lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aké fotky na Facebooku priťahujú „lajky“? Je za tým veda!

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 25.1.2013
späť
Späť

Poslať
 

Výskumníci z University of California v Berkeley spoločne s výrobcom fotoaparátov Nikon COOLPIX odhalili vzorec, ktorý vašich priateľov na Facebooku núti pod fotkami stlačiť „Like“. Odteraz budú vaše albumy populárne!

Chcete sa na Facebooku pochváliť fotografiami s najväčším počtom „Páči sa mi to“? V tom prípade by ste mali na sociálnu sieť namiesto portrétov osôb odosielať skôr zábery krajiniek. Podľa novej štúdie od Nikonu a University of California v Berkeley totiž užívatelia najčastejšie stláčajú „Like“ pod fotografiami, ktoré zobrazujú nádherné krajinky, milé zvieratká alebo chutne vyzerajúce jedlo.

 

Štúdia, v rámci ktorej malo 500 osôb z celej Európy hodnotiť 35 fotografií s rôznymi objektmi a kvalitou, zistila, že portréty osôb alebo skupinové fotografie z rôznych udalostí naopak získali najmenej kladných reakcií. Na základe svojich zistení výskumníci vytvorili vzorec, ktorý vám pomôže vybrať na zverejnenie také fotografie, ktoré vyvolajú čo najlepšiu možnú reakciu vašich priateľov. Tajný vzorec na „lajky“ znie:

                       K + Z + (I + V + M)                 _

SE (správna expozícia) – R (rozmazanie)

Fotografi publikujúci na Facebooku by sa tak podľa neho mali pokúsiť zachytiť na svojich snímkach krajinu (K) alebo zviera (Z) a mali by tiež zvážiť, či chcú pomocou kompozície snímky vzbudiť v divákoch pocit inšpirácie (I) (napr. zaujímavo zachytený západ slnka), pôsobiť vtipne (V) alebo milo (M). Zároveň je kľúčové čo najvernejším spôsobom zachytiť svetlo, teda použiť správnu expozíciu (SE), a zároveň minimalizovať rozmazanie (R).

 

Technická stránka snímky teda pri získavaní priazne ostatných užívateľov tiež hrá istú rolu – výsledky ukázali, že snímky s nízkym rozlíšením alebo rozmazané majú menšiu šancu získať kladné hodnotenie a že dobre osvetlený záber bude vždy úspešnejší než tmavý alebo preexponovaný. Experiment tiež prekvapivo ukázal, že aj napriek obľúbenosti rôznych kreatívnych filtrov nemajú tieto efekty takmer žiadny vplyv na počet získaných označení „Páči sa mi to“.

„Na základe našej štúdie sa dá povedať, že ide najmä o emócie a kvalitu,“ hovorí Dr. Paul Piff, ktorý viedol výskumný tím. „Keď sme sa účastníkov štúdie pýtali, ktoré fotografie by sa im v službe Facebook páčili, zisťovali sme tiež, aké majú z danej snímky pocity. Najsilnejšiu väzbu k počtu označení „Páči sa mi to“ majú fotografie, ktoré pôsobia na diváka inšpiratívne. Vďaka tomu boli zvýhodnené krajinky nad portrétmi, ktoré skôr vzbudzujú pocit šťastia ako inšpirácie. Platí tiež, že nízka kvalita snímky môže zabrániť vo vzbudení emócií. Ak ľudia vidia efekt červených očí, nedostatočne nasvietenú scénu alebo rozmazané tváre, významne klesá šanca, že ich snímka osloví.“

Experiment sa uskutočnil pri príležitosti nedávneho uvedenia modelu Nikon COOLPIX S800c, ktorý tradičné funkcie kompaktného fotoaparátu prepája s možnosťami inteligentného zariadenia s platformou Android™. Vďaka aplikáciám tak umožňuje okamžite a jednoducho na sociálnych sieťach zdieľať snímky v kvalite, pred ktorou bežné smartfóny blednú závisťou. Pozrite si úsmevné video http://www.youtube.com/watch?v=psp04ttgH10!  

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!