lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Metabolizmus v ročných obdobiach alebo ako sa dostať do plaviek

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 11.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

Pomaličky prichádza najteplejšie a najslnečnejšie ročné obdobie. Teraz je teda ten správny čas dostať sa do formy a vystaviť naše telo slnečným lúčom na pláži. Chcete byť fit a cítiť sa príjemne a komfortne? Dáme vám dobrú radu – myslite na pitný režim a sledujte, čo jete!

 

Odborníci v oblasti športovej medicíny a vedy často zdôrazňujú potrebu „predhydratácie“. Inými slovami, dodržiavať pravidelný pitný režim v priebehu celého dňa, aby ste boli primerane hydratovaní ešte predtým, než začnete cvičiť. To uľahčí hydratáciu pri posilňovaní, cvičení alebo pri rozličných hrách. Rovnako to však platí aj v prípade, že sa nevenujete pohybovým aktivitám.

 

 

Ako sa dostať pred letom do formy?

 

Je to obdobie v roku, keď sa musíme zamerať na zdravú stravu, ale aj na primeranú hydratáciu. Ak nepijeme pravidelne a máme nedostatok tekutín, letné horúčavy môžu spôsobiť nepríjemné príznaky. Všetci vieme, že čím je teplejšie, tým viac sa potíme a tým viac potrebujeme piť. Množstvo energie vydanej pri letných aktivitách, ako korčuľovanie, tenis alebo beh, môže spôsobiť potenie a viesť k strate tekutín. Takže nezabúdajte na to, že tekutiny musíte piť pred, počas a aj po týchto činnostiach.

 

Väčšina nízkokalorických a nekalorických sladidiel, ako sú aspartám a glykozidy steviolu (extrakt z listov stévie), sú niekoľko stokrát sladšie než cukor, čo znamená, že ich sladká chuť je sprevádzaná nižším alebo nulovým obsahom kalórií. Vďaka tomu sú potraviny a nápoje, ktoré ich obsahujú, vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí chcú mať kalórie alebo cukry pod kontrolou bez vplyvu na chuť, ako aj pre tých, ktorí si jednoducho chcú vychutnať sladkú chuť bez kalórií. 2/3 ľudí, ktorí sa v prieskume Calorie Control Council (Rady pre kontrolu kalórií) vyjadrili, že používajú tieto produkty, zároveň uviedli, že nedržali diétu, ale používali ich na udržanie celkovo lepšieho zdravotného stavu.

 

Prieskum potvrdil, že nízkokalorické a nekalorické sladidlá môžu byť pri kontrole príjmu kalórií veľkým prínosom. Je však samozrejmosťou, že udržiavanie zdravej váhy si vyžaduje viac než len ich konzumáciu. Kľúčom k udržaniu zdravej váhy je naučiť sa, ako udržať prijaté kalórie v rovnováhe so spálenými kalóriami, teda ako dosiahnuť stav, ktorý sa nazýva energetická vyváženosť. Vďaka nízkokalorickým a nekalorickým sladidlám je zvládanie kalórií jednoduché.

 

Nízkokalorické a nekalorické sladidlá patria medzi najdôkladnejšie skúmané potravinové zložky na celom svete a existujú stovky štúdií, ktoré potvrdzujú ich bezpečnosť. Nanešťastie však patria aj medzi najviac nepochopené potravinové zložky. Na základe informácií môžu ľudia s radosťou využívať tieto sladidlá vo svoj prospech – ako prostriedok na dosiahnutie kontroly nad kalóriami a trochou sladkosti vo svojej strave.

 

 

Energetická vyváženosť

 

Ako ju dosiahnuť? Energetická vyváženosť je kľúčom k udržaniu si zdravej váhy a prispôsobeniu potravín a nápojov aktívnemu životnému štýlu, ktorý zahŕňa vhodnú stravu založenú na vyváženosti, pestrosti a striedmosti, ako aj pravidelnú fyzickú aktivitu. Rovnosť energií hovorí, že:

 

kalórie (energia) PRIJATÉ = kalórie (energia) VYDANÉ

 

Energetická vyváženosť popisuje vzťah medzi kalóriami (energiou) prijatými v potrave a nápojoch a kalóriami (energiou), ktorú telo spáli. Pre väčšinu ľudí platí, že ak sa kalórie, ktoré príjmu = kalóriám, ktoré vydajú, telesná hmotnosť zostane stabilná, čo je ideálny stav pre dospelých, ktorí majú zdravú váhu. Ak príjem dlhodobo prevyšuje spotrebu, telesná hmotnosť narastá. Ak sa dlhodobo spaľuje viac kalórií než sa ich príjme, nastane úbytok hmotnosti.

 

Hoci by sa energetická vyváženosť mohla zdať ako jednoduchý koncept, z dlhodobého zdravotného hľadiska si to vyžaduje aktívnu kontrolu oboch strán rovnice energetickej vyváženosti. Je treba poznať energetickú potrebu tela, vrátane výsledkov fyzickej aktivity a nadobúdať znalosti o kalorickom obsahu potravín a nápojov. Musíme si tiež osvojiť postupy, ako je kontrola porcií a počítanie kalórií, vďaka čomu môžeme mať príjem kalórií pod kontrolou. Prieskum naznačuje, že aj malé každodenné rozhodnutia, napríklad ako často a aké množstvo jeme a pijeme, či ísť po schodoch alebo výťahom alebo či sledovať svoju hmotnosť alebo nie, môžu mať nakoniec veľký dopad na našu telesnú hmotnosť a zdravie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!