Tekvica má v praktickom využití množstvo výhod. Vďaka jej rozmerom sa dá z jednej tekvice pripraviť celý obed či večera. A zdanlivý odpad, semienka, slúžia na výrobu delikátneho tekvicového oleja, ktorý by sme si mali aspoň z času na čas dopriať všetci.
Obsahujú polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú hlavne nervovej sústave. Vzhľadom na to, že obsahuje minimum alergénov, je vhodná aj pre citlivých alergikov. Tekvica v sebe ukrýva vysoký podiel vody a vlákniny, s nízkym obsahom cukru zaručuje nízku energetickú hodnotu, perfektne zasýti a je ľahko stráviteľná.
Tekvíc je niekoľko odrôd, ktoré odlišujeme podľa farieb a tvaru. V našich končinách je najznámejšia tekvica biela, ale poznáme aj iné odrody- oranžová, zelená, sivá a žltá. Dorastajú do rôznych rozmerov. Veľká zrelá tekvica môže mať až 35 kg.
Použitie: Tekvicu možno použiť ako náhradu za rôzne prílohy k mäsovým jedlám. Samotná tekvica nemá príliš výraznú chuť, preto je veľmi jednoduché prispôsobiť úpravu podľa svojej chuti.
Zloženie v 100g: 55 kJ, 1 g bielkovín, 6,5 g sacharidov, 1,7 g cukrov, 0,5 g vlákniny, 0,2 g tuku, 41 % dennej dávky vitamínu A a 29 % dennej dávky betakaroténu