lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Život so zubnou náhradou? Žiadny problém.

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 16.12.2010
späť
Späť

Poslať
 

Takmer každý z nás raz stratí  vlastné zuby. Vyhne sa tomu azda len zopár šťastlivcov. Vďaka pokroku  medicíny a dentálnych technológií už nemusíme pobehovať po svete s obnaženými ďasnami. Zubné náhrady už miliónom ľudí na celom svete pomohli zlepšiť kvalitu života po strate vlastného chrupu a tým  im vrátiť schopnosť vykonávania  bežných ľudských činností ako jedenie, rozprávanie a iné spoločenské aktivity. Skúste si predstaviť, že by ste museli povedať jedinú vetu bez zubov a potom si uvedomíte, aké dôležité zubné náhrady alias protézy sú. Ako sa však o protézu správne starať aby sme sa vyhli  spoločensky nepríjemným situáciám a zdravotným komplikáciám?

 

 

Všetko o protézach

Zubné náhrady sú určené všetkým, ktorí o vlastné zuby prišli v dôsledku ich kazovosti, paradentózy alebo následkom zranenia. Zubných protéz je niekoľko druhov - náhrady celkové a čiastočné, dočasné a trvalé.

 

Dočasné zubné náhrady sa nasadzujú bezprostredne po strate alebo vytrhaní vlastných zubov. V tomto ohľade plní dočasná protéza nielen estetickú ale aj preventívnu funkciu – zabraňuje degenerácií čeľuste a sánky a tým pomáha zachovať črty tváre, ktoré by sa ich degeneráciou zmenili.  Dočasná zubná náhrada je mäkšia, aby bola prispôsobivejšia meniacemu sa tvaru sánky alebo čeľuste. Pri hojení sa totiž kosť mení a priestor medzi ňou a náhradou sa zväčšuje. V tomto období je pre dokonalé priľnutie protézy dôležité používanie tzv. fixačných podložiek, ktoré vyplnia medzeru medzi dočasnou náhradou a ustupujúcou kosťou.

 

 

Trvalá zubná náhrada sa nasadí, keď je kosť zahojená. V priebehu niekoľkých návštev zubára sa náhrada adaptuje, chvíľu však potrvá, kým si pacient na náhradu úplne zvykne a kým sa protéza v sliznici úplne usadí. Najdôležitejšie je, aby bola spoľahlivo fixovaná. Sliznica je bez pôvodných zubov  oveľa citlivejšia  a ak  náhrada perfektne nesedí, môžu sa pod ňu dostať kúsky jedla a spôsobiť otlačené miesta a zápaly. Takisto hrozí vypadnutie zubnej náhrady, čo jej nositeľom uberá na sebavedomí a istote. Dôležité je používať kvalitné a spoľahlivé fixačné prostriedky s vysokou priľnavosťou, ktoré protézu držia na mieste po celý deň.

 

 

Pevný chrup s produktmi radu Protefix®  – pocit pohody aj pri jedle

Fixačné prípravky radu Protefix® sú už vyše 50 rokov symbolom kvality a spoľahlivosti v oblasti fixačných produktov a starostlivosti o zubné náhrady. Sú vyvíjané na základe dialógu s pacientmi o ich potrebách a skúsenostiach s výrobkami. Rad ponúka pre jednotlivé riešenia najvyššiu spoľahlivosť a kompletný sortiment, čo umožňuje miliónom ľudí po celom svete zvládať svoj „neviditeľný problém“ znova sa cítiť sebavedome, nezávisle a prežívať aktívny život.

 

 

Jedinečné fixačné podložky Protefix® sú vyrobené z jemnej tkaniny s výbornou znášanlivosťou, bez chute či zápachu. Zvlášť sa vyrábajú na hornú a dolnú zubnú náhradu. Obsahujú alginát sodný, ktorý krátko po nevlhčení zvyšuje fixačný účinok. Pre niektorých pacientov, ktorý majú vážne problémy s priľnavosťou a nič iné nedrží, sú fixačné podložky Protefix® posledným možným riešením.   

 

 

Extra silný fixačný krém Protefix® spoľahlivo zafixuje zubnú náhradu i v prípade problémov s priľnavosťou. Jeho výhodou je, že v porovnaní s podobnými prípravkami sa aplikuje na mokrú protézu, stačí ho aplikovať iba 1x denne a pôsobí okamžite. Jesť bez problémov môžete už 5 minút po aplikovaní. Účinne tesní okreje protézy, čo zabraňuje zvyškom jedla dostať sa pod zubnú náhradu a spôsobiť otlaky a zápaly. Krém je chuťovo neutrálny a jeho priľnavosť neovplyvňujú ani konzumácia teplých nápojov.  Vďaka jeho používaniu získate späť pocit istoty a komfortu, pocit stability zubnej náhrady a silu zhryzu.  

 

Neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o zubnú náhradu a  prevenciou

pred otlakmi a zápalmi sliznice je dôsledná ústna hygiena. Medzi ústnou hygienou vašich prirodzených zubov a zubných náhrad existuje jeden veľký rozdiel: zubná náhrada sa musí čistiť ešte dôkladnejšie. Čistite ju pravidelne pomocou zubnej kefky a neabrazívnej zubnej pasty. Plnohodnotnou náhradou zubnej kefky a pasty  čistiace tablety Protefix®, ktoré majú i dezodoračné účinky.  

Prípravky radu Protefix neobsahujú zinočnaté soli, ktoré by mohli v prípade vyšších koncentrácií a pri dlhodobom používaní pôsobiť toxicky a spôsobovať neurologické problémy.

 

Ako si  zvyknúť na pocit „cudzieho“ predmetu v ústach?

Na záver zopár typov, ako si čo najrýchlejšie na zubnú náhradu zvyknúť. A nebojte sa, nie ste v tom sami. Zvládli to   milióny ľudí pred Vami J

 

Pri hovorení si na zmeny v ústach musí najskôr zvyknúť jazyk. Hlavne sykavky vám budú spočiatku znieť zvláštne. Trénujte rozprávanie so zubnou náhradou čítaním

nahlas pred zrkadlom alebo hovorením s priateľmi.

Prvé týždne noste zubnú náhradu čo najčastejšie. Odporúča sa ju vyberať iba na čistenie. Zo

začiatku ju z úst nevyberajte ani na noc - proces aklimatizácie by bol ešte ťažší.

Prvé dva týždne jedzte mäkšiu stravu a malé kúsky, ktoré môžete ľahko pohrýzť. Na hryzenie

používajte obidve strany – zabezpečíte tak rovnomernú a neustálu záťaž sánky i čeľuste,

čím zabránite nakloneniu zubnej náhrady. Pri prehrýzaní používajte očné zuby a stoličky. Na

začiatku sa vyhnite pečivu s kôrkou, jablkám, mrkve a podobnej strave.

Cmúľaním tvrdých cukríkov si môžete pomôcť potlačiť pocit dávenia.


Diskusia k článku:

Dobrý deň prajem,prosím Vás aká je príčina červeného Ďasna-silné prekrvenie pod hornou zubnou náhradou,je nebolestivá,ale výrazne prekrvená. Ďakujem Vám za radu.S pozdravom Filipková
Neregistrovaný - , 13.11.2017 11:10, majka.filipkova(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!