Letná kuchyňa: Šaláty 7
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 21.7.2000 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Paradajky sú tiež stvorené na prípravu šalátu. Hoci jesť ich len tak ako ovocie je tiež veľmi zdravé. Obsahujú veľa karoténu, draslíka, vitamínu E a C a takmer žiadne kalórie, preto sú vhodné pri akejkoľvek redukčnej diéte. Ich nevýhodou je, že u precitlivelých ľudí často vyvolávajú alergie. Spôsobuje ju možno prítomnosť panhemaglutininu, ktorý napáda červené krvinky. Ak sa to stane, treba sa ich jednoducho vzdať. Paradajok je však veľa druhov a možno taká žltá paradajka, ktorá je menej alergizujúca, ale zato sladšia vám padne dobre. Paradajky existujú aj zelené a doteraz je sporné, či nie zdraviu škodlivá ich existencia. U nás sa zvyknú zelené paradajky zavárať. Mimoriadne vzácne je, že paradajky si zachovávajú aj konzervované svoju biologickú hodnotu. Podľa súčasných výskumov sa napríklad ukazuje, že lypokén, karoténové farbivo, ktoré ich zafarbuje dočervena, môže zabraňovať vzniku niektorých typov rakoviny, tým že obmedzuje poškodenie voľnými radikálmi. Pre tieto ich vlastnosti a pre výbornú chuť a farbu je vhodné používať ich čo najčastejšie najmä teraz v lete, keď nie sú vypestované v skleníkoch.
Základný paradajkový šalát Nálev ako vždy pripravíme z octu, oleja, soli, cukru, vody a byliniek. Nalejeme ho na čerstvo pokrájané paradajky. Pridávať môžeme všetko čo máme radi. Cibuľu, cesnak, ryžu. K paradajkám sa mimoriadne hodia cestoviny. Dnes sa cestovinové šaláty tešia veľkej obľube. Pripravíme ich tak, že do hotového šalátu vmiešame v slanej vode uvarené a scedené menšie druhy cestovín ako sú kolienka, závitky, mašličky atď. Efektne vyzerá ak použijeme farebné špenátové alebo mrkvové cestoviny.
Náš tip:
Taliansky paradajkový šalát Pripravíme si paradajky, syr Mozzarelu, olivový olej a bazalku. Paradajky nakrájame na plátky hrubé asi pol centimetra, Mozzarelu nakrájame na také isté plátky. Na tanier kladieme vždy jedno koliesko paradajky a jeden plátok Mozzarely. Nakoniec šalát pokvapkáme olivovým olejom zmiešaným s troškou soli a bazalkou.
Nabudúce Vám v Letnej kuchyni prezradíme recepty na pár netradičných šalátov.
Diskusia k článku:
|