lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hydratácia na cestách

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 27.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

Pocit smädu je nepochybne najrozpoznateľnejším príznakom dehydratácie. Dostaví sa už po tom, ako je dehydratované 1 % telesnej hmotnosti a narastá hypovolémia (abnormálne nízky objem krvi v krvnom obehu. Obvykle spôsobený väčšou stratou krvi, ktorú sprevádzajú veľké úrazy, vnútorné krvácanie alebo určité chirurgické výkony. Sprevádza však aj iné stavy, ako sú ťažké popáleniny alebo závažnejšia forma dehydratácie). Nezvyšuje sa však veľmi významne s narastajúcou dehydratáciou, preto o ňom nemôžeme hovoriť ako o kvalitatívnom indikátore dehydratácie. Pre väčšinu z nás je aj tak veľkou záhadou, kde sa vlastne tento nepríjemný pocit vzal.

 

 

Ako vzniká pocit smädu?

 

Smädu z progresívnej dehydratácie predchádza produkcia hustého moču tmavo-žltej farby, čo si spočiatku možno ani nevšimneme. Zníženie tvorby moču a  slín je možné pozorovať už pri dehydratácii < 0,5 % telesnej hmotnosti. Množstvo moču (30 – 100 ml/hod.), jeho farba, špecifická váha (1,01 – 1,03 g/l), osmolalita (látkové množstvo rozpustenej látky v jednotkovej hmotnosti rozpúšťadla) a vodivosť sú všetko ukazovatele poukazujúce na rozsah fyzickej dehydratácie. Avšak charakteristiky moču nemôžu priamo kvantifikovať dehydratáciu, nakoľko sa jeho maximálna koncentrácia dosiahne pri dehydratácii 1 % telesnej hmotnosti.

 

Už mierna dehydratácia sa prejavuje ako nepríjemný pocit smädu a slabosti, a má negatívny vplyv na našu náladu, kognitívne a motorické funkcie. Pri strate 1 – 3 % telesnej hmotnosti v dôsledku dehydratácie pociťujeme nevysvetliteľnú únavu, bolesť hlavy, bolesti v krku, znižuje sa naša pozornosť voči vonkajším vnemom a taktiež sa oslabuje aj krátkodobá pamäť. Fyzické príznaky, ktoré svedčia o miernej dehydratácii, sú sucho v ústach a na jazyku, suchá pokožka, zvýšená frekvencia tepu počas státia v porovnaní s polohou ležmo (zvýšenie o ≥ 15 úderov za minútu). Kým dehydratácia nedosiahne úroveň 4 % telesnej hmotnosti, nemení sa krvný tlak ani srdcová frekvencia. Naplnenie arteriol môže byť tiež o niečo dlhšie, ale nepresahuje čas 2 s.

 

Príznakmi miernej dehydratácie sú aj zvýšený hematokrit, plazmatické albumíny (proteíny) a koncentrácia krvného hemoglobínu. Skutočne dobrým statickým ukazovateľom dehydratácie je však len osmolalita plazmy (301 +/- 5 mmol/kg). Z dynamického hľadiska je možné narastajúcu dehydratáciu skúmať pri zmenách: 9 mmol/kg H2O (osmolalita plazmy), 0,010 (špecifická hmotnosť moču) a 2,5% poklese telesnej hmotnosti, ktoré sú štatisticky platné a pravdepodobné v 95 % prípadoch.

 

Najlepšími indikátormi normálnej hydratácie sú zmeny telesnej hmotnosti <0,5%, svetložltý moč a neprítomnosť smädu.

 

 

Cestujete na dovolenku?

 

Letné prázdniny sa nezadržateľne blížia a myšlienky na školu a prácu sa plynule menia na víziu o dovolenke pri mori a v exotických krajinách. Viac ako 300 miliónov ľudí ročne absolvuje minimálne jeden diaľkový let, či už pre zábavu, alebo kvôli práci. Pre mnohých sú let či cesta vzrušujúce, pre iných veľmi únavné. Niektorí sa počas cesty na dovolenku alebo krátko po dorazení do cieľa stretávajú s nepríjemnými udalosťami.

 

Hodiny sedenia v lietadle, aute alebo v inom dopravnom prostriedku sú rizikom pre vznik žilovej trombózy, odhaduje sa na 3 – 12 %, ktorá môže byť život ohrozujúca. Skutočný výskyt tohto problému sa dá iba ťažko zhodnotiť, pretože neexistuje konsenzus medzi diagnostickými testami a obmedzením času po prílete v súvislosti s komplikáciami. Ako prispievajúce faktory sa  identifikovali: venózna stáza (státie krvi) ako dôsledok sedenia počas dlhšej doby v tesnom priestore, hypoxia v kabíne lietadla a dehydratácia. Ohrození sú ľudia vo veku nad 40 rokov, zvlášť ženy, ktoré užívajú antikoncepciu. Rovnako rizikoví sú ľudia s kŕčovými žilami na dolných končatinách, trpiaci obezitou a genetickou poruchou, zvanou trombofília.

 

Ako sa vyvarovať zdravotným nepríjemnostiam, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vašu dovolenku? Obmedzte dlhodobé sedenie a zabráňte tomu, aby ste boli dehydratovaní. Nezabudnite dodržiavať pitný režim nielen pred letom, ale aj počas neho. Pre rizikových jedincov sú ďalšími vhodnými krokmi sťahovacie elastické pančuchy a užitie látok na riedenie krvi. Zo všetkých dostupných prostriedkov je však najlacnejším a najefektívnejším dobrá hydratácia. MUDr. Peter Minárik adresuje nasledujúcu praktickú radu pre všetkých, ktorí plánujú (nielen) počas letných horúčav leteckú prepravu na miesto svojej dovolenkovej destinácie: „Pokiaľ máte obavu, že v lietadle nedostanete vypiť dostatok tekutín a  následkom toho zhorší Vaša hydratácia, vezmite si na palubu Váš obľúbený nápoj, ktorý si však z bezpečnostných dôvodov budete musieť kúpiť v kontrolovaných priestoroch letiska.“

 

 

Kontrolný zoznam hydratácie

 

Kľúčom k riadnej hydratácii a energetickej potrebe organizmu je výber tých správnych nápojov, ktoré vyhovujú individuálnej úrovni aktivity a životnému štýlu. Pri ohľade na kalórie je vhodnejšie siahnuť po nápojoch s nízkou alebo žiadnou kalorickou hodnotou – alebo v menšej dávke aj vášho obľúbeného kalorického nápoja. Ak sa budete držať bodov, ktoré vám poskytneme nižšie, ľahšie si uvedomíte, koľko kalórií vlastne prijímate.

 

·         Majte nápoj vždy po ruke, ku každému menšiemu či väčšiemu jedlu.

 

·         Vyberajte si nápoje, ktoré si vychutnáte. Niekoľko štúdií prináša informácie o tom, že aktívne deti vypijú viac tekutín práve vďaka tomu, že sú ochutené. Majte však na pamäti, že každá kalória sa počíta, vrátane tej, ktorá sa nachádza v kalorickom nápoji.

 

·         Jedzte viac ovocia a zeleniny. Obsahujú veľké množstvo vody, čo z nich robí skvelý nástroj pre dosiahnutie dennej dávky potrebnej hydratácie.

 

·         Nespoliehajte sa na smäd. Ako ste si mohli prečítať vyššie, nie je spoľahlivým indikátorom nedostatočnej hydratácie (napríklad ak cvičíte, užívate lieky alebo v závislosti od zdravotného stavu, v ktorom sa nachádzate). Majte fľašu s nápojom vždy pri sebe – na pracovnom stole, v aute, v taške alebo kdekoľvek na očiach, aby Vás neustále upozornila na to, že sa máte napiť.

 

·         Uchovávajte nápoje pri miernej teplote a rovnako ich tak aj podávajte. Najviac tekutín vypijeme práve vtedy, ak majú izbovú teplotu.

 

·         Dlhšie cvičenie a pôsobenie tepla vedú ku strate sodíka potením. Preto je dôležité prijímať sodík a ďalšie elektrolyty spolu s tekutinami, aby sa zabránilo hyponatriémii – je to nebezpečný stav, kedy je hladina sodíka v krvi príliš nízka. V tomto prípade sú preto vhodné športové alebo iónové nápoje.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!