Jar je tu v plnej sile, najvyšší čas dostať zo seba nánosy chladnej zimy a tešiť sa z chutných a čerstvých potravín. Šalátová zelenina, špenát, jarná cibuľka, špargľa: dajte im zelenú. A nezabudnite, že ich kombinácia s rastlinnými tukmi robí v tele zázraky.
Jarná očista nemusí byť vôbec týraním sa diétami. Proste len nasaďte do svojho jedálnička obľúbenú jarnú zeleninu a dajte stop niektorým potravinám.
Ak sa chystáte na jarnú očistu organizmu, tak vyskúšajte tieto odporúčania:
1. Neriešte chudnutie, ale stanovte si cieľ prečistiť organizmus
Vedeli ste, že vláknina je akoby práčkou nášho tráviaceho systému? „Vláknina nami prejde prakticky bez štiepenia,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu. „Tvoria ju zväčša látky, ktoré telo nevie spracovať a presúva ich tráviacim systémom. Vláknina je energeticky síce „neužitočná“, zato pomáha pri trávení a očiste tráviaceho ústrojenstva.“ Jarná zelenina je plná vlákniny. Listové šaláty, redkvička, špargľa nám prosto robia dobre a okrem vitamínov sa postarajú aj o to, aby sa naše telo zbavilo všetkého odpadu.
Choďte ich nakúpiť na miestny trh!
2. Dajte prednosť rastlinným tukom, zvýraznia chuť jarnej zeleniny
Vedeli ste, že to, čo zvýrazňuje chuť potravinám, sú práve tuky? V našej kuchyni by mali dominovať – nielen v čase jarnej očisty – kvalitné rastlinné oleje alebo roztierateľné tuky. „Tuky majú nielen výživovú hodnotu, ale starajú sa o to, aby sme lepšie vnímali chuť potravín,“ hovorí MUDr. Vaverková. „V tukoch sa totiž uvoľňujú rôzne chuťové látky a vône, takže nám šalát s olivovým olejom chutí lepšie, ako bez neho. Samozrejme, keď si pripravíte chutné raňajkové nátierky na báze rastlinných roztierateľných tukov, či pokvapkáme šalát olejom, robíte veľa aj pre svoje srdce či myseľ.latí, že rastlinné tuky prispievajú k lepšiemu metabolizmu a upravujú cholesterol.“
3. Nezanášajte telo rafinovaným cukrom
Vedeli ste, že dostatok dennej dávky sacharidov vám zabezpečí 200 gramov ovocia a 300 - 400 gramov zeleniny. „Najväčšími prehreškami sú cukor, koláče, džemy a sladkosti, najmä tie priemyselne vyrábané, v ktorých sa využívajú veľké množstvá sladidiel. A sladké nápoje, vrátane džúsov. Pri jarnej očiste prosto vynechajte všetko, čo má pridaný cukor a ak túžite po sladkom siahnite po cukre v mede,“ odporúča MUDr. Vaverková. Sacharidy sú hlavným obsahom aj pečiva, zemiakov, ryže, preto ich obmedzte.
4. Nezabudnite na pitný režim
Najzdravšia je čistá voda a neochutené čaje. S množstvom to nepreháňajte, pretože si zavodníte organizmus, čo môže viesť až k opuchu niektorých tkanín. Do dvoch litrov tekutín, ktoré sú odporúčanou dennou dávkou, zarátajte aj polievky a nezabudnite, že zelenina a ovocie obsahujú až 70 – 90 % vody! Pite priebežne, radšej občas malý pohár vody či šálku čaju, než naraz polliter.
5. Veselá myseľ
Dôležitým momentom jarnej očisty je prirodzený pohyb a dostatok spánku. Vyberte sa do jarnej prírody, skúste sa osviežiť šumom lesa. Jarná očista je pozitívny reštart organizmu, ktorého cieľom je nabrať čo najviac energie. „Správne naladenie a psychika zohrávajú aj pri výžive dôležitú úlohu. Skúste si urobiť chutný piknik v jarnej prírode,“ odporúča lekárka.
Zázrak menom úsmev a pokoj sa dostaví ihneď.