lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
AKO DEŤOM CIBRIŤ LOGICKÉ MYSLENIE?

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 17.5.2014
späť
Späť

Poslať
 

Logické myslenie je do veľkej miery danosťou, na ktorú majú niektoré deti šťastie a iné nie. Každé sa však môže rozhodne môže zlepšiť – stačí trochu pomoci

 

Bystrosti, logike či pohotovosti sa väčšina ľudí cielene neučí, keďže prevláda názor, že tieto danosti buď majú, alebo nie. V skutočnosti však rodičia môžu svojim deťom veľmi pomôcť, keď ich budú zábavným spôsobom motivovať k riešeniu problémov či hádaniek.

 

Výskumy naznačujú, že deťom to bude lepšie páliť, čím viac si budú svoje myslenie cvičiť. Čo sa týka bežnej výchovy, je potrebné zakomponovať prvky kritického myslenia tak, aby deti nemali pocit, že ich do niečoho nútite. Na internete napríklad nájdete hry na testovanie analógií, no pokojne to môžete vyskúšať aj sami. Ako taká analógia vyzerá? Napríklad sa môžete dieťa požiadať, aby doplnilo vetu: Akvárium je pre zlatú rybku to isté ako..., a dať mu niekoľko možností, z ktorých si vyberie tú správnu (napr. búda pre psa).

 

Tiež môžu zaraďovať predmety či abstraktné pojmy do skupín a mimoriadne užitočné je trénovať čítanie s porozumením, keďže rýchlo identifikovať najpodstatnejšie informácie využijú počas celého života – nielen v škole, ale dokonca aj v testoch na pracovné pohovory. Cvičiť myslenie môžete dokonca aj v prípade, keď dieťa niečo od vás chce - napríklad novú hračku, nechajte ho argumentovať a pocítiť silu správne použitých dôvodov.

 

Ak sa rozvíjaniu logiky podľa vás vaše dieťa v škole nevenuje dostatočne a vy máte málo času, pomôže internet, knihy či hry. Čo sa týka webových portálov zameraných na logické hry, nájdete ich nespočetné množstvo, aj keď samozrejme, väčšina je v angličtine – čo je však v podstate ďalšou výhodou. Ďalšou možnosťou sú spoločenské hry, do ktorých sa môžete zapojiť vy, a stráviť tak so svojím potomkom pekné chvíle. Dobrou voľbou je napríklad Rummikub  - rodinná hra s číslami, kde sa hracie kamene vykladajú do postupiek alebo skupín. Hráči sledujú vyložené kamene na stole, môžu ich kombinovať a využívať ich vo svoj prospech. „Hráč môže dopĺňať a využívať aj vyložené kamene a rozdeľovať dlhé postupky. Ten, kto sa ako prvý zbaví všetkých svojich kameňov, vyhrá,“ vysvetľuje Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik Praha. Poriadnym orieškom je zas hra Club 2 %, s ktorou majú vo vyšších leveloch často problém i dospelí. Hráč má totiž pred sebou rad domov, pričom v každom žije iný obyvateľ a niektorí vlastnia aj domáce zviera. Len tí naozaj šikovní dokážu rozlúštiť, kto kde býva.

 

Nezabúdajte však, že aj interaktívna komunikácia je nevyhnutná, preto na ňu určite pri rozvíjaní logiky vášho dieťaťa nezabúdajte.

 

Veľmi pomôže, ak s primerane náročnými úlohami začnete v ranom veku. Stačí napríklad, ak budú vedieť odôvodniť svoje túžby či vyhlásenia a posúdiť, čo si myslia o názoroch iných ľudí. Zabudnite tiež na príkazy bez odôvodnení – deti potom naučíte, že prikazovať zdanlivo bezdôvodne je normálne. Tiež ich motivujte, nech kladú otázky a skúste mať s nekonečnou zvedavosťou vašich drobcov trpezlivosť. To, že sa živo zaujímajú o okolitý svet, je totiž veľmi dobrým znakom. Takisto je skvelé, keď dokážu prísť s viacerými pohľadmi na jeden problém – a vôbec to nemusí byť ten, ktorý sa naučili v škole. Skvelou činnosťou na cibrenie logiky je, možno trochu prekvapivo, obyčajné písanie. Deti sa tak naučia formulovať svoje myšlienky jasne, precízne a stručne.

 

Čo týmto všetkým pre svoje deti urobíte? Budú bystrejšie, nezávislejšie, kreatívnejšie a lepšie pripravené riešiť každodenné problémy.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!