lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo je osteoartróza?

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 27.5.2008
späť
Späť

Poslať
 

Bolia vás pri vstávaní alebo dlhšej chôdzi kolená a bežné denné aktivity sa pre vás postupne stávajú záťažou? Jedným z najčastejších kĺbových ochorení je osteoartróza. Tento bolestivý problém trápi predovšetkým osoby staršie ako 40 rokov a s pribúdajúcimi rokmi postihuje stále väčšie percento populácie. Nad 65 rokov je to dokonca 80% ľudí! Osteoartróze sa nedá celkom ubrániť, pretože z 50-60% o nej rozhodujú dedičné vplyvy. Je však dôležité dbať na prevenciu a snažiť sa vyhnúť nadváhe, úrazom a preťažovaniu kĺbov.

Ide o chronické ochorenie kĺbov, o ktorom nemusíme dlho ani vedieť. Najprv dochádza k poškodzovaniu chrupavky, pričom pacient ešte necíti žiadne ťažkosti. Ak sa však pridá preťažovanie, nadváha, nesprávna výživa či vrcholový šport, dochádza ku zhoršovaniu stavu a k zápalu kĺbu, kedy do kĺbovej tekutiny začnú prechádzať látky, ktoré spôsobujú odbúravanie chrupavky. Chrupavka sa začne strácať a dochádza k poškodeniu kĺbovej kosti. To už pacient pociťuje príznaky – predovšetkým veľmi nepríjemnú bolesť pri pohybe, neskôr aj v kľudovom stave a postupne obmedzenie hybnosti kĺbu. Osteoartrózou môžu byť postihnuté všetky kĺby v tele človeka, najčastejšie ide o nosné kĺby (kolená, bedrá, ale aj ruky a ramená).

Osteoartrózu je možné liečiť!
Medikamentózna liečba sa sústreďuje najmä na použitie nesteroidných antireumatík alebo na užívanie biologicky aktívnych látok (napr. glukozamín). Nesteroidné antireumatiká sú určené najmä na potlačenie bolesti, zápalu a opuchu, ktoré poškodená chrupavka spôsobuje. Ide napr. o prípravky Voltaren Emulgel vo forme gélu alebo Voltaren Actigo Extra vo forme tabliet, určených ku krátkodobej liečbe akútnych bolestivých stavov. Naproti tomu biologicky aktívne látky ako glukozamín, predstavujú dlhodobú starostlivosť o kĺby, ktorá má ochrániť chrupavku pred dlhodobým poškodzovaním. Užívajú sa obyčajne 2-3 mesiace, čo je čas potrebný na to, aby sa dostavila úľava. Ich účinok je však dlhodobejší, pretrváva aj po skončení liečby. Obyčajne sa odporúčajú dva trojmesačné cykly v priebehu roka.  

Medzi biologicky aktívne látky patrí aj NOVINKA v liečbe osteoartrózy – prípravok Voltaflex. Voltaflex je klinicky overená kĺbová výživa s najčistejším glukozamínom - obsahuje glukozamín hydrochlorid, čo je glukozamínová soľ s najvyššou čistotou zlúčeniny. Prípravok Voltaflex napomáha prirodzeným spôsobom posilňovať chrupavku a namáhané kĺby a prináša tak postupnú úľavu od bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbov. Voltaflex dostanete vo voľnom predaji v lekárňach v 60 tabletovom balení (vystačí na mesiac užívania) za odporúčanú cenu 479 SK. 

Okrem medikamentóznej liečby sa ľuďom postihnutým osteoartrózou odporúča výrazne obmedziť záťaž postihnutého kĺbu. Pacientom sa odporúča cvičenie, fyzioterapia (napr. posilňovanie svalov), redukcia telesnej hmotnosti (pri nadváhe), ergoterapia (napr. využívanie pomôcok pri chôdzi) a celková zmena životného štýlu. Z pohybových aktivít lekári odporúčajú napr. chôdzu, plávanie, jazdu na bicykli alebo na rotopede, pretože tak sa kĺby v plnom rozsahu pohybujú a posilňuje sa aj svalstvo. 

 


Diskusia k článku:

doktor mi zistil osteoartrózu no mám po dvoch operáciách a mám len22., fasa
Neregistrovaný - , 7.6.2008 16:10
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!