Lahodné jedlá a nápoje patria k blížiacim sa veľkonočným sviatkom, keď sebe aj našim hosťom chceme dopriať to najlepšie z gastronómie. Pilsner Urquell spojil svoje sily s top šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom, čoho výsledkom je špeciálna kniha receptov, ktoré sa ideálne hodia k tomuto zlatistému pivu. Výsledná kombinácia jedinečných chutí prináša zaručený kulinársky zážitok, s ktorým dostane vaše veľkonočné stolovanie tú správnu príchuť.
Gastronomická lahôdka s názvom „Jaroslav Žídek – Z mojej kuchyne“ prichádza na Slovensko ako súčasť špeciálneho veľkonočného balenia, ktoré obsahuje 5 fliaš piva Pilsner Urquell a nájdete ho od prvého marca v slovenských obchodných sieťach. Veľkonočné sviatky si tak môžete vychutnávať s delikatesami ako napríklad zverinová paštéta, mušle na pive či teľacie líčka na čiernom pive, ktorých prípravu zvládnete aj vy a ktorých chuť dokonale doplní pivo Pilsner Urquell.
Čo na to kulinárski špecialisti?
Starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja Václav Berka je povestným gurmánom a na margo dokonalého spojenia chutí dvoch svetov prezrádza: „Vhodná voľba piva k jedlu vie z obyčajného pokrmu urobiť gastronomický zážitok. Na naše chuťové zmysly pôsobí mnoho podnetov a chutí, ale práve vhodnou kombináciou jedla s pivom je možné prekvapiť chuťové poháriky. K pivu Pilsner Urquell sa dokonale hodia jedlá plných a výrazných chutí, ktoré vytvoria kontrast s vyprofilovanou chuťou tohto piva. Tradičné aj netradičné jedlá v harmonickom spojení s týmto zlatistým mokom prinesú nezabudnuteľný kulinársky zážitok.“
Na skvelý gastronomický zážitok nabáda aj šéfkuchár Jaroslav Žídek: „Dobré jedlo s pohárom piva patria k príjemným stránkam nášho života, ktorých nikdy nie je dosť. Gastronómia sa dnes neriadi presnými pravidlami, nemennými zásadami, ako to bolo možno v minulosti. Každý pije a má piť to, čo mu pri danom jedle chutí. Sú však jedlá, ktoré si dobre vychladené pivo za spoločníka doslova pýtajú – napríklad kačka, hus alebo bravčová pečienka. V Belgicku sú obľúbenou „pivnou“ delikatesou mušle na pive, kde sa pivom mušle nielen zapíjajú, ale pridáva sa aj priamo do receptu. V Škandinávii som sa zasa naučil vynikajúce recepty na kôrovce, raky a homáre na pive. A čo slovenská a česká kuchyňa? Pivo ako súčasť varenia je vítané aj tu, pričom fantázii a tvorivosti sa medze nekladú. V podstate platí, že omáčky, ktoré sa bežne dochucujú vínom, môžete pokojne urobiť aj na pive. A nie sú zďaleka jediným jedlom, ktorého chuť sa skvele snúbi so sladko-horkou chuťou zlatistého moku. Prinášam vám dve desiatky exkluzívnych receptov k pivu. Buďte si istí, že chutia tak skvele, ako vyzerajú. Prajem vám pri nich veľa úspechov a zábavy vo vašej kuchyni.“