lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hydratácia a vy

  Spracoval(a) : Ľenka
Dátum : 10.7.2012
späť
Späť

Poslať
 

Voda je základom života a v tele zohráva mnoho dôležitých úloh. Veď približne až 60 % váhy priemerného človeka tvorí práve ona. Viete, čo všetko môže spôsobiť neprimeraná hydratácia?

 

Bunky

Už ste niekedy premýšľali nad tým, ako je možné, že sa všetky živiny z potravín a nápojov, ktoré zjete a vypijete, dostanú tam, kam sa majú dostať? Základom prenosu sacharidov, vitamínov a minerálov, ako i mnohých ďalších dôležitých živín do jednotlivých buniek je voda v našom organizme. Vďaka tomu bunky produkujú energiu potrebnú na to, aby vaše telo mohlo fungovať.

 

Obličky

Voda ja pre obličky podstatná, pretože napomáha pri odvádzaní odpadových látok, škodlivín a nadbytočných živín z tela. Obličky zdravého, dobre hydratovaného človeka prefiltrujú za deň približne 180 l vody.

 

Pokožka

Kvalitná hydratácia prispieva k zachovaniu pružnosti, jemnosti a farby našej pokožky. Voda bunky „zavlažuje“ zvnútra i zvonka.

 

Teplota

Zrejme už viete, že potením sa naše telo ochladzuje. Ale vedeli ste, že je to možné práve vďaka vode? Voda v našom organizme napomáha rozptyľovať teplo tým, že reguluje celkovú telesnú teplotu.

 

Ak sa naše telo príliš prehreje, potením sa uvoľní voda a odstráni tak prebytočné teplo z tela. Pokiaľ vodu stratenú potením nedoplníme, môže sa naše telo nebezpečne prehriať.

 

Mozog

Primeraná hydratácie je dôležitá aj pre správne fungovanie mozgu. Mierna dehydratácia, čiže strata 1 - 2 % telesnej váhy v dôsledku straty tekutín, môže mať negatívny vplyv na schopnosť sústrediť sa. Strata viac než 2 % telesnej váhy v dôsledku dehydratácie môže ovplyvniť funkciu mozgu a oslabiť krátkodobú pamäť, alebo narušiť motorické funkcie človeka.

 

Srdce

Tekutiny sú tiež dôležité pre správnu funkciu srdca a zohrávajú úlohu pri vyrovnávaní krvného tlaku. Dehydratácia znižuje minútový objem, čo môže viesť k zvýšenej pulzovej frekvencii a zníženému krvnému tlaku.

 

Tráviaci systém

Voda sa podieľa na trávení potravy - nachádza sa takmer v celom zažívacom trakte od slín až po roztok enzýmov v hrubom čreve. Napomáha tiež pri rozklade živín, aby sa mohli vstrebať do krvi a dostať sa až do buniek.

 

Svaly a kĺby

Každý deň môžeme stáť, sedieť, hýbať sa a chodiť vďaka kostiam, ale tiež vďaka svalom a kĺbom. Voda kĺby odľahčuje a zabezpečuje, aby svaly fungovali normálne. Voda tvorí približne 70 až 75 % našich svalov.

 

 



Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!