lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Deti vedia, ako bojovať proti cukrovke

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 2.12.2014
späť
Späť

Poslať
 

Na podujatí pri príležitosti Svetového dňa diabetu sa v bratislavskom nákupnom centre Avion zúčastnili žiaci z deviatich základných škôl z celého Slovenska. Vďaka edukačnému projektu Modrý kruh svojimi kreatívnymi nápadmi predviedli, ako by mal podľa nich vyzerať zdravý životný štýl a ako môžeme sami znížiť riziko vzniku cukrovky.

 

Jedným z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti, ktorého výskyt by sme mohli významne znížiť správnou životosprávou, je cukrovka. Postoje a návyky vo vzťahu k vlastnému zdraviu sa formujú už v detskom veku, a práve preto vznikol projekt Modrý kruh, ktorého cieľom je podpora zdravého životného štýlu a prevencia cukrovky u žiakov základných škôl.

Cukrovka, odborne diabetes mellitus, je v súčasnosti jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Najčastejšie sa vyskytuje v dvoch formách – ako cukrovka typu 1 alebo 2. Kým diabetes 1. typu je pravdepodobne spôsobený poruchou imunitného systému a nedokážeme mu predchádzať, cukrovka 2. typu, ktorá tvorí viac ako 90% všetkých prípadov, väčšinou vzniká ako dôsledok nezdravého životného štýlu. V súčasnosti sú každých 10 sekúnd diagnostikované tri nové prípady tohto ochorenia, čo znamená takmer 10 miliónov nových pacientov ročne. Pritom ak by sme žili zdravšie, cukrovka 2. typu by väčšinu z nás vôbec nemusela ohrozovať.

Predchádzať cukrovke môžeme najmä zdravým stravovaním a dostatkom fyzickej aktivity. Aj keď sa ochorenie obyčajne objavuje vo vyššom veku, je dôležité upriamiť pozornosť už na najmladšiu generáciu, keďže práve v tomto veku sa formujú životné postoje a vytvárajú základné životné návyky vo vzťahu k vlastnému zdraviu. Ambíciou edukačného projektu Modrý kruh je nielen sprostredkovať deťom informácie o diabete, ale aj motivovať ich k aktívnemu prístupu v spoznávaní príčin a následkov cukrovky, ktoré budú vedieť aplikovať vo svojom ďalšom živote, a zároveň posúvať tieto poznatky ďalej vo svojom okolí – v rodine, medzi kamarátmi, známymi. Koncept projektu spočíva v realizácii vlastných predstáv detí o tom, ako upozorniť verejnosť na hrozbu cukrovky, význam zdravého životného štýlu a ako zvýšiť povedomie o príčinách i dôsledkoch cukrovky – návrhom vlastného projektu zameraného na prevenciu tohto ochorenia a podporu zdravého životného štýlu.

Tento rok sa uskutočnil už tretí ročník Modrého kruhu a zapojilo sa doňho 52 škôl so svojimi projektmi. Komisia zložená zo zástupcov Slovenskej diabetologickej spoločnosti, zástupcov diabetologických sestier a zástupcov spoločnosti NovoNordisk vybrala 10 víťazných škôl, ktoré dostali možnosť odprezentovať svoje rôznorodé nápady na slávnostnom podujatí pri príležitosti Svetového dňa diabetu v Bratislave v sobotu 15. novembra. Zúčastnili sa ho žiaci z Martina, Podvysokej, Nových Zámkov, Jedľových Kostolian, Štúrova, Klokočova, Krajného, Nitry a Bratislavy. Jedni hrali divadlo s tematikou cukrovky, iní tancovali, spievali piesne s vlastným textom, recitovali básne, hrali scénky a rôzne pohybové či vedomostné hry, vystavovali fotografie, maľované tričká či plagáty, kreatívnou divadelnou formou predstavili informácie o zdravých a nezdravých potravinách. Program víťazných škôl doplnilo akrobatické vystúpenie Argolla s workshopom pre deti. Dospelí si mohli dať bezplatne zmerať hladinu cukru v krvi a deti mohli využiť zábavné maľovanie na tvár. Na záver každý dostal symbol zdravia – čerstvé, šťavnaté jablko.

Edukačný projekt Modrý kruh odborne garantuje Slovenská diabetologická spoločnosť a spolupracujú na ňom diabetologické zdravotné sestry.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!