lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pitným režimom aj proti zimným virózam

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 12.12.2014
späť
Späť

Poslať
 

Nedajte sa oklamať tým, že v chladnom období vás prirodzene smädí menej ako v lete. Vplyvom sychravého a studeného počasia je síce subjektívny pocit smädu menší, no nároky organizmu na prísun tekutín sa nemenia. Dostatočný a správne zvolený pitný režim je aj kľúčom k odolnosti proti chorobám.

Vaše telo na svoje fungovanie aj na jeseň a v zime spotrebuje vyše dvoch litrov vody denne. Dospelý človek by mal preto v závislosti od fyzickej aktivity každý deň prijať niečo medzi 20 – 40 ml tekutín na kilogram svojej hmotnosti, malé deti až 50 ml, keďže podiel vody v ich telíčkach je vyšší. Zvýšenému náporu je navyše v tomto typickom chrípkovom období vystavený imunitný systém.

„Aby telo dokázalo úspešne odolávať mrazom a chorobám, tekutiny nutne potrebuje. Vírusy a baktérie v zimnom období útočia na sliznice dýchacích ciest, ktoré sú vysušené pobytom v prekúrených miestnostiach. Ich dostatočná hydratácia je preto v rámci prevencie veľmi dôležitá,“ vysvetľuje skúsená pediatrička MUDr. Eva Beňová a dodáva, že pozor treba dávať najmä na pravidelný pitný režim detí, ktoré v zápale hry svoj vlastný smäd často ignorujú.

V zime sa častejšie k slovu dostávajú teplé nápoje. V rámci pitného režimu by ste však ich výberu mali venovať pozornosť. Zvoľte slabšie nesladené čaje a pri pití si dajte pozor, aby neboli príliš horúce. Mohli by vám totiž popáliť sliznice a uľahčiť tak prístup vírusom. Káva a silné čierne a zelené čaje sa však pre svoje dehydratačné účinky do pitného režimu nepočítajú, rovnako ani mlieko, ktoré sa považuje skôr za potravinu.

„Na tradičné zimné nápoje ako punč, grog, či varené víno si treba dávať pozor, pretože alkohol v nich nám v studenom počasí môže urobiť medvediu službu. Síce príjemne zahreje, no tekutiny organizmu skôr odoberá,“ varuje MUDr. Beňová. Tiež upozorňuje, že na zvýšenú spotrebu tekutín v organizme by sme mali myslieť aj na lyžovačke či pri iných zimných športoch. Pri športových aktivitách navyše telo stráca nielen vodu, ale aj dôležité látky a stopové prvky. Ideálna je preto na pitie pramenitá voda s obsahom minerálov, ktorá vám ich pomôže doplniť.

Prírodné pramenité vody s nižšou mineralizáciou navyše odborníci v zime, rovnako ako v lete, odporúčajú ako najlepší základ pitného režimu. Na celodenné pitie sa hodia pramenité vody s obsahom rozpustených látok okolo 150 – 400 mg/l, vynikajúcou voľbou pre deti aj dospelých sú napríklad dojčenské vody, pretože musia spĺňať obzvlášť prísne kritériá kvality a na rozdiel od bežných perlivých vôd vaše telo pri pravidelnej konzumácii nezaťažia prekysľovaním ani nadbytkom minerálov.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!