lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Diabetes mellitus a jeho komplikácie

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 13.11.2013
späť
Späť

Poslať
 

     Diabetes mellitus je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Je to globálna a najrýchlejšie sa rozvíjajúca epidémia 21. storočia, ktorá je 4. hlavnou príčinou všetkých úmrtí vo väčšine rozvinutých krajín.

 

     Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných asi 350 000 pacientov s cukrovkou a podľa odhadov ňou trpí ďalších 100-150 000 ľudí, ktorí o svojom ochorení nevedia alebo sú v štádiu prediabetického syndrómu (vyššia hladina cukru, ako je normálne, no ešte nie tak vysoká, aby sa dala klasifikovať ako diabetes).

 

     Spomedzi všetkých prípadov diabetu tvoria 80 - 90% pacienti s cukrovkou 2. typu. Pokiaľ cukrovka nie je dostatočne kontrolovaná liečbou, môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 15 až 20 rokov.

 

     Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií na dolných končatinách.

 

     Diabetici majú vyššie riziko srdcovocievnych ochorení, ktoré sú zároveň náročnejšie na liečbu a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu.

 

 

 

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus je chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín alebo sa ho netvorí dostatok, alebo ho organizmus nedokáže správne využiť. Inzulín je hormón, ktorý sa tvorí v pankrease a pôsobí ako kľúč, ktorý bunkám umožňuje vstrebávať glukózu cirkulujúcu v krvi a premieňa ju na energiu. Nedostatok inzulínu preto znemožňuje normálne fungovanie buniek.

Ak sa glukóza správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa s každým jedlom zvyšuje. Nadmerné množstvo glukózy v krvi pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá. Práve toto je príčinou neskorších komplikácií, ktoré so sebou diabetes prináša.

 

Typy diabetu

Diabetes nie je jedno ochorenie s rovnakou príčinou, prejavmi a spôsobom liečby, ale poznáme mnoho rôznych typov tohto ochorenia. Spoločné však majú to, že ide o závažné ochorenie, ktoré môže bez liečby spôsobiť vážne komplikácie a teda nič také, ako „mierna cukrovka“, neexistuje. Najčastejšími typmi sú:

a)    diabetes 1. typu - zvyčajne sa vyskytuje u mladých ľudí a u detí. Pri tomto type ochorenia ide o poruchu funkcie pankreasu, ktorý stráca schopnosť produkovať inzulín. Väčšinou je spôsobená autoimunitným ochorením. Do určitej miery je náchylnosť na diabetes 1. typu dedičná. Určité faktory prostredia (vírusy, chemikálie) môžu aktivovať reakciu tela, ktorá môže viesť k vzniku cukrovky. Pacienti s diabetom 1. typu sú odkázaní na každodennú liečbu inzulínom, inak by im hrozila smrť.

 

b)    diabetes 2. typu - vyskytuje sa obyčajne u starších ľudí. Je tiež vyvolaný poškodením pankreasu, hoci proces vývinu trvá oveľa dlhšie než pri diabete 1. typu. U diabetikov 2. typu síce pankreas tvorí inzulín, ale nedokáže ho produkovať v dostatočnom množstve a v čase, keď krv obsahuje nadbytočné množstvo glukózy.

 

c)    gestačný (tehotenský) diabetes mellitus (GDM) – týmto názvom označujeme akýkoľvek stupeň intolerancie glukózy, ktorá sa po prvýkrát zistí počas tehotenstva. Celosvetovo sa vyskytuje pri jednom z 25 tehotenstiev a prináša komplikácie pre budúcu mamičku i jej dieťa. Po skončení tehotenstva sa obyčajne stratí, no ženy, ktoré ním počas tehotenstva trpeli a aj ich deti majú v budúcnosti vyššie riziko rozvoja cukrovky 2. typu. Asi u polovice žien, ktoré trpeli GDM, vznikne diabetes 2. typu v priebehu 5-10 rokov po pôrode.

 

Rizikové faktory

·         Poznáme viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky. Patria medzi ne najmä:

·         dedičnosť

·         obezita a západný spôsob života

·         vysoký krvný tlak

·         nedostatok fyzickej aktivity

·         chyby v životospráve matky počas tehotenstva, nevhodná výživa dieťaťa vo včasnom období života

·         stres a/alebo depresia

·         fajčenie

 

Rizikové faktory ešte neznamenajú, že cukrovka skutočne prepukne, ale zvyšujú pravdepodobnosť, že sa to stane. Príčinou vzniku ochorenia môže byť:

·         autoimunitný proces, pri ktorom sa vytvoria protilátky proti tzv. beta-bunkám pankreasu a výsledkom je takmer úplné alebo úplné zastavenie tvorby inzulínu.

·         zvýšená produkcia niektorých hormónov zvyšujúcich hladinu glukózy v krvi (kortikosteroidy, rastový hormón...)

·         niektoré lieky (kortikosteroidy)

·         chronická pankreatitída (chronický zápal podžalúdkovej žľazy - pankreasu)

 

Príznaky diabetu

Medzi najčastejšie varovné príznaky patrí:

·         nadmerné močenie

·         neustály smäd

·         svrbenie

·         vyčerpanosť, slabosť

·         pretrvávajúci pocit hladu

·         nižšia výkonnosť

·         chudnutie bez známej príčiny

·         poruchy ostrosti zraku

·         kožné alebo pohlavné infekcie a mykózy

·         plesňové ochorenie chodidiel

·         nedostatok záujmu a koncentrácie

·         pocit brnenia či pálenia v končatinách

·         pomalé hojenie rán

·         zvracanie a bolesť žalúdka

Niekedy môže ochorenie pretrvávať aj niekoľko rokov takmer bez príznakov, takže jedinou šancou na odhalenie je vyšetrenie krvi. Diabetici majú hladinu cukru nalačno (po minimálne osemhodinovom nejedení) viac ako 7,0 mmol/l.

 

Komplikácie diabetu

Pokiaľ sa cukrovka dostatočne nelieči, môže spôsobiť množstvo komplikácií, ktoré môžu postihnúť prakticky akýkoľvek orgán v našom tele. Ide o závažné a niekedy dokonca život ohrozujúce dôsledky. Najčastejšie napáda srdce a cievy, oči, obličky, nervy a ústnu dutinu. Medzi najčastejšie komplikácie diabetu preto patria:

·         ochorenie srdca

·         cievna mozgová príhoda

·         poškodenie nervov

·         ochorenie obličiek

·         poškodenie zraku

·         problémy s trávením

·         erektilná dysfunkcia

·         kožné problémy

·         infekcie

·         problémy so zubami

 

Príčina vzniku komplikácií

Dlhodobo vysoké hladiny cukru v krvi výrazne poškodzujú cievy a nervy, a to vedie k vzniku ďalších problémov. Komplikácie diabetu sú teda spôsobené buď poškodením ciev, ktoré potom nedokážu dostatočne prekrvovať tkanivá a orgány, alebo poškodením nervov, alebo oboch.

 

Srdcovocievne ochorenia v dôsledku diabetu

Srdcovocievne ochorenia patria medzi najčastejšie komplikácie diabetu a diabetikom hrozia 2-4krát častejšie, ako dospelým bez diabetu. Tieto problémy majú pri súčasnom diabete zároveň ťažší priebeh a horšiu prognózu. Asi 70 % úmrtí na diabetes u pacientov starších ako 65 rokov súvisí práve s poškodením srdca. Preto musia pacienti obyčajne podstúpiť rôzne vyšetrenia zamerané na problémy so srdcom a tiež by si mali kontrolovať krvný tlak, hladinu cholesterolu a triglyceridov. Hladina cholesterolu a triglyceridov by sa mala kontrolovať aspoň raz ročne alebo aj častejšie – kým sa podarí dosiahnuť cieľové hodnoty. Lekár môže odporučiť aj EKG vyšetrenie.

Najčastejšou príčinou ochorenia srdca v dôsledku diabetu je postihnutie väčších tepien, ktoré vyživujú jednotlivé orgány,  a to najmä procesom aterosklerózy, ktorý vedie k zúženiu alebo aj uzáveru tepien a následne dochádza k nedokrveniu orgánov. Ateroskleróza je mimoriadne nebezpečná, ak postihne tepny srdca (= ischemická choroba srdca), mozgové tepny, tepny dolných končatín alebo aortu.

Ischemická choroba srdca môže viesť k akútnemu srdcovému infarktu, či dokonca náhlej smrti spôsobenej poruchou srdcového rytmu pri nedokrvení srdcového svalu. Diabetikom hrozí aj vyššie riziko chronického srdcového zlyhávania, pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne pumpovať krv, čo môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach a ťažkosti s dýchaním, ako aj zadržiavanie tekutín v končatinách.

Aterosklerotické zúženie tepien môže mať závažné dôsledky aj v oblasti dolných končatín. Spočiatku sa ich postihnutie prejavuje bolesťami v lýtkach a chodidlách pri chôdzi, neskôr sa môžu objaviť aj v pokoji a v najťažších prípadoch dochádza k odumretiu časti končatiny, čo môže vyžadovať až amputáciu.

Vyššie riziko srdcovocievnych komplikácií hrozí diabetikom, ktorí majú srdcovocievne choroby v rodine alebo fajčia. Prevencia by mala zahŕňať pravidelné cvičenie, zníženie telesnej hmotnosti, ale aj kontrolu a manažment stresu. Mnohé štúdie dokázali, že správna kontrola diabetu pomáha predchádzať vzniku a zastaviť progresiu srdcovocievnych ochorení.

Cievna mozgová príhoda

Rovnako ako ochorenia srdca hrozí pacientom s cukrovkou aj 2-4x vyššie riziko cievnej mozgovej príhody, keďže ateroskleróza často postihuje aj tepny vyživujúce mozog. Preto by pacienti s diabetom mali poznať varovné príznaky a ak by sa objavili, okamžite vyhľadať lekára. Patrí medzi ne náhla slabosť, krátkodobé straty vedomia, ochabnutie jednej strany tváre či tela, znecitlivenie tváre, ruky či nohy, prechodné ochrnutie končatín, poruchy reči, náhle zhoršenie zraku na oboch očiach a závrate. Riziko „porážky“ zvyšuje fajčenie, vysoký krvný tlak, ale aj vysoké hladiny cholesterolu. Keď sa ich darí dostatočne kontrolovať, klesá aj riziko mozgovej príhody. 

 

Diabetická neuropatia (poškodenie nervov)

Jednou z častých komplikácií diabetu je poškodenie nervov, ktoré sa prejavuje stratou citlivosti postihnutej oblasti (obyčajne začína v prstoch na nohách), stnulosťou, pocitom pálenia i bolesťou. Až okolo 60-70 % pacientov s cukrovkou má nejakú formu poškodenia nervov, a to bez ohľadu na typ diabetu. Cukrovka môže poškodiť nervy, ktoré vedú do končatín, ale aj tie, ktoré vysielajú signály do srdca, žalúdka, močového mechúra alebo pohlavných orgánov. Preto môže neuropatia spôsobiť aj problémy s trávením, vyprázdňovaním, či v intímnom živote.

Veľkým problémom je vznik hnisavých rán na končatinách. Keď je totiž koža v dôsledku neuropatie znecitlivená, pacient si nemusí všimnúť drobné ranky, ktoré sa bez povšimnutia zväčšujú a môžu spôsobiť vážne komplikácie. V najhorších prípadoch môže spočiatku drobný problém viesť až k amputácii končatiny. Ľudia s cukrovkou by si preto mali pravidelne a dôsledne kontrolovať chodidlá a ruky, či sa na nich neobjavilo začervenanie, mozole, praskliny či akékoľvek iné ranky či kožné defekty. Ak si všimnú niektorý z týchto príznakov, mali by o tom ihneď informovať lekára.

Vyššie riziko vzniku neuropatie majú pacienti, u ktorých sa nedarí hladinu cukru kontrolovať, rovnako tí, ktorí trpia cukrovkou viac rokov, ako aj diabetici s nadváhou, vysokou hladinou tukov v krvi, fajčiari a tiež pacienti, ktorí pijú väčšie množstvo alkoholu.

 

Typy diabetickej neuropatie a ich príznaky:

     Periférna diabetická neuropatia – postihuje periférne nervstvo, najmä v dolných končatinách. Poškodenie nervov vedie k strate citlivosti a tým aj k väčšej náchylnosti na vznik rôznych poranení. Medzi príznaky patria:

o   brnenie a pichanie v končatinách

o   strata citlivosti (pokiaľ je závažná alebo pretrváva dlhší čas, môže byť dokonca nezvratná)

o   pocit pálenia v chodidlách, najmä vo večerných hodinách

o   bolesť

     Autonómna neuropatia postihuje nervy tráviaceho systému, krvné cievy, močovú sústavu, ako aj pohlavné orgány. Príznakmi autonómnej neuropatie v tráviacej sústave sú:

o     opuchy

o     zápcha alebo naopak hnačka

o     pálenie záhy

o     nevoľnosť

o     zvracanie

o     pocit plnosti žalúdka aj po malom množstve jedla

Autonómna neuropatia krvných ciev sa prejavuje týmito príznakmi:

o     zatmenie pred očami pri prudšom pohybe

o     zvýšená srdcová frekvencia

o     závrate

o     nízky krvný tlak

o     nevoľnosť a zvracanie

Autonómna neuropatia pohlavných orgánov sa prejavuje ako:

o     neschopnosť mať alebo udržať erekciu

o     „suchá“ ejakulácia alebo znížené množstvo ejakulátu

o     znížená vlhkosť pošvy

o     neschopnosť dosiahnuť orgazmus

Príznakmi autonómnej neuropatie močového systému sú:

o     neschopnosť úplne sa vymočiť

o     opuchy

o     inkontinencia

o     zvýšená potreba močiť v noci

   Proximálna diabetická neuropatia - spôsobuje bolesti bedrových kostí, stehien a sedacieho svalu, obyčajne len na jednej strane tela. Môže tiež viesť k slabosti v končatinách.

   Fokálna diabetická neuropatia – postihuje špecifické nervy, najmä v hlave, trupe a nohách a spôsobuje bolesť alebo svalovú slabosť. Môže sa objaviť náhle a je nepredvídateľná, niekedy spontánne vymizne po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. Pravdepodobne nespôsobuje trvalé poškodenie nervov. Môže sa prejavovať príznakmi:

o   dvojité videnie

o   bolesť očí

o   paralýza jednej strany tváre

o   intenzívna bolesť niektorej časti tela, napríklad spodnej časti chrbtice

o   bolesť hrudníka alebo brucha (niekedy sa nesprávne vyhodnotí ako srdcový infarkt či zápal slepého čreva)

 

Syndróm diabetickej nohy

Tzv. „diabetická noha“ vzniká ako dôsledok neuropatie (poškodenie nervov) a/alebo ischémie (poškodenie tepien) a prejavuje sa infekciami, vznikom vredov a/alebo deštrukciou tkanív nohy. Prináša riziko tvorby rôzne hlbokých infikovaných rán a môže prerásť až do gangrény (odumieranie tkaniva), ktorá nezriedka končí amputáciou. Diabetické komplikácie nohy sú v rozvinutých krajinách najčastejšou príčinou amputácií na dolných končatinách z iných ako poúrazových príčin, pričom riziko amputácie nohy u diabetikov je 15 - 40 krát vyššie než v bežnej populácii.

Riziko rozvoja diabetickej nohy a jej komplikácií zvyšujú tieto faktory:

     Dlhšie trvajúci, nedostatočne liečený diabetes mellitus

     Fajčenie, nadmerný príjem alkoholu

     Porucha funkcie obličiek, zhoršený zrak, vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu krvných tukov, postihnutie nervov (neuropatia) vedúce ku strate ochrannej citlivosti

     Poruchy prekrvenia (prejavujú sa chladnými končatinami, zmenami farby kože, kŕčmi a bolesťami v lýtkach a v nohe pri chôdzi)

     Suchá, popraskaná koža, plesňové ochorenia v medziprstových priestoroch

     Deformity nôh (ploché nohy, vysoký nárt, kladivkovité prsty, drápovité prsty), kostné výrastky (výčnelky) .

     Poruchy biomechaniky postoja a chôdze (napr. krívanie, chybné našľapovanie).

 

Diabetická nefropatia (ochorenie obličiek)

Jednou zo závažných komplikácií cukrovky je poškodenie obličiek, ktoré časom vedie k ich zlyhávaniu. Diabetes je v súčasnosti dokonca najčastejšou príčinou zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby. Žiaľ, problémy sa nijako neprejavujú, až kým ochorenie nepostúpi do nezvratného štádia.

Pri diabetickej nefropatii obličky strácajú svoju filtračnú schopnosť, keďže vysoké hladiny cukru poškodzujú ich bunky. Kým pri diabete typu 1 ide najmä o účinok samotnej vysokej hladiny glukózy, pri diabete 2. typu sa väčšinou spája viacero faktorov, ktoré obličky postupne ničia. Ak sa problém včas neodhalí a nelieči, dochádza k úplnému zlyhaniu funkcie obličiek a jedinou možnosťou liečby je dialýza alebo transplantácia.

Príznaky zlyhávania obličiek sa prejavujú až v pokročilých štádiách ochorenia a patria medzi ne pretrvávajúce opuchy horných alebo dolných končatín v dôsledku zadržiavania tekutín, spenený moč, prírastok na hmotnosti, strata chuti do jedla a celkový pocit slabosti. Pokiaľ sa u pacienta s diabetom tieto prejavy vyskytnú, mal by o tom ihneď informovať svojho lekára.

Aj bez prítomnosti ťažkostí by však diabetici mali aspoň raz ročne podstúpiť rozbor moču, rovnako ako vyšetrenie hodnoty kreatinínu a albumínu v krvi. Zatiaľ čo včasné štádiá zlyhávania obličiek je možné ovplyvniť, zvrátiť ich rozvoj alebo aspoň spomaliť ich progresiu, pri pokročilejších štádiách je proces nezvratný. Preto je potrebná včasná diagnóza komplikácie pravidelným skríningom a včasná intenzívna liečba, ktorá spočíva v čo najlepšej glykemickej kontrole, kontrole krvného tlaku, redukcii príjmu bielkovín do 1g na kilogram telesnej hmotnosti, prevencii zápalov obličiek a porúch odtoku moču.

 

Poškodenie zraku

Diabetes 1. aj 2. typu môže spôsobiť čiastočnú stratu zraku a bez liečby viesť až k slepote. Cukrovka je v súčasnosti dokonca najčastejšou príčinou vzniku slepoty u dospelých vo veku 20-74 rokov. Preto by mali diabetici chodiť pravidelne aspoň raz za rok na očné vyšetrenie, a to aj pokiaľ nepociťujú žiadne problémy. Štúdie dokazujú, že pravidelnou kontrolou zraku a včasnou liečbou prípadných problémov je možné predísť až 90% prípadov slepoty súvisiacej s cukrovkou.

Medzi najčastejšie poruchy zraku súvisiace s cukrovkou patrí diabetická retinopatia, glaukóm (zelený zákal) a sivý zákal.

 

Diabetická retinopatia

Diabetickou retinopatiou (poškodenie sietnice) trpí takmer polovica ľudí s cukrovkou. Príčinou je poškodenie drobných cievok sietnice (môžu opuchnúť, zlomiť sa, prepúšťať tekutinu...), ktoré spôsobuje zahmlievanie zraku a pokiaľ sa ochorenie nelieči, pacient môže dokonca oslepnúť – v súčasnosti je toto ochorenie najčastejšou príčinou nezvratnej slepoty v rozvinutých krajinách. Riziko oslepnutia je u diabetikov približne 10-20 krát vyššie ako u nediabetikov. Čím dlhšie pacient trpí cukrovkou, tým vyššia je pravdepodobnosť vzniku tohto veľmi závažného ochorenia.

Medzi príznaky diabetickej retinopatie patrí rozmazané videnie, škvrny či tiene pred očami a bolesť oka. Vo včasných štádiách sa však ochorenie nemusí prejavovať žiadnymi príznakmi, preto je veľmi dôležité, aby si diabetici nechávali pravidelne kontrolovať zrak u očného lekára aspoň raz ročne a pokiaľ sa objavia akékoľvek zmeny videnia, navštívili ho okamžite.

Pacienti s cukrovkou 1. typu by mali prvé vyšetrenie u očného lekára podstúpiť asi 3-5 rokov od vzniku diabetu a od veku 10 rokov potom chodiť na prehliadky pravidelne každý rok. Len zriedka sa u nich retinopatia vyvinie pred pubertou. Rozsiahla štúdia ukázala, že prísnou kontrolou cukru a užívaním inzulínovej terapie je možné u diabetikov 1. typu znížiť riziko vzniku retinopatie až o 50-75 %.

Pri diabete 2. typu by mal pacient podstúpiť vyšetrenie oka okamžite, ako sa cukrovka odhalí. Základom prevencie vzniku retinopatie je kontrola hladiny cukru v krvi, krvného tlaku a cholesterolu. Niektorí pacienti musia podstúpiť laserovú operáciu či užívať lieky vo forme injekcií, aby sa znížilo riziko vážneho poškodenia zraku.

Ženy, ktoré trpia diabetom a otehotnejú, by mali podstúpiť komplexné očné vyšetrenie počas prvého trimestra a počas celého tehotenstva spolupracovať s oftalmológom a zrak dôsledne kontrolovať (toto odporúčanie sa nevzťahuje na ženy s gestačným diabetom).

Pri diabete hrozia 3 typy retinopatie:

     Retinopatia očného pozadia – pri tomto type už sú cievy v oku poškodené, ale neprejavujú sa žiadne poruchy zraku. V tomto štádiu je veľmi dôležité kontrolovať cukor v krvi a predchádzať tak progresii do vážnejšieho ochorenia.

     Makulopatia – poškodenie vzniká na kritickom mieste v oku – makule, preto sa makulopatia prejavuje výraznou stratou zraku.

     Proliferatívna retinopatia - je najzávažnejšou formou poškodenia sietnice. Vzniká ako dôsledok ochorenia ciev, ktoré sú stenčené či dokonca uzavreté a tak nedokážu dostatočne okysličovať oko. Dochádza k ich remodelácii a v zadnej časti oka sa začnú vytvárať nové, abnormálne cievy. Tiež dochádza k mohutnej novotvorbe väziva s následným častým krvácaním do sietnice i sklovca. V konečnom štádiu ochorenia môže dôjsť k odlúpeniu sietnice a k slepote.

 

Glaukóm – zelený zákal

Pri zelenom zákale sa v oku hromadí tekutina a zvyšuje sa vnútroočný tlak, čo môže poškodiť nervy a cievy v oku, a tak spôsobiť poruchy zraku. Spočiatku však nespôsobuje žiadne príznaky, až kým nie je ochorenie v pokročilom štádiu, kedy už spôsobuje výrazné problémy so zrakom. Niekedy sa môže ochorenie prejaviť bolesťami hlavy, bolesťou oka, zahmleným videním, slzením, ale aj svetelnými kruhmi okolo svetiel (pacient vidí okolo zdrojov svetla „svätožiaru“).

Okrem „bežného“ glaukómu majú ľudia s cukrovkou tiež vyššie riziko vzniku zriedkavého typu ochorenia – neovaskulárneho glaukómu. Pri tomto type sa v dúhovke začnú vytvárať nové cievy, ktoré bránia normálnemu odtekaniu tekutiny z oka a tým sa zvyšuje vnútroočný tlak. Ochorenie sa ťažko lieči.

 

Sivý zákal

Sivý zákal spôsobuje zahmlenie šošovky oka, ktoré znemožňuje správne zaostrovanie zraku na svetlé predmety. Človek so sivým zákalom preto vidí rozmazane. Aj keď toto ochorenie môže postihnúť kohokoľvek, u diabetikov sa rozvíja v mladšom veku. Lieči sa chirurgickým zákrokom, pri ktorom sa očistí alebo odstráni zahmlená šošovka a nahradí sa implantátom.

 

Sklon k infekciám

Diabetes 2. typu znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi ochoreniami a aj ich priebeh je obyčajne u diabetikov ťažší, ako u zdravej populácie. Vysoká hladina cukru v krvi vedie k vysokým hladinám cukru aj v tkanivách, vďaka čomu môžu baktérie rásť a infekcie sa rozvíjajú rýchlejšie. Najčastejšie napádajú močový mechúr, obličky, pošvu, ďasná, chodidlá a kožu. Dôležité je liečiť ich včas a tak zabrániť vzniku závažnejších komplikácií.

Medzi príznaky prebiehajúcej infekcie patrí:

- zvýšená telesná teplota

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!