutná naozaj každý. Obsah alkoholu v bezlepkovom pive je 4,5 %.
Ako to celé začalo
Táto novinka uzrela svetlo sveta vďaka tímu pod vedením Ing. Josefa Škacha, CSc. vo Výskumnom ústave pivovarskom a sladovníckom, a.s., ktorý vymyslel postup. Bezlepkové pivo následne začal vyrábať a predávať pivovar v Žatci. Teraz ho spoločnosť Distrib Capital, s.r.o.
prináša aj na slovenský trh, aby si ho u nás mohli vychutnať ako celiatici, tak aj „neceliatici“.
Novinka získala významné ocenenie
Český zväz pivovarov a sladovní vyhlásil držiteľa ceny Františka Ondřeje Poupěte za mimoriadny spoločenský prínos k rozvoju českého pivovarstva a sladovníctva v roku 2010. Táto cena sa udeľuje od roku 2007 ako podpora projektov, ktoré pomáhajú rozvoju a prestíži českého piva. Jednu z dvoch udelených cien v minulom roku získali aj výrobcovia piva CELIA za výskum a vývoj unikátnej technológie umožňujúcej bezpečnú výrobu piva pre celiatikov a za zavedenie bezlepkovej technológie a výrobu tohto piva. „Cena je výnimočná tým, že sa neudeľuje pravidelne, ale len v prípade, že skutočne vznikol nejaký významný počin na poli pivovarníctva. Naposledy bola udelená v roku 2008,“ povedal obchodný riaditeľ Žateckého pivovaru Radek Vincík.
Informácie o ochorení
Celiakia je vrodené ochorenie, ktorým v súčasnosti trpí asi 1 zo 100 ľudí, pričom diagnostikovaných je asi len 5 % z nich. Celiakia je spôsobená neznášanlivosťou tzv. lepku, čo je zmes bielkovín obilných zŕn. Nakoľko liečba tohto ochorenia sa podáva až v naozaj ťažkých štádiách, jedinou účinnou terapiou je doživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty, ktorá spočíva vo vyhýbaní sa konzumácií potravín s obsahom lepku, ako napr. pšenici, jačmeňu, raži a ovosu, ale aj rôznym polotovarom a mnohým druhom alkoholu. Dôležitou súčasťou života každého celiatika je podrobné študovanie zloženia bežne predávaných potravín, prípadne nakupovanie v špecializovaných obchodoch, kde je možné dostať bezlepkové potraviny, ako napr. múku, chlieb, či iné pochutiny. Konzumácia potravín obsahujúcich lepok môže u celiatika vyvolať tráviace problémy v podobe bolestivých kŕčov až hnačiek, preto sa odporúča týmto potravinám vyhýbať. Z dôvodu porušenia sliznice tenkého čreva v dôsledku celiakie dochádza u týchto ľudí k oslabeniu imunity, čo má za následok výskyt ďalších rozličných ochorení, ako aj zvýšený výskyt nádorov.
Informácie o projekte Svet českého piva
Myšlienkou projektu Svet českého piva bolo zjednotiť rozmanitú ponuku pív vyrábaných v českých pivovaroch. Spoločnosť Distrib Capital, s.r.o. zastupuje v rámci tohto projektu menšie regionálne české pivovary, v ktorých sa robí poctivé pivo. Cieľom projektu Svet českého piva je prinášať na slovenské stoly tradične pripravované „domáce“ pivá, ktoré uspokoja aj tých najväčších labužníkov.
Ešte keby sa im podarilo čierne....
Neregistrovaný - dada, 20.9.2011 13:49