lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kŕčové žily a povolania

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 19.10.2013
späť
Späť

Poslať
 

Kto by ich nepoznal. Ochorenie kŕčových žíl je staré ako civilizácia. Prvýkrát sa o nich zmienili už v egyptských papyrusoch či v dielach Aristotelesa, Galéna alebo Avicenna. Aj Hippokrates si všimol, že pri kŕčových žilách dolných končatín pomáha kompresívna liečba a odporúčal chorým baliť si nohy do obvínadiel.

Zdravé žily majú chlopne, ktoré umožňujú prúdenie krvi len jedným smerom a zabraňujú spätnému toku. Ak sa chlopne oslabia a úplne sa neuzatvárajú, krv sa môže vracať späť, hromadí sa, prúd krvi je znížený a výsledkom sú nepekné uzlovité vystúpené žily nazývané varixy.

Okrem toho, že vznik kŕčových žíl je predovšetkým podmienený dedičnosťou, významnú úlohu zohráva aj správna životospráva, pohyb a iné faktory ako napríklad povolanie. Výskumy potvrdzujú, že nimi častejšie trpia ľudia, ktorí väčšinu pracovného času stoja na nohách. Trochu lepšie sú na tom ľudia zamestnaní v kanceláriách. Jednoducho – varixy si zhoršujete, keď dlhodobo zaťažujete vaše nohy. Ochorenie pravdepodobne súvisí so vzpriamenou polohou tela, s nedostatkom pohybu a so sedavým spôsobom života. Tiež je zaujímavé, že civilizácie, ktoré nepoznajú sed, kŕčové žily nemajú. A vyhli sa im aj zvieratá.

Kto je najviac ohrozený?

Medzi takzvané rizikové povolania patria napríklad čašníci, predavači, kaderníčky, zubári... Každý, kto pri svojej práci počas dňa priveľmi dlho stojí, môže neskôr trpieť kŕčovými žilami. Nehovoriac o tom, že asistentky či predavačky v obchodoch navyše často musia nosiť vysoké podpätky. Tieto žily sú povrchové a zabraňujú spätnému toku krvi v žilách, čím sa krv nahromadí, zvýši sa krvný tlak a tie sa potom rozšíria. Často to nie je iba kozmetický problém, pretože varixy  sú aj bolestivé.

Trochu lepšie sú na tom ľudia zamestnaní v kanceláriách, teda sekretárky, redaktori, úradníci atď. Na žilový systém totiž negatívne pôsobí nielen dlhé státie, ale aj sedenie. Ideálne je tieto činnosti striedať a pripojiť niekoľkokrát počas dňa pár jednoduchých cvikov na podporu činnosti svalstva a kĺbov. Okrem dlhého státia alebo sedenia sa zbavte zlozvyku sedieť s prekríženými nohami.

Ako proti nim bojovať?

Okrem toho, že budete dbať na zdravú životosprávu, pridáte ten správny pohyb, môžete vyskúšať aj chladivú lekársku kozmetiku a venofarmaká. Tie pravidelne užíva asi sedemdesiat percent pacientov. „Ich úlohou je zlepšovať návrat žilovej krvi k srdcu a lymfatickú drenáž. Majú vplyv na žilovú stenu a chlopne v žilách, ktoré zabezpečujú spätný prúd krvi smerom k srdcu. Znižujú priepustnosť ciev, zabraňujú poškodeniu výstelky ciev zápalovými zmenami a potláčajú aktiváciu bielych krviniek. Zmierňujú bolesť, pocit ťažkých nôh, kŕče v nohách a zmenšujú opuch. Najčastejšie užívaným venofarmakom je kombinácia diosmin/hesperidin, ktorá je najviac overená v klinických štúdiách (viac ako 100 štúdií) a je súčasťou medzinárodne odporúčaných postupov,“ objasňuje MUDr. František Križanovič zo slovenskej farmaceutickej spoločnosti VULM SK.

Špičkou na trhu výživových doplnkov s obsahom diosminu a hespiridinu je Mobivenal Micro od slovenskej farmaceutickej spoločnosti VULM SK. Mobivenal Micro napomáha znižovať pocit ťažkých nôh a prispieva k dobrej cirkulácií krvi v drobných cievach. Okrem toho môže priaznivo ovplyvňovať  stav žíl, znížiť pocit unavených, opuchnutých a bolestivých nôh, priaznivo pôsobí  na popraskané drobné žilky a napomáha pri hemoroidoch. Výživový doplnok obsahuje aescín – protiopuchovú, protizápalovú látku, diosmin a hesperidín. Pravidelné užívanie blokuje hromadenie krvi v žilách dolných končatinách a zvyšuje aj lymfatický odtok. Viac na    www.mobivenal.sk.


Diskusia k článku:

to je pravda, pracujem na nohach uz vyse dvadsat rokov, je to namaha, skusala som aj mobivenal a naozaj citim ulavu
Neregistrovaný - Barborka, 23.10.2013 00:19, barasara(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!