Aj keď ste o nich ešte nepočuli, pravdepodobne ste sa s nimi už stretli, len o tom neviete. Sú potravinami a zároveň tak trochu aj liekmi. Odborníci na zdravú výživu ich zvyknú označovať za stravu budúcnosti.
„Samotný názov mnohým ľuďom nič nehovorí. Nejde ale o žiadnu kozmonautickú stravu ani o stravu v podobe tabletiek či práškov. Funkčné potraviny sú bežné potraviny vyrobené tak, aby okrem tradičných a bežných zložiek výživy obsahovali aj zložky s významnými zdravotnými účinkami,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Ilavská.
Sú to obohatené potraviny, ktoré obsahujú zvýšené množstvo zdraviu prospešných zložiek, ktoré sa v bežných potravinách nenachádzajú buď vôbec, alebo len v malých množstvách. Patria k nim napríklad rastlinné margaríny s pridanými rastlinnými sterolmi, netermizovaná bryndza s omega-3 mastnými kyselinami alebo cereálie obohatené o vlákninu.
Potraviny, ktoré liečia
Podľa European Food Information Council ide o potraviny, ktoré okrem bežných výživových účinkov majú preukázateľne priaznivý vplyv na jednu alebo viacero telesných funkcií, na zdravotný stav alebo na zníženie rizika ochorenia. Napríklad spomínané rastlinné margaríny s pridanými rastlinnými sterolmi pomáhajú znižovať hladinu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a tým aj predchádzať srdcovocievnym chorobám.
Dôležité je, že musia mať charakter potraviny. Nejde o žiadne medikamenty či výživové doplnky. Zostávajú stále bežnými potravinami, čiže vyzerajú, voňajú a chutia ako normálna strava.
Ich priaznivý vplyv sa musí prejaviť už pri konzumácii množstiev zodpovedajúcim bežnej strave. Ak si na raňajky doprajete pečivo natreté rastlinným margarínom či na obed bryndzové halušky s netermizovanou bryndzou, nielenže sa chutne zasýtite, ale zároveň aktívne chránite svoje zdravie.
Krajinou vzniku funkčných potravín je Japonsko, ktoré od roku 1991 uplatňuje program umožňujúci ich označovanie ako „potraviny na špeciálne použitie“. Výrobcovia môžu používať na obale logo, ktoré informuje, že ide o produkt s predpokladaným liečebným alebo preventívnym účinkom. Aj v Európe ich podiel na trhu postupne rastie.
„Pre dnešnú dobu je typická konzumácia výživovo prázdnych jedál a s tým spojené narastanie civilizačných ochorení. Funkčné potraviny pôsobia priaznivo na srdce, ovplyvňujú krvný tlak, zlepšujú trávenie, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie, chránia pred rakovinou, sú prevenciou proti obezite a osteoporóze, majú antioxidačný účinok,“ dodáva MUDr. Adriana Ilavská.
Vedecky preukázateľné účinky
Ako sa stáva potravina funkčnou? Je technologicky upravená tak, aby obsahovala väčší podiel nutrične aktívnych látok s pozitívnym účinkom, alebo naopak bola zbavená potenciálne škodlivých látok. Ako funkčné sa môžu označovať len tie potraviny, ktorých účinok je podložený nezávislými vedeckými štúdiami.
Týmito účinnými látkami môžu byť makronutrienty (bielkoviny, tuky, sacharidy) alebo mikronutrienty (vitamíny, minerálne látky), okrem toho k nim však patrí aj celý rad ďalších biologicky aktívnych látok, napríklad rastlinné steroly, obsiahnuté v rastlinných margarínoch, oligosacharidy či polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú pre ľudské zdravie priaznivý účinok, z nich niektoré sú esenciálne (nevyhnutné) a tie môžeme získať jedine zo stravy.
Funkčné potraviny sa predávajú v bežnej obchodnej sieti. Mnohé z nich používame takmer dennodenne bez toho, aby sme si to uvedomovali. Či sú funkčné, sa dá zistiť z etikety výrobku. Určitým vodidlom môže byť, že funkčné potraviny sa vyrábajú najmä z rastlinných tukov, mlieka a mliečnych výrobkov, pečiva, cereálií a z vajíčok.