lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 19. December, , Dnes oslavuje Judita
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pivo a jedlo – perfektná kombinácia

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 28.8.2014
späť
Späť

Poslať
 

 Už dávno neplatí, že k pivu sa hodí iba guláš, pečené koleno alebo utopenec. Šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla  Laci Hornáček tvrdí, že pivo má svoje pevné miesto v gastronómii a hodí sa takmer k všetkým jedlám. Stačí si len vedieť vybrať tú správnu chuť piva. Vzdelávací program Sedem chutí piva, ktorý spoločnosť HEINEKEN Slovensko uviedla v apríli tohto roku, učí Slovákov lepšie sa orientovať v pestrom svete pivných chutí, aby si vedeli vybrať také pivo, ktoré najlepšie vyhovuje ich preferenciám, príležitosti či vychutnávanému jedlu.  Sedem chutí piva v spolupráci s odborníkom Lacim Hornáčkom má cieľ povzbudiť konzumentov k objavovaniu pivných chutí, naučiť ich pivnému someliérstvu a pozdvinúť pivnú kultúru o latku vyššie.

 

 Pivo má vďaka svojej rôznorodosti veľmi veľký potenciál v gastronómii. Výborne sa používa jednak pri samotnej príprave jedál ako súčasť receptov, ale ešte zaujímavejšie je umenie kombinovania rôznych chutí pív s chuťami jedál. Vďaka správnemu výberu piva k jedlu sa otvárajú dvere novým gurmánskym zážitkom,“ hovorí Laci Hornáček, šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla v programe Sedem chutí piva.

 

Intenzita chutí, technika prípravy a zlaté pravidlo

Kombinácia piva s jedlom poskytuje tisíce možností. Ich správnym výberom si každý gurmán môže dopriať nové gastronomické zážitky a chuťové potešenia. Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel. V prvom rade je potrebné zvážiť intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno prehluší druhé a stratíme tak polovicu chuti. Je to jednoduché – pivo a jedlo spolu musia ladiť.

 

Po druhé je potrebné zvážiť prípravu. Rôzne techniky prípravy dodávajú jedlu rôzne chute a vedú určitým chuťovým smerom. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahším pivám. Intenzívne spôsoby úpravy ako barbecue, grilovanie a dusenie dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie chuťovo intenzívnejšie a plnšie pivá.

 

Zlatým pravidlom kombinácie piva a jedla je však párovanie na základe dopĺňania alebo kontrastu chutí piva a jedla. Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napr. ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Výborne ladí napríklad ľahké pivo s ľahkým jedlom ako je čerstvá ryba, alebo silné a tmavé pivo s plnou chuťou pečeného mäsa. Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“, ide o kombinovanie kontrastných chutí. Príkladom môže byť  ovocné pivo v kombinácii  s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla. U všetkých pív je však tromfom tzv. čistenie. Oxid uhličitý obsiahnutý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí. Táto prirodzená vlastnosť piva je výhodou najmä u mastnejších či ostrých jedlách.

 

Ako na to?

Z uvedených základných pravidiel vyplýva aj výber správneho jedla k jednotlivým chuťovým kategóriám. Sladké a ovocné pivá sa spolu s Ľahkými pivami dobre kombinujú s jedlami pripravenými jemnými technikami prípravy. K pivám so sladkou chuťou si vychutnáte aj ovocie alebo dezerty a v kontraste aj korenisté jedlá. Pri Mierne horkých či Chmeľových a horkých pivách sa odporúča využiť stredne intenzívne techniky prípravy, ako vyprážanie, pečenie alebo grilovanie, a hodia sa k nim ideálne jedlá zo zeleniny alebo mäsa. Ťažké a korenisté pivá, napríklad pšeničné, sa dobre kombinujú s jedlami pripravenými strednou až stredne intenzívnou technikou, a odporúčajú sa napríklad aj k jedlám ázijskej kuchyne. Pri sladových pivách s intenzívnou chuťou, ako aj tmavých a silných pivách je výborná kombinácia s komplexnými chuťami jedál pripravených intenzívnymi technikami prípravy, ako je pečenie, dusenie alebo barbecue. Pri tmavých pivách však určite treba vyskúšať kombináciu napríklad s čokoládovým či iným dezertom – horká a sladká chuť sú v príjemnom kontraste.

 

Cieľom je vzdelávať konzumentov aj zákazníkov

Program Sedem chutí piva a vzdelávanie konzumentov aj zákazníkov v pivnom someliérstve má ambíciu pozdvinúť pivo a pivnú kultúru na Slovensku o úroveň vyššie. Odin Goedhart, generálny riaditeľ spoločnosti HEINEKEN Slovensko hovorí: „Pivo je úžasný nápoj a Slováci pivo milujú. Preto im chceme prinášať odborné informácie, ktoré pomôžu lepšie sa orientovať a vychutnávať si rôznorodé chute piva aj v spojení s gastronómiou. Pivná kultúra na Slovensku sa rozvíja a s programom Sedem chutí piva ju chceme posunúť ešte vyššie.

HEINEKEN Slovensko bude v pivnom someliérstve a pravidlách správneho párovania piva a jedla vzdelávať nielen konzumentov, ale aj svojich zákazníkov. Od jesene 2014 sa Sedem chutí piva stane súčasťou pravidelného vzdelávania majiteľov a personálu prevádzok v rámci programu Umenie čapovať, ktorý spoločnosť realizuje na podporu kultúry podávania piva už od roku 2010. „Najmä v Horeca segmente je veľký priestor na uplatnenie programu Sedem chutí piva v praxi. Naším cieľom je, aby majitelia a personál pubov vedeli hosťom ponúknuťsprávne pivo k vybranému jedlu alebo naopak, a aby pivo bolo neoddeliteľnou súčasťou ponuky v ich jedálnom lístku,“ dodáva Odin Goedhart.

 

Pravidlá párovania piva a jedla

Chuťová kategória piva

Technika prípravy jedla

Jedlo

Sladké a ovocné

 

Jemná

Surový stav, parenie, fritovanie

Sladké a ovocné;korenisté. ovocie, dezerty, predjedlá

 Ľahké pivá  

Veľmi jemná

Surový stav, parenie, varenie

Ľahké  jemné jedlá, obaľované jedlá

Morské plody, vajcia

Mierne horké pivá

 

Stredne intenzívna

Surový stav, vyprážanie. fritovanie, pečenie

Slané a obaľované; jemne pikantné

Šaláty, snacky

 Chmeľové a horké

 

Stredne intenzívna

Grilovanie, vyprážanie, pečenie

Slané a korenisté

Ryba,  mäso, zelenina

Ťažké a korenisté

 

Stredná až intenzívna

Opekanie, dusenie, barbecue

Bylinky;

Umami (ázijské),hydina, zelenina

Sladové pivá s intenzívnou chuťou

 

Intenzívna

Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie

Pečené alebo opekané.

Komplexné, silné, korenisté.

Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou

 Tmavé a silné

 

Intenzívna.

Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue.

Opekané, zemité, komplexné.

Mäso, dezerty. 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!