Inštitút zdravého života WELKO ponúka na Slovensku kurzy a semináre zamerané na vzdelávanie a poradenstvo v oblasti výživy a životosprávy. 5. apríla zahájil akreditovaný kurz „Poradca pre výživu“, na ktorom sa poslucháči zoznámili s makro a mikroživinami z fyziologického a biochemického hľadiska. S vedúcou lektorkou inštitútu, Barbarou Svieženou, sme sa porozprávali o tom, ako môžeme vhodnou stravou ovplyvniť proces starnutia, čo si myslí o zaručených diétach a s akými najčastejšími fámami o chudnutí sa stretáva.
1. 5. apríla ste pripravili v priestoroch bývalej Európskej akadémie vzdelávania v Bratislave akreditovaný kurz zdravej výživy. Čo sa na ňom poslucháči dozvedeli?
Kurzy „Poradca pre výživu“ sú akreditované rekvalifikačné kurzy, ktoré majú dlhodobý charakter. Počas kurzu poskytneme poslucháčom 120 hodín kvalitnej výuky vo forme prednášok a praktických cvičení, pričom kurzy sú ukončené ústnou skúškou a obhajobou práce a následným získaním Certifikátu. Kurzy sú zamerané na pochopenie súvislostí medzi výživou, zdravím a vitalitou, a to jednak z fyziologického, biochemického, anatomického, ale aj psychického hľadiska. Poslucháči majú možnosť okrem získania teoretických poznatkov osobne komunikovať s odborníkmi na jednotlivé diagnostické metódy v oblasti výživového poradenstva a naučia sa pracovať so špeciálnym softvérom pri tvorbe optimalizovaných a individualizovaných jedálničkov. Na kurzoch privítame všetkých, ktorí si chcú rozšíriť vzdelanie vo výžive nielen z pracovných dôvodov, ale aj z osobných - a udržať dlhodobé zdravie sebe aj svojim najbližším. Viac sa o našich kurzoch dozviete na stránkach www.welko.sk.
2. Čo by ste poradili ženám, ktoré sa snažia opakovane schudnúť bez výrazneho úspechu? Čo pokladáte pri chudnutí za najdôležitejšie?
Lásku k sebe. Citlivosť a intuíciu, hlavne u žien. Priznanie si, že si jedlom a zajedaním riešime aj vlastnú emocionalitu. Pochopenie, že jedlo a potravinársky priemysel z nás často vytvára závislých ľudí. Hlavná otázka, ktorú pri snahe o chudnutie musíme riešiť je, či sme schopné prevziať zodpovednosť za svoj život do svojich rúk. Ak si uvedomíme, že najväčšou hodnotou, ktorú máme, je náš vlastný život, nebudeme ho popierať spôsobom nášho stravovania. Bohužiaľ, v dnešnom svete, kde je taký prebytok informácií, chýba vzdelávanie o tom najdôležitejšom - ako viesť plnohodnotný, kvalitný a zdravý život čo najdlhšie.
3. Koľkokrát denne odporúčate jesť a z čoho by sa mal náš jedálniček skladať, aby sme boli plní energie a vitality?
Odporúčania a poradenstvo v oblasti výživy je vysoko individualizovaná záležitosť, ktorá musí zohľadňovať nielen vašu konštitúciu a spôsob života, ale aj aktuálny zdravotný stav, stresové faktory a ďalšie parametre. Osobne sa stravujem 4-5x denne a inklinujem k prirodzenej výžive. Sacharidy najmä v komplexnej forme - pšeno, pohánka, amarant, quinoa, bielkoviny najmä rastlinné zastúpené v rôznych formách orechov a strukovín, tuky v pevnej forme - teda ako semienka (ľanové, slnečnicové, konopné, chia, tekvicové), vo forme plodov ako je avokádo alebo kvalitných rastlinných olejov. Najväčšiu váhu by sme mali dať na široký výber zeleniny a ovocia. Vo všeobecnosti by náš jedálniček mal obsahovať najmä potraviny, ktoré čo najmenej prešli technologickými úpravami.
4. Ktoré potraviny a postupy nám vedia pomôcť pri úprave trávenia?
Základom je jesť čo najviac prirodzených potravín - neupravených varením, pečením, smažením, pasterizáciou, konzervovaním, rafináciou či doplnené o umelé látky a chemikálie. Skúsme vypustiť výrobky z bielej múky, rafinovaný cukor, margaríny a nekvalitné tuky, údeniny a prechemizované potraviny.
5. S akými najčastejšími fámami o chudnutí sa stretávate?
Pre mňa najťažšie je preniesť sa cez reklamy typu: “Ako stratiť 15 kg za 2 týždne”, “Tabletky/prášky/lieky na rýchle schudnutie”, “Rýchle chudnutie bez hladovania” a podobne. Rôzne „zaručené diéty“ zamerané na redukciu telesnej hmotnosti jednoducho nefungujú, pretože všetky majú dočasný charakter. Dôležité je sa zamyslieť nad otázkou, prečo chceme chudnúť. Diéta je len ďalšie znásilňovanie seba, svojho tela a svojej duše, a nakoniec veľmi často zlyhávame a dostávame sa do začarovaného kruhu. Takýmto spôsobom stresujeme náš organizmus, chováme sa neprirodzene až nebezpečne a odmietame prijať fakt, že odpoveďou aj na chudnutie je paradoxne výživa. Uvedomelá, prirodzená a optimalizovaná práve pre náš organizmus.
6. Môžeme vhodnou stravou a pohybom ovplyvniť proces starnutia? Ak áno, do akej miery?
Uvedomelým výberom stravy môžeme proces starnutia určite ovplyvniť. Ochorenia súvisiace s vekom a ovplyvňujúce kvalitu života sú rôzne srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka 2. typu, neurodegenerácie vedúce k poklesu poznávacích schopností a podobne, pričom sa za nimi často skrýva chronický zápal vyvolávaný aj nesprávnym stravovaním. V súčasnosti je v EÚ realizovaný výskumný projekt NU-AGE, ktorého hlavným cieľom je zistiť konkrétne výživové stratégie a nároky zamerané na prevenciu chorôb spôsobených starnutím.
7. Čo je to vlastne wellness?
Neoficiálna definícia hovorí, že wellness je komplexný životný štýl, predstavujúci preventívnu snahu o udržanie vysokej úrovne fyzického a duševného zdravia, a tým aj životnej pohody. Z určitého hľadiska môžeme wellness vnímať ako úctu k životu. Pochopenie rovnováhy medzi príjmom a výdajom, pochopenie, že ak vydáme energiu, či už fyzickú alebo duševnú, potrebujeme si ju doplniť. Za všetkým je láska k sebe samému. Ak sa niektorá z hlavných oblastí (fyzická, emocionálna, duchovná či duševná) vychýli, stávame sa nevyrovnanými, skľúčenými a nevďačnými. Nemôžeme celý život ubližovať svojmu telu a očakávať plnohodnotnú starobu, nemôžeme sa venovať len práci a očakávať zdravé vzťahy, nemôžeme prežívať stres a očakávať spiritualitu.