Dnes je úplne bežné, že ku objednanej káve
dostanete v podniku aj pohár vody. Nie je však jedno akej, pretože nie každá
voda je ku káve vhodná. Ak si chcete vychutnať pôžitok z kávy naplno,
poradíme vám, akú minerálnu vodu si ku káve objednať.
Väčšinou vám naservírujú ku káve vodu z vodovodu, tá je
však chemicky upravovaná chlórom a zároveň sú z nej odstránené takmer
všetky prírodné, telu prospešné látky – minerály. Stanislav Cibuľa,
profesionálny barista, odporúča piť ku káve stredne mineralizovanú minerálnu
vodu. A prečo práve stredne mineralizovanú?
Aj minerály chutia
Vodný
somelieri - profesionálni ochutnávači vody hovoria, že aj minerály majú svoju
špecifickú chuť. Napríklad horčík je jemne horký, sodík má slanú chuť, vápnik
horko kyslú a draslík je slano kyslý. Obsah minerálnych látok teda
ovplyvňuje chuť vody. Vysoko mineralizované vody preto môžu chuť kávy prebiť.
Je
zároveň dôležité aby voda obsahovala už spomínané minerály, pretože sú pre naše
telo podstatné. Horčík podporuje činnosť srdca a odbúrava stres, vápnik
podporuje pevnosť kostí a zubov. Rovnako dôležitý je aj draslík, ktorý
zabezpečuje činnosť svalov a prenos nervových vzruchov. „Stredne
mineralizované minerálne vody majú vyvážený obsah minerálnych látok a tým
aj neutrálnu chuť. Vďaka tomu sa perfektne hodia ku káve,“ vysvetľuje
Stanislav Cibuľa.
Čítajte etikety minerálnych vôd
Vodu
ku káve si treba starostlivo vybrať. Má preto význam čítať etiketu, ktorá
v sebe skrýva dôležité informácie. Všímajte si množstvo celkových
rozpustných látok, ktoré určujú mieru mineralizácie. Ak je tento údaj do 1500 mg/l,
ide o stredne mineralizovanú vodu, teda vhodnú na každodenné pitie.
Ako piť vodu ku káve?
„Vždy radím odpiť si z vody pred
samotným pitím kávy, pretože voda vyčistí chuťové poháriky, a tak bude
zážitok z kávy plnohodnotný,“ hovorí
Stanislav Cibuľa a dodáva - „káva
môže chutiť po ovocí, masle, čokoláde, či karamelovo, o tento zážitok sa
však pripravíte, ak chuť kávy prebijete zle zvolenou vodou. Odporúčam
preto neperlivú alebo jemne perlivú minerálnu vodu Mattoni, ktorá má nielen
vyváženú a jemne iskrivú chuť, ktorá zvýrazní chuť kávy, ale aj vyvážený obsah
minerálnych látok.“
Stanislav
Cibuľa – odborný garant Škola kávy a barista
Stanislav Cibuľa je profesionálny barman
a barista, ktorý má veľkú vášeň pre kávu a jej správnu prípravu. Ako
jeden z prvých založil na Slovensku školu baristu, vďaka ktorej šíri svoje
bohaté vedomosti. Zúčastnil sa mnohých významných zahraničných súťaží
a medzi jeho najväčšie úspechy patrí účasť na svetových majstrovstvách WBC
(World Barista Championship) v Tokiu 2007, WBC Londýn 2010 a WLAC
(World Latte art Chamipnship) Mastrich 2011.