Raňajky
Gurmánske raňajky, ktoré dodajú silu na celé dopoludnie
Skúsili ste už kombinovať tuniaka s vajíčkami? Zaobstarajte si chlieb z pravého kvásku s nízkym obsahom lepku, opečte ho jemne v hriankovači a pripravte si obloženú lahôdku, ktorá skutočne zasýti. Vajíčka na raňajky sú skvelou voľbou! Zvoľte si jednu z najlepších možných foriem prípravy, ktorou je hodenie vajíčka do horúcej vody, kedy žĺtok zostane neprevarený. Kvalitné domáce vajce obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a hlavne omega-3 mastných kyselín. V kombinácii s tuniakom, ktorý tiež obsahuje omega-3 mastné kyseliny a kvalitné bielkoviny je pozitívny efekt zaručený. Navyše sa jedná o kombináciu, ktorá výborne chutí.
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie (2 osoby):
· 4 krajce špaldového kváskového chleba
· 4 vajcia
· 80 g tuniaka Calvo v paradajkovej omáčke
· 30 g masla
· 2 PL* olivového oleja
· 50 g rukoly
· 2 paradajky
· 1 PL* nakrájanej vňate petržlenu alebo koriandra
· kôra z citróna
Príprava:
V stredne veľkom hrnci prevaríme vodu a pridáme 1 polievkovú lyžicu octu. Znížime plameň, lyžicou vytvoríme vír a priamo doň rozbijeme vajíčko. Varíme približne 4 minúty a proces opakujeme s ďalšími vajíčkami. Šikovnejší môžu hádzať vajcia aj v 30 sekundovom intervale. Opečieme tenšie krajce chleba, natrieme maslom a rozdrobíme tuniaka. Postrúhame citrónovú kôru a poukladáme listy rukoly. Na chlieb položíme uvarené vajíčko, ktoré sme sitkom vybrali z horúcej vody. Dochutíme morskou soľou, štipkou čierneho korenia a pokvapkáme olivovým olejom. Na záver dozdobíme čerstvým koriandrom, petržlenom a podľa chuti aj chilli lupienkami.
Tip: Namiesto chleba môžeme použiť aj nekvasené placky tzv. ”wrapy”. Varianty tuniaka sú tiež voliteľné, pričom najviac sa nám osvedčil v paradajkovej omáčke.
Obed
Tuniakový tanier a la “CUBA”
Vyskúšajte jednoduchý karibský recept a pripravte si výživný tanier plný farieb, ktorý predstavuje rýchly obed na každý deň. Kubánska kuchyňa je často veľmi jednoduchá, zložená z niekoľkých ingrediencií. Avšak to vôbec neznamená, že by vám po výživovej stránke malo niečo chýbať. Ak skombinujete tuniaka s avokádom a čiernymi fazuľkami, dostanete do tela dostatok bielkovín, ktoré vám vydržia až do večere. Môžete vyskúšať teplú alebo studenú šalátovú obmenu.
Doba prípravy: 30 min
Ingrediencie (2 osoby):
· 2 konzervy tuniaka Calvo 160 g vo vlastnej šťave
· 300 g čiernej fazule
· 200 g nakrájaných paradajok
· 1 červená paprika
· 1 červená cibuľa
· 2 strúčiky cesnaku
· 2 avokáda
· 2 PL* olivového alebo kokosového oleja
· morská soľ, čierne korenie,
· bobkový list, rímska rasca,
· tabasco, limetka
Extra prílohy:
· nekvasené placky zo špaldovej múky
· naturálna ryža
Príprava:
Použijeme vopred namočenú alebo konzervovanú čiernu fazuľu. Na panvici na oleji opražíme cibuľku, cesnak a nadrobno nakrájanú papriku. Pridáme nakrájané paradajky a fazuľu. Zmes ochutíme čajovou lyžičkou rímskej rasce a ostatným korením. Prikryjeme a necháme variť 10 minút. Podľa chute môžeme pridať aj chilli. Fazuľovú zmes servírujeme na šalátové listy, doplníme tuniakom a čerstvo nakrájaným avokádom. Na ozdobu odporúčame použiť čerstvý koriander, limetky alebo petržlen.
Tip: Tento recept môžeme podávať aj na studeno ako letný šalát.
Večera
Energický quinoa šalát s tuniakom
Len málo ľudí vie, že jedlá s pôvodom v Strednej Amerike patria medzi najzdravšie na svete. Vďačia za to najmä tomu, že pri príprave sa využíva veľa čerstvých surovín, nízko koncentrovaných sacharidov a korenie, ktoré podporuje detoxikáciu organizmu, zrýchľuje metabolizmus a stabilizuje cukor v krvi. Vďaka tuniakovi a vhodne zvoleným sacharidom v podobe quinoi nám vznikne úžasná večera plná bielkovín, ktorá zdravo zasýti. Navyše toto jedlo nie je náročné na prípravu.
Doba prípravy: 40 min
Ingrediencie (2 osoby):
· 160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji
· 200 g quinoi (prípadne môžeme nahradiť hnedou ryžou)
· 2 hrnčeky vody
· 100 až 120 g kukurice
· 100 až 120 g bielej väčšej fazule (½ hrnčeka)
· 1 červená paprika
· ½ šalátovej uhorky
· 100 g špenátových listov (1 hrnček)
· morská soľ a čierne korenie
· extra panenský olivový olej
· citrón
Príprava:
Quinou namočíme a uvaríme rovnako, ako keby sme varili ryžu. Necháme aspoň 10 minút vychladnúť a zamiešame do nej čerstvé ingrediencie od uhorky, cez papriku až po fazuľu. Nakoniec pridáme tuniaka Calvo, dochutíme soľou a korením. Celý šalát pokvapkáme olivovým olejom a citrónom. Podávame dozdobené čerstvým petržlenom.
Tip:. Dôležité je nechať quinou alebo ryžu vychladnúť, aby sa sformovala zdravá vláknina, ktorá je zázračnou výživou pre dobré baktérie v tráviacom trakte.
Desiata alebo olovrant
Paradajky plnené tuniakom v olivovom oleji
Paradajky sa dajú využiť aj inak ako do šalátu alebo omáčky. Inšpiráciu je možné hľadať napríklad v kuchyni severnej Afriky. Zaujímavými kombináciami sa môžete inšpirovať i na cestách Egyptom, Tuniskom, či Blízkym východom. V tejto plnenej paradajke zabezpečí bielkovinový príjem lahodný a výborne stráviteľný tuniak Calvo. Vieme, že tak ako tuky aj sacharidy existujú dobré a zlé, preto potrebujeme kontrolovať príjem sacharidov a namiesto chleba môžeme šikovne využiť zeleninu. Vôbec nezaťaží a navyše aj skvelo chutí.
Doba prípravy: 30 min.
Ingrediencie (2 osoby):
· 4 veľké paradajky
· 160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji
· morská soľ, čierne korenie
· chilli lupienky (voliteľné)
· 2 PL* zelených nakrájaných olív
· čerstvá petržlenová vňať
· 1 citrón
· 1 červená cibuľka
· 1 strúčik cesnaku
· extra panenský olivový olej
Príprava:
Vydlabeme paradajky, vnútro nakrájame s cibuľkou, čerstvou vňaťou a zmiešame s tuniakom v olivovom oleji. Dochutíme morskou soľou, korením, citrónovou šťavou a chilli podľa chuti. Paradajky naplníme pripravenou zmesou a vrch môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Snack môžeme využiť aj ako vhodnú chuťovku pred party, pričom podávame v kombinácii s listovým šalátom, pokvapkaný extra panenským olivovým olejom.
Tip: Nebojte sa experimentovať a ochutnávajte všetky chute sveta!
*Polievková lyžica