lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Osviežte si leto správne vychladeným vínom

  Spracoval(a) : eva
Dátum : 28.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

Dávno sú preč časy, kedy sme víno delili len na biele a červené. V súčasnosti je víno považované za spoločenský nápoj, ktorý je vhodný na akúkoľvek príležitosť. Pravdou je aj to, že jednotlivé odrody prechádzajú určitou módnosťou a otázka sezónnosti je tiež na mieste.

 

Každá fľaša vína rozpráva príbeh producenta – vinára – od nápadu, cez klimatické podmienky, cez technológie až po ročník.

 

Špecifickosť odrôd

Významným ukazovateľom úspechu každého vinárstva sú ocenenia z domácich či zahraničných výstav. Vinárstvo Matyšák má v tomto roku na svojom konte doposiaľ (k 26.6. 2013) celkovo 31 medailií zo zahraničných výstav. „Ročník 2012 bol pre nás veľkou výzvou, a to najmä u vín, ktoré už predtým získali na medzinárodných súťažiach vysoké hodnotenia. Jedným z obrovských úspechov bolo obhájenie zlatej medaile pre Cabernet Sauvignon rosé na jednej z najprísnejších súťaží na svete – Viniales Paris. Ročník 2012 tak dokázal obhájiť kvalitu ročníka 2011, „ hovorí Peter Matyšák, majiteľ spoločnosti Víno Matyšák. Ročník  2012 bol podľa jeho slov špecifický pre všetky druhy vín a najmä potvrdzuje svoju vysokú kvalitu a konkurencieschopnosť na zahraničných výstavách. „Zaujímavosťou slovenských bielych vín je aj ich rozdielnosť. Vďaka miernemu klimatickému pásmu si zachovávajú svoj odrodový charakter a ak by sme dali vedľa seba niekoľko slovenských vín tej istej odrody, každé by bolo iné. V západných krajinách pôsobia biele vína trochu uniformne, u nás sú rozdiely zrejmé, „ konštatuje P. Matyšák. Každá odroda je špecifická. Tak ako je človek nositeľom DNA, má aj víno a jeho odrody určité predispozície. Do toho vstupujú klimatické podmienky, pôdne zloženie a samotná výroba. Aj tieto faktory spôsobujú, že ak by sme dali rovnaké hrozno a totožnej oblasti dvom výrobcom, v konečnom dôsledku by mohlo chutiť úplne inak.  

 

Módnosť a sezóna

Konzumácia jednotlivých odrôd sa dá prirovnať k módnosti oblečenia. V súčasnosti sú vysoko preferované zvučné odrody – u bielych vín je to Chardonnay u červených Cabertet Sauvignon. „Tak ako je v súčasnosti módne retro, veríme, že sa do popredia opäť dostanú aj odrody, ktoré u nás boli známe ešte za socializmu. Typickým príkladom je odroda Silvánske zelené, ktorá v tomto roku pozbierala už niekoľko významných ocenení. Podobne je to aj s odrodou Dievčie hrozno, ktoré bolo známe najmä v oblasti Modry a zatiaľ v zabudnutí je aj veľmi zaujímavá odroda Pesecká Leanka,“ konštatuje P. Matyšák. A čo odporúča na teplé letné mesiace? „Ružové vína. Sú veľmi ľahké, a pri správnom vychladení osviežujúce. Ich farba pôsobí sviežo a väčšinou majú v aromatike jemné tóny malín a jahôd a nemajú vysoký obsah kyselín. Ich jedinou nevýhodou je, že sa nedajú skladovať, čo však vôbec neprekáža, treba ich piť ako mladé v tej najlepšej kondícií,“ hovorí P. Matyšák.  

 

Zmena označovania môže ľudí pliesť

Štatistické údaje hovoria, že spotreba vína prekročila v roku 2011 prvýkrát spotrebu piva a liehovín. To len podčiarkuje skutočnosť, že ľudia chcú a začínajú vínu a jeho jednotlivým odrodám rozumieť. „Zmena označovania vín z nemeckého systému na francúzsky tzv. apelačný je trochu kontraproduktívna. Podľa nemeckého systému sme označovali vína podľa prívlastkov (napr. kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber a pod.), ktorý bude podľa novej legislatívy uvádzaný už len dodatočne. Apelačný systém nám ukladá povinnosť uvádzať jednotlivé oblasti, teda napríklad južnoslovenská oblasť, rajón Štúrovo/Strekov a len dodatkom bude cukornatosť vína a teda odroda,“ hovorí Peter Matyšák. Tvrdí tiež, že teraz keď sme edukáciou naučili ľudí piť kvalitné víno, ich nové označovanie môže pliesť, čo ich v konečnom dôsledku môže odviesť od výberu podľa prívlastkov/odrôd k samotným značkám. „Je teda pred nami nová výzva,“ dodáva Peter Matyšák.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!