Zlá životospráva je celosvetovo prvoradým pôvodcom mnohých závažných chorôb. Kým fajčiarov u nás v poslednom období ubudlo, pohybu máme nedostatok a ani naše stravovanie nie je ideálne. Podľa prieskumu, ktorý pre Združenie pre zdravie a výživu realizovala agentúra Focus, jeme priveľa nezdravých jedál a zdravé stravovanie považujeme za pridrahé. Alarmujúce je, že na kvalite stravy najmenej záleží mladým ľuďom.
V reštauráciách rýchleho občerstvenia sa podľa prieskumu aspoň občas stravuje až 61 percent Slovákov. Muži ich pritom navštevujú častejšie ako ženy. Fast food najviac obľubujú mladí ľudia od 18 do 24 rokov. Aspoň raz týždenne sa takto stravuje až 36 percent z nich, pričom pred desiatimi rokmi to bola len polovica.
„Pokrmy typu fast food ako hotdogy, hranolčeky či hamburgery patria medzi výživovo málo hodnotné zložky stravy a nie je správne nahrádzať nimi plnohodnotné pokrmy. Ich pravidelnou konzumáciou dodávame organizmu zbytočné kalórie a tuk, ktorý je často prepálený,“ uvádza MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Naopak, ochudobňujeme sa o hodnotné živiny – vitamíny, minerálne látky, či vlákninu, ktoré podľa doktorky fast food obsahuje v nedostatočnom množstve.
Kým v USA a západnej Európe je fast-food jedlom chudobných, u nás sú z hľadiska príjmov návštevníkmi rýchleho občerstvenia skôr vyššie príjmové skupiny s platom vyšším ako 1500 €, a to najmä na západnom Slovensku. Bez ohľadu na príjem sa však Slováci zhodnú v tom, že zdravé jedlo je drahšie. Myslia si to až tri štvrtiny z nás. Aj tento fakt môže byť príčinou toho, prečo sa nám dlhodobo nedarí zlepšiť stravovacie návyky.
Odborníci napriek tomu tvrdia, že aj s nižším rozpočtom sa dá žiť zdravo. „Na potraviny vo všeobecnosti vydávame nemalú časť svojich príjmov a zdravá strava zväčša je finančne náročnejšia. Pri troške vynaliezavosti však môžeme náklady na zdravú výživu znížiť – kúpou sezónnych potravín alebo využívaním akcii, ktoré ponúkajú obchodníci,“ radí MUDr. Babinská.
Výživovo hodnotné a finančne nenáročné sú viaceré potraviny, ktorých spotreba je u nás mimoriadne nízka a na ktoré často zabúdame: Napríklad strukoviny a mnohé bežné druhy zeleniny. „Pri výbere potravín nezriedka zistíme, že zdravšia potravina vôbec nie je drahšia ako jej menej zdravá alternatíva, napríklad pri výbere mliečnych alebo mäsových výrobkov. Finančne výhodnejšie sú aj rastlinné tuky bohaté na zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny,“ hovorí doktorka.