lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Úskalia zimného času

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 15.12.2013
späť
Späť

Poslať
 

Jeseň, zima a skorá chladná jar sú obdobiami, kedy sa vyskytuje najčastejšie chrípka , no netreba opomenúť ani vysoký počet pacientov s prechladnutím. Obe tieto vírusové ochorenia sa prenášajú vzduchom. Ako však spoznáte, že máte chrípku a nie ste len prechladnutý?

Chrípka patrí medzi najčastejšie infekčné ochorenia. Každoročne sa nakazí celosvetovo každý desiaty človek a v čase pandémie to môže byť dokonca až polovica populácie. Do postele Vás uloží veľmi rýchlo, nástup choroby je totiž náhly a treba sa pripraviť na to, že budete unavený z choroby aspoň dva týždne. Pripravte sa na bolesti hlavy, horúčku, triašku, nechutenstvo a bolesti kĺbov a svalov. Na rozdiel od prechladnutia ale menej často hrozí výtok z nosa, kýchanie. Takisto vás bude trápiť suchý kašeľ.

Pri prechladnutí napadne oslabenú imunitu vírus alebo baktéria, ktoré sa usadia v horných dýchacích cestách. Chlad v tomto prípade tiež nie je nezanedbateľným faktorom. Prechladnutie na vás príde postupne, typický je kašeľ, kýchanie, výtok z nosa a opuchnuté sliznice nosa. Môže sa Vám zdať, že ste menej chorý, ako keď ležíte s chrípkou, možno totiž vôbec nepocítite zvýšenú teplotu, bolesti hlavy alebo tela, nechutenstvo, triašku alebo únavu. Netreba ho však vôbec podceniť. Prechladnutie podľa niektorých štatistík dostane Slovák v priemere raz ročne, deti častejšie.

Keď cítite, že na vás lezie prechladnutie, alebo že vás skolila chrípka, zostaňte doma v posteli, nešírte nákazu po svojich kolegoch, no nebežte hneď ani k lekárovi. Toho treba navštíviť až po niekoľkých dňoch, ak sa Vám priťaží, alebo choroba neustupuje. „Pri prvotných príznakoch chrípky a prechladnutia nie je potrebné hneď navštíviť lekára a rozširovať ďalej infekciu, napríklad v čakárňach. Treba sa začať liečiť individuálne sám,“ vysvetľuje všeobecný lekár a internista MUDr. Oliver Dibák.

Samozrejme, domáce liečenie nezahŕňa len posteľ a perinu, ale aj kvalitný spánok a pravidelné vetranie, aby sa k vám dostal čistý vzduch a vyvetrali sa vírusy. Zakrývanie úst a nosa pri kýchaní má byť absolútnou samozrejmosťou, takisto ako vyhadzovanie papierových vreckoviek po vysmrkaní. O pravidelnom dôkladnom čistení a umývaní rúk ani nehovoriac.

Pitie dostatočného množstva tekutín je predpokladom pre rýchle vyliečenie. Najlepšie je piť  nielen čistú vodu a minerálky na doplnenie solí a minerálnych látok, ale aj čerstvé vitamínové bomby z odšťaveného ovocia či zeleniny. Vhodné sú tie druhy, ktoré obsahujú najviac vitamínu C. Netreba podceňovať ani silu prírodných čajov, či už bylinkových, alebo tradičného zázvorového či cibuľového. Zaberajú výborne vtedy, keď ich doplníte medom s protizápalovými účinkami a citrónom plným vitamínu C, ale pozor, tieto treba primiešavať do odstáteho čaju! Každá rodina má svoj recept na domáci vývar, ktorý s chrípkou zatočí raz-dva aj podľa odborníkov. Výživná polievka z mäsa a zeleniny teda nielen chutí, ale aj zaberá.

Keď je reč o teplých nápojoch, na liečenie chrípky sa pripravila aj moderná veda. V lekárni si možno vybrať z niekoľkých druhov horúcich nápojov vo vrecúškach, ktoré si stačí rozpustiť v pohári horúcej vody. Na výber máte z viacerých príchutí, najbežnejšou je citrón. Novinkou tejto sezóny je Paralen Grip horúci nápoj čerešňa, ktorý obsahuje kombináciu dvoch liečiv – paracetamolu a fenylefrínu. Užíva sa pri horúčke, bolestiach pri zápale prínosových dutín, bolestiach hlavy, bolestiach v hrdle a bolestiach kĺbov a svalov či pri nádche. Uvoľňuje upchatý nos a prínosové dutiny a tým uľahčuje dýchanie.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!