lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ženy, ktoré hýbu svetom 2

  Spracoval(a) : Mária Novická
Dátum : 18.12.2000
späť
Späť

Poslať
 



Eva Perónová

Svoje neodmysliteľné miesto v politickej kariére Juana Peróna, ktorý sa stal prezidentom Argentíny v roku 1946 mala aj jeho žena Eva.
Ako herečka a speváčka bola aj vynikajúce rečníčka a preto vedľa strhnúť davy na svoju stranu. Zakladala nemocnice parky a bazény.
Zbožňovala prepych a drahé šaty výhradne od Christiana Diora.
Argentínčania ju doslova milovali a preto, keď vo veku 33 rokov zomrela, vyhlásili svoju Evitu za svätú.

Golda Meirová

Vynikajúca pravicová politička, ktorá snívala o novej vlasti pre židovský ľud. Najskôr pracovala pre národ ako ministerka, práce, potom ako ministerka zahraničných vecí.
Pri vzniku Izraela ju zvolili za členku parlamentu a po smrti predsedu Levi Eschkola nastúpila na jeho miesto.
Hoci v tejto pozícii získala sympatie sveta pre Izrael, nepodarilo sa jej zabrániť útoku Egypta a Sýrie a preto roku 1974 ako sedemdesiatšesťročná odišla z politiky.
O štyri roky neskôr, podľahla v Jeruzaleme rakovine. Vtedy mala osemdesiat rokov. Na striebornom plátne ju stvárnila ťažko chorá Ingrid Bergmanová, ktorá v tom čase tiež zomierala na rakovinu.

Indíra Gándhíová

Milovanou, ale súčasne nenávidenou bola počas svojho života Indíra Gándhíová. Bola dcérou indického predsedu vlády D. Néhrúa, a preto mala k politike veľmi blízko. Už po svojich 21. narodeninách sa stala členkou národného kongresu, a keď mala štyridsať osem aj premiérkou. Bola silnou političkou, ale aj napriek tomu sa jej nepodarilo vyriešiť všetky ekonomické, politické a náboženské problémy, ktoré v tom čase zaplavili Indiu. Na upokojenie nepokojov používala tvrdé metódy, odporcovia išli za mreže a médiá boli cenzurované. Jej diktátorské spôsoby boli hlavnou príčinou jej prvej veľkej politickej prehry. Vyvrcholilo to v roku 1977, keď na ňu bol spáchaný prvý atentát. Po ďalšom atentáte v roku 1984 sa jej osud definitívne naplnil. V jej politike pokračoval aj jej syn Rádžív ale aj on napokon skončil pod rukami vraha.

Eleonor Rooseveltová

Je známa aj pod svojou prezývkou „prvá dáma sveta“. Bola ženou amerického prezidenta Franklina D. Roosvelta, ktorý v roku 1921 ochorel na obrnu. V čase jeho vládnutia, ho jeho žena veľmi zdatne zastupovala. Jej snom však bola skutočné funkcia, a tak sa nakoniec stala asistentkou riaditeľa Úradu pre civilnú obranu. Verejnosti sa to ale nepáčilo, a preto musela zo svojej funkcie odstúpiť. Keď v roku 1945 zomrel jej manžel, Eleonor bola zvolená ako reprezentantka USA v OSN.

Hillary Clintonová

Ani zďaleka nie je len manželkou amerického prezidenta, ale je právničkou, obchodníčkou a manažérkou. Nikdy neskrývala skutočnosť, že aj ona sama by rada vstúpila do veľkej politiky. Určitá časť verejnosti ju aj preto odsudzovala, ale jej renomé sa napravilo, keď sa postavila za svojho manžela po prepuknutí jeho škandálu s Monikou Lewinskou a ďalšími ženami. Možno to bola iba jej dobre premyslená hra o svoju politickú budúcnosť. V roku 2000 vyhrala voľby do senátu za mesto New York a rozhodla sa rozviesť s Billom Clintonom, len čo sa skončí jeho funkčné obdobie. Senátorkou by mala byť päť rokov.

Cherie Boothová

Manželka Tonyho Blaira, predsedu vlády Veľkej Británie urobila sľubnú politickú kariéru v labouristickej strane ešte skôr, ako to stihol jej manžel. Svojho času dokonca bola aj Britskou kráľovskou sudkyňou a dodnes zarába viac peňazí, ako jej slávny manžel. Skoro všetci priatelia Blairových rodiny si mysleli, že ona bude tá, ktorá prerazí do veľkej politiky. Napokon však dala prednosť rodine. V roku 2000 porodila ako štyridsiatnička porodila svoje štvrté dieťa.

Nancy Reaganová

Nancy, manželka prezidenta Reagana bola hybnou pákou svojho manžela herca, ktorý skvele zahral aj úlohu prezidenta a preto ho na šachovnici kariéry smelo posunula na najvyššiu priečku. Väčšina Američanov jej, že sa pletie do politiky. Prezident s ňou preberal každú maličkosť svojej práce.
Nancy tak s pomocou svojej astrologičky riadila v tom čase najmocnejšieho muža sveta a ovplyvňovala novodobé dejiny sveta. Vyslúžila si prezývku Železný motýľ. Svoju silu prejavila aj po odchode z Bieleho domu. Rovnako, ako stála po boku svojho manžela v čase slávy, stojí pri ňom aj teraz, keď ho zmáha Alzheimerova chorobe.

Raisa Gorbačovová

Raisa hrala v politickom živote svojho manžela jednu z najdôležitejších úloh. Rusi jej ale zazlievali jej nadradenosť, vybrané vystupovanie a vytríbený vkus. Pre jej svetovosť ju nemali veľmi v láske.
Bola vysokoškolská profesorka a ľudia o nej hovorili ako o červenej „carevne“. Michail sa s ňou radil pred každým dôležitým rozhodnutím. Bola pre neho veľkou oporou v jeho politickej kariére. Dodnes sa nedokáže vyrovnať s jej smrťou.


Margaret Thatcherová

Svoju prezývku Železná lady si Margaret vyslúžila svojim nekompromisným jednaním v domácej aj zahraničnej politike. Do najvyššej funkcie bola zvolená ako prvá žena v histórii Veľkej Británie v roku 1979 a zotrvala v nej celé tri volebné obdobia.
Nenávidená aj milovaná bola pri moci 11 rokov. Za ten čas stihla zmeniť tvár britskej monarchie a prispela aj k rozkladu komunizmu vo východnej Európe.
Dnes si vychutnáva titul barónka. Jediné čo ju môže trápiť, je, že sa viac nevenovala svojim dvom deťom, ktoré vychovával jej manžel Denis.































Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!