lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nočné pomočovenie sa dá liečiť

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 11.4.2013
späť
Späť

Poslať
 

S nočným pomočovaním sa stretávame u detí veľmi často. Veľkým problémom sa stáva okolo piateho roku, kedy by už dieťa malo dokonale ovládať zadržiavanie moču. Na Slovensku trpí týmto ochorením až 45 000 detí. Alarmujúcim faktom však je, že iba približne 3 – 4 % z nich (čo predstavuje približne 1500 detí) sa lieči. Podceňovanie a odďaľovanie liečby pritom môže spôsobiť dieťaťu psychickú traumu na celý život. Preto je nesmierne dôležité nečakať a navštíviť detského lekára čo najskôr.

Nočné pomočovanie detí

Každé dieťa sa vyvíja postupne a vlastným tempom. Kontrolovať výdaj moču najprv počas dňa je však väčšina z nich schopná okolo 3. roku života. Neskôr to dokážu aj v noci. Ak však dochádza u dieťaťa staršieho ako 5 rokov k nekontrolovateľnému úniku moču počas spánku, hovoríme o nočnom pomočovaní  (odborne primárnej nočnej enuréze – PNE).

Nočné pomočovanie (PNE) je po alergii druhým najčastejším problémom u detí. Prieskumy zistili, že nočným pomočovaním trpia chlapci aj dievčatá (častejšie však chlapci). Vyskytuje sa u 10 – 15 % detí starších ako 5 rokov a takmer u 2 % adolescentov vo veku od 12 do 18 rokov. S vekom dieťaťa síce môže nočné pomočovanie ustúpiť, avšak asi u 2 % dospelých pretrváva. Nočné pomočovanie má aj genetickú predispozíciu. Ak sa prejavilo aspoň u jedného z rodičov, je vyššia pravdepodobnosť, že sa bude vyskytovať aj u dieťaťa.

 

Príčiny vzniku PNE

Príčina vzniku nočného pomočovania je opradená dávnym mýtom. Veľa rodičov si myslí, že sa objavuje iba u detí, ktoré žijú v akejkoľvek psychickej nepohode (nezhody v rodine, zlá atmosféra v školských zariadeniach a iné). Opak je však pravdou. Častokrát sa objaví u detí, ktoré prežívajú šťastné detstvo.

„Príčina vzniku nočného pomočovania je fyziologická – ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Moč sa tvorí v obličkách a jeho množstvo riadi dôležitá látka v organizme (vazopresín). V noci sa jej tvorí viac, a tým sa paradoxne zmenší objem vyprodukovaného moču. Močový mechúr sa napĺňa pomalšie a nemusí sa v noci vyprázdniť. U detí s nočným pomočovaním je často v noci nedostatočná vlastná tvorba vazopresínu. Následne sa u takýchto detí vytvorí v noci veľa moču a močový mechúr sa preplní. Dieťa nie je schopné rozpoznať signály preplneného močového mechúra a prebudiť sa na močenie. Výsledkom je, že sa vymočí do postele počas spánku, pričom tomu nie je schopné zabrániť vlastnou vôľou,“ vysvetľuje príčiny vzniku primárnej nočnej enurézy MUDr. Andrea Černianska, MPH, detská nefrologička, 1. detská klinika DFNsP v Bratislave.  Nedostatok tejto látky u detí starších ako 5 rokov vie lekár liečiť a dodať ju vo forme dezmopresínu na prekrytie obdobia, kedy si ju dieťa bude vedieť vytvoriť samo,“ dodáva MUDr. Andrea Černianska.

 

Liečba PNE

Základom úspešnej liečby je návšteva detského lekára, ktorý zváži odoslanie dieťaťa na odborné vyšetrenie k detskému nefrológovi. Ten po anamnéze a vstupných vyšetreniach vylúči iné ochorenia močového ústrojenstva a navrhne spôsob liečby.

 

Liečba PNE spočíva v štyroch základných pilieroch:

 

  1. Dodržiavanie režimových opatrení – správny pitný režim. Dôležité je zabezpečiť dieťaťu správny príjem tekutín – väčšinu tekutín by malo prijímať dopoludnia, po 17. hodine by už nemalo prijímať skoro žiadne tekutiny, poobede a večer je potrebné sa vyhýbať nevhodným nápojom a potravinám: nápoje s obsahom teínu a kofeínu (kola, čierny čaj), sladené nápoje, korenisté, sladké a slané jedlá, polievky, kompóty, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody (melón, uhorky), pozor treba dať aj na príjem „skrytých“ tekutín (napr. pri večernom umývaní zubov).
  2. Správny mikčný režim. Dieťa je potrebné naučiť na správny režim močenia počas dňa – základom je pravidelné močenie každé 2 – 3 hodiny, návšteva toalety je nevyhnutná aj pravidelne tesne pred spánkom. Dieťaťu pomôže aj ukladanie na spánok v pravidelnom čase.
  3. Psychologická podpora. Základom je podpora dieťaťa z psychologickej stránky – je potrebné podporiť jeho sebavedomie a uistiť ho, že sa neodlišuje od iných detí a pri dodržiavaní pokynov lekára je možné nad nočným pomočovaním vyhrať.
  4. Medikamentózna liečba. Ak sa pri liečbe neosvedčia režimové opatrenia, lekár navrhne aj medikamentóznu liečbu. Pri tomto spôsobe liečby je okrem správneho užívania lieku dôležitá aj spolupráca s lekárom v tom, aby mal k dispozícii presné údaje o objeme tekutín, ktoré dieťa prijalo a o množstve moču, ktoré počas dňa vymočilo. Tieto údaje zbiera rodič spolu s dieťaťom počas 4 dní a zaznamená ich do Pitnej a mikčnej karty, ktorú prinesie potom lekárovi.

 

Následky nočného pomočovania

Nočné pomočovanie je jeden z najstresujúcejších problémov u detí, ktorý môže ovplyvniť celý vývoj dieťaťa a negatívne ho poznamenať na celý život. Deti samotné ho označili za tretí najstresujúcejší faktor po rozvode a hádkach rodičov.

„Pretrvávajúce pomočovanie vyvoláva v dieťati pocit hanby a strachu. Je zmätené, nahnevané, depresívne, môže mať ťažkosti aj pri komunikácii so svojimi kamarátmi a rovesníkmi. Ak sa mu nedarí nad ochorením vyhrať, určite sa to odrazí aj na plnení si školských povinností. Pomočujúce sa deti majú nižšie sebahodnotenie a sebaistotu, veľakrát dokonca ešte nižšie než deti trpiace inými chronickými ochoreniami (napr. cukrovka),“ hovorí o závažným následkoch nočného pomočovania na psychiku dieťaťa MUDr. Terézia Rosenbergerová, detský psychiater, 1. psychiatrická klinika UNLP Košice a LF UPJŠ.

„Nočné pomočovanie môže viesť k frustrácii a stresu v celej rodine. Zaťažuje rodinu finančne (pranie a výmena posteľnej bielizne) a obmedzuje jej sociálne aktivity v porovnaní s „inými“ rodinami (dovolenky, výlety),“ dodáva MUDr. Terézia Rosenbergerová.

 

Nočné pomočovanie je ochorenie, ktorého liečba je síce náročná a dodržiavanie režimových opatrení je pre celú rodinu vyčerpávajúce. Odmenou však pre všetkých rodičov bude šťastné a pokojné dieťa. Preto neváhajte a navštívte svojho lekára, aby vaše dieťa trpelo čo najmenej a aby sa čo najskôr mohlo každé ráno budiť s úsmevom v suchej postieľke.

 

Ako môžu pomôcť rodičia svojim deťom, ktoré sa aj vo veku 5 rokov budia v mokrej posteli?

  • Nečakať, kým z toho dieťa vyrastie, ale čo najskôr navštíviť detského lekára.
  • Dodržiavať lekárom navrhované režimové opatrenia.

Dieťa nekarhať, ale byť mu oporou, aby problém čo najskôr zvládlo!

 

Viac informácií aj na stránke www.suchapostielka.sk, kde si okrem množstva informácií môžete pozrieť aj edukačné video a poradiť a s odborníkom v poradni.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!