lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Obdobie letných festivalov vyvrcholí aj open air podujatím na Červenom Kameni

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 3.8.2012
späť
Späť

Poslať
 

Na hrade Červený Kameň sa 29. augusta už po tretíkrát uskutoční jedinečný multižánrový festival rómskej kultúry Cigánsky Bašavel. Tento ročník je špeciálny, pretože sa ponesie v duchu spájania. Len pre túto príležitosť vznikli jedinečné hudobné fúzie. Premiérovo sa predstaví skupina Para so Sendreiovcami, ale aj talentované rómske deti s Oskarom Rózsom a Anitou Soul. Okrem nich rozprúdi energiu na akcii mnoho ďalších skvelých slovenských aj zahraničných umelcov rôzneho zamerania.

 

Celých dvanásť hodín jedinečnej energie čaká na návštevníkov festivalu Cigánsky Bašavel, ktorý sa uskutoční v stredu 29. augusta od 12:00 do 24:00 na hrade Červený Kameň pri obci Častá. Už tradične bude toto podujatie prezentáciou pestrosti rómskej kultúry. „Chceme priniesť príležitosť, ako sa zblízka môžete pozrieť do rómskej duše predovšetkým prostredníctvom hudby, výtvarného umenia, divadla, tanca, remesiel a dokonca aj kuchyne,“ poodhalila riaditeľka festivalu Cigánsky Bašavel Vladislava Dolníková paletu pripravovaných zážitkov.

 

Program spája zdanlivo nespojiteľné

Aktuálny ročník Cigánskeho Bašavelu je inšpirovaný témou spájania. To sa premietlo aj do programu, v ktorom sa predstavia rôzne hudobné štýly, typy umelcov aj rôzne krajiny. Charakter prelínania, a zároveň stierania rozdielov podčiarknu však najmä originálne fúzie umelcov, vytvorené špeciálne len pre túto príležitosť. Výsledky svojej spolupráce pred publikom odprezentuje rómska kapela Sendreiovci spoločne so skupinou Para, ktorej frontman Lasky bude dokonca spievať aj po rómsky. „Ďalšie fúzie pripravujú talentované deti z Divých makov. Pod vedením umeleckých vedúcich, jedinej primášky na Slovensku Barbory Botošovej a hudobníka aj skladateľa Pavla Bodnára, nacvičujú spoločné vystúpenia s Oskar Rózsa Band a so speváčkou Anitou Soul, ktoré bude mať na festivale tiež svoju premiéru,“ pridala ďalšie detaily Vladislava Dolníková.

 

Na festivale vystúpia samé zvučné mená rómskej hudby: svoj Rock´n´Roma rozbalí srbská rómska kapela Kal, After Phurikane prinesie dojímavosť starodávnych rómskych piesní a krv v žilách rozprúdia Cigánski diabli. Pestrú ponuku doplnia hostia zo susednej Českej republiky - precítený brnenský Gulo Čar a osviežujúci a už aj legendárny Bitumen Beat.

 

Rómska kultúra všetkými zmyslami

Výtvarné cítenie Rómov priblíži výstava diel detí z Divých makov, ktoré bude možné vydražiť. Tvoriť sa bude aj priamo na mieste, na workshope pod vedením známej výtvarníčky Gabiky Binderovej. O tanečný workshop sa postará tanečník a dlhoročný spolupracovník Divých makov Laco Cmorej. Na pódiu vystúpi aj  profesionálna tanečnica Libuše Bachratá. Originálnu kuchársku šou rómskych špecialít bude viesť pani Zdenka Mahajová. Bohatý program je pripravený tiež pre rodiny s deťmi, na ktoré čakajú rôzne súťaže a detský kútik so zaujímavými atrakciami. Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a s partnerskou podporou Nadačného fondu Telekom a Západoslovenskej energetiky. Viac na www.ciganskybasavel.sk alebo na facebookovej stránke Cigánsky Bašavel.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!