Dávno sú preč časy, kedy sme víno delili len na biele a červené. V súčasnosti je víno považované za spoločenský nápoj, ktorý je vhodný na akúkoľvek príležitosť. Pravdou je aj to, že jednotlivé odrody prechádzajú určitou módnosťou a otázka sezónnosti je tiež na mieste.
Každá fľaša vína rozpráva príbeh producenta – vinára – od nápadu, cez klimatické podmienky, cez technológie až po ročník.
Špecifickosť odrôd
Významným ukazovateľom úspechu každého vinárstva sú ocenenia z domácich či zahraničných výstav. Vinárstvo Matyšák má v tomto roku na svojom konte doposiaľ (k 26.6. 2013) celkovo 31 medailií zo zahraničných výstav. „Ročník 2012 bol pre nás veľkou výzvou, a to najmä u vín, ktoré už predtým získali na medzinárodných súťažiach vysoké hodnotenia. Jedným z obrovských úspechov bolo obhájenie zlatej medaile pre Cabernet Sauvignon rosé na jednej z najprísnejších súťaží na svete – Viniales Paris. Ročník 2012 tak dokázal obhájiť kvalitu ročníka 2011, „ hovorí Peter Matyšák, majiteľ spoločnosti Víno Matyšák. Ročník 2012 bol podľa jeho slov špecifický pre všetky druhy vín a najmä potvrdzuje svoju vysokú kvalitu a konkurencieschopnosť na zahraničných výstavách. „Zaujímavosťou slovenských bielych vín je aj ich rozdielnosť. Vďaka miernemu klimatickému pásmu si zachovávajú svoj odrodový charakter a ak by sme dali vedľa seba niekoľko slovenských vín tej istej odrody, každé by bolo iné. V západných krajinách pôsobia biele vína trochu uniformne, u nás sú rozdiely zrejmé, „ konštatuje P. Matyšák. Každá odroda je špecifická. Tak ako je človek nositeľom DNA, má aj víno a jeho odrody určité predispozície. Do toho vstupujú klimatické podmienky, pôdne zloženie a samotná výroba. Aj tieto faktory spôsobujú, že ak by sme dali rovnaké hrozno a totožnej oblasti dvom výrobcom, v konečnom dôsledku by mohlo chutiť úplne inak.
Módnosť a sezóna
Konzumácia jednotlivých odrôd sa dá prirovnať k módnosti oblečenia. V súčasnosti sú vysoko preferované zvučné odrody – u bielych vín je to Chardonnay u červených Cabertet Sauvignon. „Tak ako je v súčasnosti módne retro, veríme, že sa do popredia opäť dostanú aj odrody, ktoré u nás boli známe ešte za socializmu. Typickým príkladom je odroda Silvánske zelené, ktorá v tomto roku pozbierala už niekoľko významných ocenení. Podobne je to aj s odrodou Dievčie hrozno, ktoré bolo známe najmä v oblasti Modry a zatiaľ v zabudnutí je aj veľmi zaujímavá odroda Pesecká Leanka,“ konštatuje P. Matyšák. A čo odporúča na teplé letné mesiace? „Ružové vína. Sú veľmi ľahké, a pri správnom vychladení osviežujúce. Ich farba pôsobí sviežo a väčšinou majú v aromatike jemné tóny malín a jahôd a nemajú vysoký obsah kyselín. Ich jedinou nevýhodou je, že sa nedajú skladovať, čo však vôbec neprekáža, treba ich piť ako mladé v tej najlepšej kondícií,“ hovorí P. Matyšák.
Zmena označovania môže ľudí pliesť
Štatistické údaje hovoria, že spotreba vína prekročila v roku 2011 prvýkrát spotrebu piva a liehovín. To len podčiarkuje skutočnosť, že ľudia chcú a začínajú vínu a jeho jednotlivým odrodám rozumieť. „Zmena označovania vín z nemeckého systému na francúzsky tzv. apelačný je trochu kontraproduktívna. Podľa nemeckého systému sme označovali vína podľa prívlastkov (napr. kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber a pod.), ktorý bude podľa novej legislatívy uvádzaný už len dodatočne. Apelačný systém nám ukladá povinnosť uvádzať jednotlivé oblasti, teda napríklad južnoslovenská oblasť, rajón Štúrovo/Strekov a len dodatkom bude cukornatosť vína a teda odroda,“ hovorí Peter Matyšák. Tvrdí tiež, že teraz keď sme edukáciou naučili ľudí piť kvalitné víno, ich nové označovanie môže pliesť, čo ich v konečnom dôsledku môže odviesť od výberu podľa prívlastkov/odrôd k samotným značkám. „Je teda pred nami nová výzva,“ dodáva Peter Matyšák.