Už dávno neplatí, že k pivu sa hodí iba guláš, pečené koleno alebo utopenec. Šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla Laci Hornáček tvrdí, že pivo má svoje pevné miesto v gastronómii a hodí sa takmer k všetkým jedlám. Stačí si len vedieť vybrať tú správnu chuť piva. Vzdelávací program Sedem chutí piva, ktorý spoločnosť HEINEKEN Slovensko uviedla v apríli tohto roku, učí Slovákov lepšie sa orientovať v pestrom svete pivných chutí, aby si vedeli vybrať také pivo, ktoré najlepšie vyhovuje ich preferenciám, príležitosti či vychutnávanému jedlu. Sedem chutí piva v spolupráci s odborníkom Lacim Hornáčkom má cieľ povzbudiť konzumentov k objavovaniu pivných chutí, naučiť ich pivnému someliérstvu a pozdvinúť pivnú kultúru o latku vyššie.
„Pivo má vďaka svojej rôznorodosti veľmi veľký potenciál v gastronómii. Výborne sa používa jednak pri samotnej príprave jedál ako súčasť receptov, ale ešte zaujímavejšie je umenie kombinovania rôznych chutí pív s chuťami jedál. Vďaka správnemu výberu piva k jedlu sa otvárajú dvere novým gurmánskym zážitkom,“ hovorí Laci Hornáček, šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla v programe Sedem chutí piva.
Intenzita chutí, technika prípravy a zlaté pravidlo
Kombinácia piva s jedlom poskytuje tisíce možností. Ich správnym výberom si každý gurmán môže dopriať nové gastronomické zážitky a chuťové potešenia. Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel. V prvom rade je potrebné zvážiť intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno prehluší druhé a stratíme tak polovicu chuti. Je to jednoduché – pivo a jedlo spolu musia ladiť.
Po druhé je potrebné zvážiť prípravu. Rôzne techniky prípravy dodávajú jedlu rôzne chute a vedú určitým chuťovým smerom. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahším pivám. Intenzívne spôsoby úpravy ako barbecue, grilovanie a dusenie dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie chuťovo intenzívnejšie a plnšie pivá.
Zlatým pravidlom kombinácie piva a jedla je však párovanie na základe dopĺňania alebo kontrastu chutí piva a jedla. Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napr. ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Výborne ladí napríklad ľahké pivo s ľahkým jedlom ako je čerstvá ryba, alebo silné a tmavé pivo s plnou chuťou pečeného mäsa. Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“, ide o kombinovanie kontrastných chutí. Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla. U všetkých pív je však tromfom tzv. čistenie. Oxid uhličitý obsiahnutý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí. Táto prirodzená vlastnosť piva je výhodou najmä u mastnejších či ostrých jedlách.
Ako na to?
Z uvedených základných pravidiel vyplýva aj výber správneho jedla k jednotlivým chuťovým kategóriám. Sladké a ovocné pivá sa spolu s Ľahkými pivami dobre kombinujú s jedlami pripravenými jemnými technikami prípravy. K pivám so sladkou chuťou si vychutnáte aj ovocie alebo dezerty a v kontraste aj korenisté jedlá. Pri Mierne horkých či Chmeľových a horkých pivách sa odporúča využiť stredne intenzívne techniky prípravy, ako vyprážanie, pečenie alebo grilovanie, a hodia sa k nim ideálne jedlá zo zeleniny alebo mäsa. Ťažké a korenisté pivá, napríklad pšeničné, sa dobre kombinujú s jedlami pripravenými strednou až stredne intenzívnou technikou, a odporúčajú sa napríklad aj k jedlám ázijskej kuchyne. Pri sladových pivách s intenzívnou chuťou, ako aj tmavých a silných pivách je výborná kombinácia s komplexnými chuťami jedál pripravených intenzívnymi technikami prípravy, ako je pečenie, dusenie alebo barbecue. Pri tmavých pivách však určite treba vyskúšať kombináciu napríklad s čokoládovým či iným dezertom – horká a sladká chuť sú v príjemnom kontraste.
Cieľom je vzdelávať konzumentov aj zákazníkov
Program Sedem chutí piva a vzdelávanie konzumentov aj zákazníkov v pivnom someliérstve má ambíciu pozdvinúť pivo a pivnú kultúru na Slovensku o úroveň vyššie. Odin Goedhart, generálny riaditeľ spoločnosti HEINEKEN Slovensko hovorí: „Pivo je úžasný nápoj a Slováci pivo milujú. Preto im chceme prinášať odborné informácie, ktoré pomôžu lepšie sa orientovať a vychutnávať si rôznorodé chute piva aj v spojení s gastronómiou. Pivná kultúra na Slovensku sa rozvíja a s programom Sedem chutí piva ju chceme posunúť ešte vyššie.“
HEINEKEN Slovensko bude v pivnom someliérstve a pravidlách správneho párovania piva a jedla vzdelávať nielen konzumentov, ale aj svojich zákazníkov. Od jesene 2014 sa Sedem chutí piva stane súčasťou pravidelného vzdelávania majiteľov a personálu prevádzok v rámci programu Umenie čapovať, ktorý spoločnosť realizuje na podporu kultúry podávania piva už od roku 2010. „Najmä v Horeca segmente je veľký priestor na uplatnenie programu Sedem chutí piva v praxi. Naším cieľom je, aby majitelia a personál pubov vedeli hosťom ponúknuťsprávne pivo k vybranému jedlu alebo naopak, a aby pivo bolo neoddeliteľnou súčasťou ponuky v ich jedálnom lístku,“ dodáva Odin Goedhart.
Pravidlá párovania piva a jedla
Chuťová kategória piva |
Technika prípravy jedla |
Jedlo |
Sladké a ovocné
|
Jemná
Surový stav, parenie, fritovanie |
Sladké a ovocné;korenisté. ovocie, dezerty, predjedlá |
Ľahké pivá |
Veľmi jemná
Surový stav, parenie, varenie |
Ľahké jemné jedlá, obaľované jedlá
Morské plody, vajcia |
Mierne horké pivá
|
Stredne intenzívna
Surový stav, vyprážanie. fritovanie, pečenie |
Slané a obaľované; jemne pikantné
Šaláty, snacky |
Chmeľové a horké
|
Stredne intenzívna
Grilovanie, vyprážanie, pečenie |
Slané a korenisté
Ryba, mäso, zelenina |
Ťažké a korenisté
|
Stredná až intenzívna
Opekanie, dusenie, barbecue |
Bylinky;
Umami (ázijské),hydina, zelenina |
Sladové pivá s intenzívnou chuťou
|
Intenzívna
Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie |
Pečené alebo opekané.
Komplexné, silné, korenisté.
Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou |
Tmavé a silné
|
Intenzívna.
Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue. |
Opekané, zemité, komplexné.
Mäso, dezerty. |