K atmosfére slnečného leta patria neodmysliteľne aj farebné osviežujúce drinky, ktoré nie len že ulahodia prahnúcim chuťovým pohárikom, ale sú aj hotovou pastvou pre oči. Hľadáte niečo čím by ste ohúrili nejednu návštevu či vzácneho hosťa? Martin Sorokáč, jeden z najlepších freestylových flair bartendrov na Slovensku a zároveň „kráľ“ Lobby baru v päťhviezdičkovom Hoteli Kaskády prezradil pár zaručených tipov, s ktorými sa vám to určite podarí.
Cuba Libre, Ginger Club, Mob Say a nealkoholický Yogi Bear II a osviežujúci Easy Breeze.
NonAlcoholic
GINGER CLUB
Čerstvý zázvor, ktorý má antioxidačné účinky v spojení s čerstvou grepovou šťavou, vytvárajú
lahodnú horko-sladkú kombináciu, ktorá vás okamžite osvieži.
25 g na kocky nakrájaného zázvoru (cca menšia hrsť)
2 cl čerstvej limetkovej šťavy
2 cl cukrového sirupu
Čerstvá grepová šťava na doliatie
Kvapka grapefruit bitter na dochutenie
Postup:
Do pohára vložíme čerstvý zázvor, ktorý pretlačíme a potom pridáme čerstvú limetkovú šťavu, cukrový sirup, grapefruit bitter a dolejeme grepovou šťavou. Spolu s ľadom premiešame v shakeri a precedíme cez strainer a sitko do pripraveného pohára s ľadom.
MOB SAY
Zdravý a osviežujúci letný drink plný sviežej ovocnej chuti
½ čerstvý banán
½ pomaranč
Kúsky manga
5 ks jahôd
1,5 dcl vody
3 lyžice vanilkového cukru
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme v mixéri a nalejeme do pripraveného pohára s ľadom.
YOGI BEAR II
Okúzľujúca kombinácia čestvého lesného ovocia, v sviežom spojení čerstvej mäty a jemnom
dotyku vanilky a manga vás prenesie očarujúcimi chuťami
50 g čerstvého lesného ovocia
3 cl čerstvej limetkovej šťavy
2 čajové lyžičky vanilkového cukru
1,5 dcl mangového džúsu
Čerstvá mäta na dochutenie prípadne na ozdobu
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme v mixéri a nalejeme do pripraveného pohára s ľadom.
Alcoholic
CUBA LIBRE
Lahodné spojenie jemne korenistého tmavého rumu, osviežujúcej limetky v kombinácii s colou vás prekvapí svojou chuťou a jednoduchosťou.
6 cl Bacardi Oakheart
Ľad
Čerstvá limeta
Coca cola na doliatie
Postup:
Do pripraveného pohára s ľadom nalejeme Bacardi, pridáme na mesiačiky pokrájanú limetku a dolejeme colou.
EASY BREEZE
Ľahký vánok, ktorý vznikne spojením grapefruitovej vodky, limetky a brusnicového džúsu vám dodá to pravé osvieženie počas horúcich letných dní, ktorú si určite obľúbite.
6 cl Finlandia Grapefruit Vodka
1 cl čerstvej limetkovej šťavy
Limetka
Červený melón
Brusnicový džús na doliatie
Postup:
Do pripraveného pohára s ľadom nalejeme Finlandia Grapefruit Vodku, pridáme na mesiačiky pokrájanú limetku, kúsok červeného melónu a dolejeme brusnicovým džúsom.
Perla z histórie miešaných nápojov
Ťažko povedať, kedy presne sa začala písať história miešaných nápojov, isté však je, že to bolo oveľa skôr ako si kto myslel. Svedčia o tom aj príbehy o zázračných nápojoch lásky, opojných elixíroch mladosti a ďalších tajomných liečiteľských drinkoch. Pramene hovoria, že už v staroveku sa vylepšovali chute nie len liečivých medikamentov ale aj piva či suchého vína.
„Je pravdou, že aj tí najväčší odborníci sa vo svojich názoroch na vznik histórie miešaných nápojov rozchádzajú. Zhodu nachádzame až v období osemnásteho storočia, kedy sa zaužíval názov kokteil, po anglicky Cocktail. Stalo sa tak počas povestných kohútích zápasov v Južnej Amerike. Víťazom sa vraj miešali drinky vo farbách víťazných kohútích chvostov. „Cock“ totiž znamená po anglicky kohút a slovo „Tail“ znamená chvost“, prezradil Martin Sorokáč, talentovaný barman z Hotela Kaskády.