lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 21. December, , Dnes oslavuje Bohdan
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Odkiaľ prišla pizza?

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 6.3.2012
späť
Späť

Poslať
 

Pizza je všadeprítomný symbol talianskej kuchyne. Vo svete získala úspech a ľudia ju milujú aj vďaka výbornej chuti a ľahkej príprave. Vedeli ste, že pizzu poznali okrem smrteľníkov aj pôžitkárski bohovia na Olympe? Afrodita dokonca pripravila slaný koláč s kozím syrom pre Héfaista, aby mu dokázala svoju lásku. Ale naspäť na zem! Pizza slávi úspech naozaj v každom kúte sveta. Národy celého sveta si ju berú za svoju nielen špecifickou oblohou, ale aj štýlom prípravy, pečenia, či podávania. V každej cítiť tradície a gurmánske zvyklosti krajiny.

 

Kde sa vzala, tu sa vzala...

Verte či nie, základy pizze položili už Etruskovia, ktorí obývali aj oblasť dnešného Talianska. Svedčia o tom dôkazy, ktoré hovoria o pečení ploských tenkých bochníkoch kysnutého cesta na horúcich kameňoch. Následne prešla pizza rukami skúsených kuchárov starovekého Grécka a napokon sa recept na túto dobrotu usalašil u starých Rimanov. Pizza však mala väčšie ambície: zdokonaliť sa na území Talianska a expandovať do ďalších krajín.

 

Tradícia z Talianska

Tá pravá nefalšovaná pizza, ako ju poznáme dnes, má svoje korene v neapolskej oblasti Talianska. Najskôr bola dochutená veľmi skromne – olivovým olejom, cesnakom a hrubozrnnou soľou. Taliani však radi experimentujú a recept na pizzu sa rokmi zdokonaľoval. Svoju najväčšiu slávu zažila, keď bol vychýrený neapolský kuchár Rafael Esposito pozvaný na kráľovský dvor Umberta I. a dostal za úlohu pripraviť pokrm hodný ich výsostí. Rafael neváhal a upiekol pizzu s národnými farbami – rajčinami, bazalkou a mozzarellou. Kráľovnej Margherite Savojskej tak táto dobrota zachutila, že sa stala jej najobľúbenejším jedlom. Rafael bol natoľko dojatý a nadšený, že pizzu pomenoval podľa kráľovnej – margherita. Pizza margherita slávi dodnes úspechy v každom kúte sveta – je totiž najobľúbenejšou z rôznych druhov týchto slaných koláčov.

V súčasnosti je v Taliansku otvorených viac ako 200 tisíc pizzerií, pričom na tomto národnom jedle Talianov, na ktoré sú právom hrdí, si pravidelne pochutnáva viac ako 7 miliónov gurmánov po celej krajine.

 

Pizza u vás doma

Pre chrumkavú, voňavú a chutnú pizzu nemusíte chodiť do Talianska. Teraz si môžete vychutnať tú pravú taliansku pizzu u vás doma. Pizza Guseppe od Dr. Oetker má nadýchané, bohato zdobené cesto. Za originálnou receptúrou sa skrýva nielen obloženie z čerstvých surovín, ale predovšetkým vysoká kvalita cesta. Dôkladne pripravená zmes surovín dodáva pizzi Guseppe chrumkavý okraj a lahodné, nadýchané cesto vo vnútri. Skrátka a jasne, pizza Guseppe od Dr. Oetker bude ozajstnou lahôdkou pre vaše chuťové poháriky. A najlepšie na tom je, že si môžete vychutnať výbornú pizzu kedykoľvek v pohodlí vášho domova.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!