Nie je nič
krajšie ako sadnúť si na terasu a len tak si užívať príjemnú atmosféru, ku
ktorej neodmysliteľne patrí aj popíjanie lahodného drinku a verte, že nemusí to
byť iba horúce leto. Každý má spomedzi
miešaných drinkov ten svoj obľúbený. No sú také, ktoré o sebe môžu tvrdiť,
že sú nadčasovou univerzálnou klasikou. K nim patrí aj Cointreau
Fizz.
Už pri prvom pohľade naň je zrejmé, že je
pitím pôžitkárov, ktorí si radi pozvoľna vychutnajú jeho jedinečnú chuť. Je to kokteil
vo svojej najrýdzejšej podobe, zbavený zbytočných parádičiek. Recept je
jednoduchý, stačí zmiešať správny pomer likéru Cointreau, limetkovej šťavy,
zaliať perlivou vodou a spolu s ľadom podávať s ležérne vloženou
slamkou v pohári na long drink. Jeho kúzlom je dokonale kombinovateľná chuť. Pridaním
rôznych ingrediencií vznikne vždy nový, jedinečný drink, ktorý si však ponecháva
svoj charakter. Cointreau Fizz je ľahký, elegantný, neustále sa meniaci a
prispôsobivý koktail, ktorý svojou spontánnosťou osvieži každého fajnšmekra.
Cointreau Fizz uzrel svetlo sveta
v roku 1876, kedy sa po prvýkrát objavil v známej knihe Jerryho
Thomasa „Jerry Thomas´ Guide“ (Barmanov sprievodca), odvtedy sa radí k najvyhľadávanejším kokteilom. Správny pomer sladkej a horkej
pomarančovej kôry likéru Cointreau stál
za vytvorením receptu, ktorý sa nepodobal žiadnemu inému. Vďaka svojej
univerzálnosti sa stal neskôr základom pre najznámejšie miešané nápoje ako Cosmopolitan,
Margarita, či Side car.
Recept „All
natural“
50 ml Cointreau
20 ml čerstvej limetkovej šťavy
100 ml perlivej vody
ľad
Do kokteilového šejkra nalejeme Cointreau a
limetkovú šťavu. Pridáme ľad, pretrepeme a vlejeme do pohára na long drink.
Dolejeme perlivou vodou.
JAHODA & MÄTA
50 ml likéru Cointreau
15 ml čerstvej limetky
4 – 5 ks čerstvých jahôd
3 lístky čerstvej mäty
50 ml sódy
V bostonskom šejkri zmiešajte jahody
s lístkami mäty, pridajte likér Cointreau, šťavu z limetky
a pridajte ľad. Poriadne premiešajte, až pokiaľ sa oceľ na šejkri
neochladí. Nápoj preceďte do pohára a dolejte sódu. Na záver ozdobte
vetvičkou mäty.
UHORKA &
BAZALKA
50 ml likéru Cointreau
20 ml šťavy z čerstvej limetky
3 plátky čerstvej uhorky
4 lístky čerstvej bazalky
50 ml sódy
V bostonskom šejkri zmiešajte plátky
uhorky s lístkami bazalky, likér Cointreau a šťavu z limetky.
Pridajte ľad a miešajte až pokiaľ sa šejker neochladí. Nápoj preceďte do
pohára a dolejte sódu. Ozdobte lístkami bazalky.