Súčasná kuchyňa praj experimentom a netradičným kulinárskym zážitkom. Aj Vám sa v tomto sychravom počasí žiada ozvláštniť zaužívané menu a uvariť niečo exotické s príchuťou slnka? Napríklad z indickej kuchyne...
Indická kuchyňa je veľmi rôznorodá, pretože na jej území žije množstvo etník a náboženských skupín, z ktorých každá má svoju „vlastnú“ kuchyňu aj tradičné recepty. Niečo ich však predsa len spája - používanie korenín (a v hojnom množstve) a prevaha vegetariánskych jedál. Hlavnými surovinami sú ryža, strukoviny, obilniny, zelenina a mliečne výrobky – najmä jogurty a maslo ghí. Netradičné (pre nás) je v indickej kuchyni aj stolovanie. Príbor sa nepoužíva, na naberanie jedla používajú pravú ruku (pokrm si naberajú napríklad plackou). Namiesto tanierov často používajú banánové listy a stôl sa prehýba pod misami, keďže zvyk velí, že sa servíruje viac jedál naraz a každý si naberá podľa svojej chuti.
Poďte si s nami uvariť recept z indickej kuchyne a pripravte pre svojich blízkych indický obed alebo večeru. Pustiť si k tomu môžete indickú hudbu, zapáliť vonné tyčinky a dovolené je jesť rukami:-)
Bravčová panenka - masala
4 porcie
2 lyžice garam masala (špeciálne indické korenie)
1,5 lyžičky soli
600 g bravčovej panenky nakrájanej na 2 cm kocky
2 dcl bieleho jogurtu
4+2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa nakrájaná najemno
4 strúčiky cesnaku, rozdrveného
1 lyžica nastrúhaného zázvoru
Štipka čili
1 plechovka lúpaných a nakrájaných paradajok
2 dcl kokosového mlieka
Čerstvé lístky mäty lebo koriandru
Mäso dobre zmiešajte s jednou lyžicou garam masaly a jednou lyžičkou soli tak, aby bol každý kúsok obalený korením. Potom primiešajte jogurt. Nechajte minimálne 30 minút odležať v chladničke. Môžete nechať odležať aj cez noc, v tomto prípade však NESOĽTE! Mäso by pustilo šťavu, osoľte až tesne pred restovaním.
Na nepriľnavej panvici dobre rozpáľte 4 lyžice oleja a sprudka orestujte marinované mäso tak, aby sa po stranách zatiahlo. Vnútri musí zostať krvavé. Vyberte ho a dajte nabok.
Na tej istej panvici, na strednom plameni rozpáľte 2 lyžice oleja, vložte cibuľu a restujte cca 10 minút do svetlohneda. Znížte plameň a pridajte cesnak so zázvorom. Pozvoľna restujte cca 1 minútu.
Pridajte paradajky, posypte druhou lyžicou garam masaly a štipkou čili. Zamiešajte a duste, až sa odparí tekutina - cca 10-15 minút. Prilejte kokosové mlieko, nechajte prejsť varom a vložte orestované mäso. Nechajte ho 2 minúty podusiť, vypnite oheň a nechajte ešte niekoľko minút „odpočinúť“. Dozdobte mätovou alebo koriandrovou vňaťou. Podávajte s basmati ryžou a (alebo)s plackami chapati.
Ak máte záujem aj o ďalšie chutné recepty, v ktorých je použité mlieko alebo mliečne výrobky, kliknite si na www.bieleplus.eu.