lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vedci dokončili sekvenovanie genómu kvasiniek, ktoré spôsobujú lupiny a kožné ochorenia

  Spracoval(a) : Martin Tomovčík
Dátum : 9.1.2008
späť
Späť

Poslať
 

Vedci z divízie P&G Beauty v Cincinnati (USA) oznámili, že úspešne dokončili sekvenovanie úplného genómu Malassezia globosa (M. globosa), bežne sa vyskytujúcich kvasiniek zodpovedných za tvorbu lupín a za ďalšie kožné ochorenia u ľudí. Výsledky sekvenovania genómu sú uverejnené v  elektronickom vydaní časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Lupiny a seboroická dermatitída postihujú viac ako 50 % populácie. Napriek úlohe, ktorú kvasinky rodu Malassezia zohrávajú pri týchto a iných kožných ochoreniach vrátane ekzémov, atopickej dermatitídy a psoriázy, sa o nich doteraz vedelo len veľmi málo, najmä pokiaľ ide o ich molekulovú štruktúru. Pochopenie genetickej štruktúry kvasiniek Malassezia môže vedcom navyše pomôcť prehodnotiť parametre, ktoré sa v minulosti používali na klasifikáciu hubových organizmov.
 
Kvasinky M. globosa, ktoré patria medzi najmenšie sekvenované voľne žijúce organizmy z ríše húb, tvorí iba okolo 4285 génov, čo je približne o 300-krát menej párov báz než sa nachádza v ľudskom genóme. Bežné kvasinky M. globosa, ktoré žijú na ľudskej pokožke, sa živia mastnými kyselinami dodávanými zvonku. Na pokožke hlavy sa prirodzene vytvára substancia nazývaná sebum a iné tuky, ktoré predstavujú ideálne prostredie pre život kvasiniek M. globosa. Priemerný človek môže byť hostiteľom až 10 miliónov kvasiniek M. globosa. Príznaky lupín a seboroickej dermatitídy sa objavia vtedy, keď sa spoja tri faktory: genetická náchylnosť na zápalovú reakciu pokožky, prítomnosť sebumu na pokožke hlavy a prítomnosť kvasiniek M. globosa.
 
„Kompletné sekvenovanie genómu kvasiniek Malassezia otvára výskumným pracovníkom úžasné možnosti, aby pochopili vzájomné inerakcie medzi hubami a ľuďmi,“ povedal Thomas Dawson, Ph.D., vedec z divízie P&G Beauty a hlavný autor štúdie v PNAS (medzinárodný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences). „Je obdivuhodné, že pochopenie genetickej štruktúry mikroskopického organizmu môže priaznivo ovplyvniť široké spektrum oblastí, ktoré siahajú od zdravia ľudí až po poľnohospodárske vedy.“
  
Výskum a využitie v oblasti liečby
Kvasinky rodu Malassezia majú spojitosť so širokým spektrom zdravotných problémov. Zatiaľ čo M. globosa sa spája s nepríjemnými kožnými poruchami, iné druhy kvasiniek rodu Malassezia vážne ohrozujú ľudí s oslabeným imunitným systémom vrátane detí a ľudí, ktorí trpia autoimunitnými ochoreniami. Tento rod kvasiniek zohráva dôležitú úlohu aj pri kožných a respiračných alergiách.

Tieto zistenia pozitívne ovplyvnia nielen pokrok v oblasti ľudského zdravia, ale aj poľnohospodárstva. M. globosa sú blízko príbuzné s bežnými patogénnymi hubami rastlín, ktoré spôsobujú choroby kukurice, pšenice a ďalších dôležitých obilnín, ktoré sú zdrojom potravy. V súčasnosti prebiehajú komparatívne genómové štúdie, ktoré by mohli viesť k novým stratégiám eliminácie týchto hubových ochorení.

„To, čo začalo ako úsilie o odhalenie mechanizmu stojaceho za vznikom lupín, otvorilo vede dvere smerom k vývoju a zdokonaleniu eliminácie lupín a mnohých ďalších chorôb vyvolaných kvasinkami Malassezia,“ povedal James Schwartz, Ph.D., člen výskumu divízie P&G Beauty. „Za tento pokrok vďačíme spolupráci medzi niekoľkými inštitúciami a špecializovanými odborníkmi a sme nesmierne šťastní, že naše objavy môžu prospieť mnohým vedným disciplínam a odvetviam.“

Kvasinky rodu Malassezia spôsobujú mierne, ale aj vážne ochorenia. Napriek tomu, pred týmto výskumom sme o ich molekulovej štruktúre nevedeli takmer nič. Sekvenovanie genómu M. globosa rozšírilo spektrum potenciálnych liečebných možností z niekoľkých pozorovacích postupov na viac ako 4000 spôsobov zameraných na molekulárnu štruktúru.
 
Veda na pozadí genómového sekvenovania
Sekvenovanie genómu sa uskutočnilo vďaka technológiám umožňujúcim sekvenovanie DNA, ktoré boli vyvinuté v poslednom desaťročí. Predtým vedci testovali mnoho rôznych možností pomocou experimentálnych metód, aby našli spôsob, ako liečiť a redukovať príznaky lupín. Keďže predtým používali menej presné technológie založené na kultúrach, vedci sa v skutočnosti roky mylne domnievali, že lupiny a seboroickú dermatitídu spôsobuje iný typ kvasiniek (Malassezia furfur). Pomocou molekulárnej technológie objavil tím odborníkov správny druh huby, ktorá je primárnou príčinou vzniku lupín, čo nakoniec viedlo k úplnému sekvenovaniu jej genómu. Viac informácií o sekvenovaní genómu kvasiniek M. globosa alebo o divízii P&G Beauty nájdete na internetovej stránke www.pgbeautyscience.com.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!