lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
10 dôvodov PREČO NEZANEDBAŤ OCHRANU PRED VNÚTORNÝMI PARAZITMI

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 5.5.2013
späť
Späť

Poslať
 

Milujete ich a oni milujú Vás – Vaši domáci miláčikovia. Svoju lásku im však môžete preukázať aj tou najlepšou starostlivosťou. Práve naše psy a mačky sú ohrozované nielen vonkajšími parazitmi ako sú napríklad kliešte alebo komáre, ale často aj veľmi nenápadnými vnútornými parazitmi. Škrkavky či pásomnice vedia znepríjemniť pohodlný život Vášho chlpáča.

 

Poznáte jediný naozaj adekvátny dôvod, prečo by ste neposkytli svojim domácim miláčikom perfektnú ochranu? My nie. Ale poznáme hneď desať dôvodov, prečo ochranu pred vnútornými parazitmi nezanedbať.

 

1. Pravidelná ochrana je lepšia ako dôsledky jej zanedbania

Pravidelná ochrana psa a mačky pred vnútornými parazitmi je tým najlepším možným riešením v boji proti týmto nepriateľom zdravia. Telo zvieraťa tak zbavíme nebezpečných parazitov a predídeme závažným ochoreniam, ktoré môžu spôsobiť. Prípadné liečenie týchto ochorení je nielen finančne náročnejšie ako náklady na riadnu ochranu, ale často môže byť aj neúspešné. Je lepšie problémom predchádzať, ako ich riešiť.

 

2. Ochranou pred vnútornými parazitmi chránite aj seba

Červy psov a mačiek nie sú rizikom len pre zdravie našich domácich miláčikov, ale aj pre zdravie človeka. Aj my môžeme byť napadnutí parazitmi, ako sú škrkavky, pásomnice alebo machovce. Následkom prehltnutia napr. vajíčka škrkavky psej, môžeme ochorieť napríklad na larválnu toxokarózu. Tá pre nás predstavuje riziko hneď v troch formách – očná, orgánová a zmiešaná. Larva machovca psieho môže spôsobiť zápaly kože s bolestivými prejavmi. V rámci nášho spolužitia so psami môže dôjsť aj k nakazeniu človeka pásomnicou psou, ktorá sa v tele vyvinie na dospelého jedinca.

 

3. Sú nenápadní a škodia

Napríklad škrkavky dorastajú v tele zvieraťa na dĺžku 5 až 15 cm. V okolí zvieraťa však škodia v oveľa nenápadnejšej forme – v podobe infekčných vajíčok. Tie sa do okolia zvieraťa dostávajú prostredníctvom trusu infikovaného psa alebo mačky. Tieto vajíčka sú voľným okom neviditeľné – merajú menej ako desatinu milimetra. Navyše predstavujú hrozbu trvajúcu až niekoľko rokov, počas ktorých sú schopné v okolitom prostredí prežívať bez toho, aby sa zmenšovala ich schopnosť nakaziť svojho hostiteľa.

 

4. Majú početnú presilu, o to dôslednejší musíme byť v ochrane

Ak sú pes alebo mačka napadnutí škrkavkami, v ich tele ich parazituje hneď niekoľko. Jediná škrkavka v priebehu jedného dňa vyprodukuje až 200 000 vajíčok. Tie sa potom nachádzajú v truse napadnutého zvieraťa a môžu byť zdrojom nákazy aj pre ďalšieho psa, mačku alebo človeka. Štúdia Českej poľnohospodárskej univerzity poukázala na alarmujúce čísla. Podľa výsledkov štúdie je z počtu 2 223 psov až 259 napadnutých vnútornými parazitmi. To v konečnom prepočte predstavuje spolu 35 kg trusu, v ktorom sa nachádzajú vajíčka parazitov. Polovica tohto infikovaného trusu v sebe obsahuje 170 000 000 vajíčok škrkaviek, ktoré denne zamoria prostredie Prahy. Štúdia totiž dokázala, že v 1 kg trusu sa nachádza až 10 000 vajíčok parazitov. Tiež je potrebné si uvedomiť, že reálne zamorenie nášho prostredia vnútornými parazitmi sa odvíja od množstva psov v našom okolí. Áno, parazity sú skutočne v presile, preto dôsledná ochrana je nevyhnutná.

 

5. S kontaminovanou pôdou prichádzajú zvieratá a ľudia každodenne do kontaktu

Hrozba číha na akýchkoľvek miestach, kde sa pohybujú neodčervené psy a mačky. Tie vylučujú spomínané vajíčka škrkaviek, ktoré ďalej zamorujú okolie. Prostredníctvom dažďa sú navyše roznášané aj na miesta, kde sa zviera nemuselo pohybovať. Vajíčka škrkaviek sú okrem iného extrémne odolné a infekcia hrozí veľa rokov. Obrovské pole ich pôsobnosti môžu byť napr. aj detské ihriská a pieskoviská.

 

6. Nielen kontaminovanou pôdou sa dá nakaziť

Láska hory prenáša, ale rovnako aj nebezpečné ochorenia. Môže sa stať, že vás váš psí miláčik láskyplne oblíže a vy nezareagujete alebo ani nechcete zareagovať dostatočne včas. Problém nastane vtedy, ak psovi alebo mačke ostala na papuli napr. blcha. Tú človek môže v tejto situácii prehltnúť. Taká blcha sa potom môže stať zdrojom nákazy človeka pásomnicou.

 

7. Deti sú najjednoduchším terčom

Nepríjemným faktom zostáva, že jednou z najohrozenejších skupín sú malé deti. Práve ony sa veľmi rady hrajú so zvieratami. A rovnako tak ako dospelých, aj ich poteší, ak im ich pes kamarátsky oblíže ruku, ktorú si však následne rady strkajú do úst. Tak môžu prehltnúť blchu, ktorá sa môže stať zdrojom nákazy pásomnicou. Rovnako deti rady ochutnávajú hlinu alebo piesok na pieskovisku, ktoré môžu obsahovať vnútorné parazity z trusu infikovaných zvierat.

 

8. Prejavy nákazy parazitárnym ochorením u človeka nemusia byť odhalené

Jedným zo základných rizík je fakt, že povedomie o možnosti nákazy niektorým z parazitárnych ochorení prenosných zo zvieraťa na človeka je pomerne nízke. Z tohto dôvodu môžu byť príznaky prejavujúce sa u človeka priraďované iným sezónnym ochoreniam. Ľahko môže dôjsť k situácii, kedy nie je ochorenie vôbec diagnostikované, čo niekedy môže mať veľmi vážne následky. Nákaza totiž môže prebiehať aj bez príznakov.

 

9. Zvieratá infikované vnútornými parazitmi sú napadnuté pomerne často

Až 90% šteniat a mačiatok je napadnutých vnútornými parazitmi už vo svojom rannom veku. Šteňatá sú nakazené od svojej matky už v priebehu gravidity a následne cicaním materského mlieka. Mačiatka sú vnútornými parazitmi napadnuté v podstate okamžite po svojom narodení, pretože parazity prenikajú do materského mlieka, prostredníctvom ktorého sa dostávajú do tela mačiatka. Z tohto dôvodu je nevyhnutné nepodceniť ochranu pred vnútornými parazitmi hneď od začiatku života zvieraťa. Šteňatá možno chrániť už od ich druhého týždňa života a mačiatka od týždňa štvrtého.

 

10. Riziká pre človeka v číslach

Výskyt ochorenia spôsobeného vnútornými parazitmi u človeka nie je na našom území nijako alarmujúci a vysoký. Napriek tomu riziká reálne existujú. Z 8 000 skúmaných osôb bolo v predchádzajúcich rokoch u 720 preukázaná larválna toxokaróza – ochorenie spôsobené škrkavkou psou. Situáciu v susednom Rakúsku dokumentovala štúdia, podľa ktorej je larvami škrkaviek napadnutý každý tridsiaty človek. Tieto čísla sú pre nás aj vplyvom životného štýlu a obľúbenosti cestovať s našimi miláčikmi, veľmi dôležité.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!