lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo je to alergia na kozmetiku?

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 7.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

Kedy sa objavuje alergia?
Na vznik alergie má vplyv viac činiteľov. Jedným z nich je miesto aplikácie kozmetického výrobku. Mimoriadne citlivé sú viečka. K citlivej reakcii na viečkach môže prísť aj vtedy, ak na ne stiekol kozmetický výrobok určený na vlasy alebo na tvár. K citlivým oblastiam patrí tiež podpazušie. Podráždenie, teda alergická reakcia / napr. na dezodorant / sa na tomto mieste môže udržať aj vtedy, keď sme už daný výrobok prestali používať. Zvyšky alergénu totiž môžu ostať na oblečení.
Bezvýznamná nie je ani periodicita používania kozmetického výrobku. Ak sa objavia alergické príznaky, vyplývajú vo všeobecnosti z pravidelného používania určitých výrobkov (šampóny). Preto lekári ľuďom so sklonmi k alergickým prejavom odporúčajú používať kozmetiku rôznych firiem, aby kontakt so zložkami, vyvolávajúcimi precitlivenosť, nebol príliš dlhý.

Z čoho máme alergie?
Najčastejšou príčinou alergie na kozmetické výrobky sú vonné zložky. Ich počet sa odhaduje na päťtisíc! Sú to prírodné alebo syntetické éterické olejčeky, ktoré sú niekedy zmesou niekoľkých stoviek chemických zlúčenín. Počas dlhoročného testovania sa našťastie ukázalo, že vo viac ako 80 percentách je za vznik alergie zodpovedných najmä osem vonných látok.
Riziko alergickej reakcie sa zväčšuje aj v prípade, že výrobky sa použijú na podráždenú pokožku, napr. po holení. Vonné kompozície vyvolávajú citlivé reakcie častejšie vtedy, ak ostávajú na pokožke (parfémy) a zriedkavejšie v prípade, že sú opláchnuté (šampóny). Moderné konzervačné látky v kozmetických výrobkoch majú iba slabé alergizujúce vlastnosti.
Kozmetické výrobky, ktoré po krátkom čase pôsobenia opláchneme, podľa názoru dermatológov vyvolávajú alergické reakcie iba veľmi zriedka. Zdokonalenie výroby farieb na vlasy ako aj techniky ich aplikácie má za výsledok, že v posledných rokoch počet alergií na tieto výrobky výrazne poklesol. Avšak ešte stále k nim prichádza a preto výrobcovia odporúčajú pred každým farbením vlasov test na citlivosť.


Pozor: citlivá pokožka
K veľmi problematickým patria prípady alergických reakcií na tzv. dekoratívnu kozmetiku. Ešte stále prichádza k precitlivenosti na emulgátory, ktoré sa nachádzajú v očných tieňoch, alebo na niektoré farebné zložky líčidiel.
Opatrne treba aj naďalej pristupovať ku kozmetickým výrobkom s rastlinnými extraktmi – môžu byť zdrojom alergie. Podľa odborníkov majú alergizujúce vlastnosti najmä výťažky z harmančeka, arniky a medovky.
Pre mimoriadne citlivých ľudí sú najvhodnejšie hypoalergénne výrobky. Základom ich výroby je jednoduchá receptúra a nízka koncentrácia zložiek, vyvolávajúcich citlivé reakcie. Eliminujú sa z nich vonné zložky a niekedy aj konzervačné látky.

Diskusia k článku:

hm, tak co radite pouzivat??
Neregistrovaný - mata, 1.2.2005 14:47
Mam alergiu na parafenylendiamin a peruansky balzam aku kozmetiku a farbu na vlasy by ste mi poradili pouzivat.
Neregistrovaný - lusy23, 16.5.2009 20:11, lusy23(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!