lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
AKO UTUŽOVAŤ RODINNÉ VZŤAHY - Spoločne strávené chvíle dajú rodine najviac

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 22.10.2015
späť
Späť

Poslať
 

Už grécky filozof Platón považoval rodinu za základnú bunku spoločenského života a tiež hlavnú výchovnú inštitúciu. Svoju spoločenskú funkciu si  môže ideálne plniť najmä vtedy, ak sú vzťahy v nej pevné a harmonické či už ide o vzťahy rodičov k deťom, deťom k rodičom, medzi súrodencami alebo príbuznými. Rodinné prostredie pritom výrazne ovplyvňuje všetky stránky dieťaťa od raného detstva až po dospelosť. Pre rozvoj väzieb medzi dieťaťom a rodičmi sú najdôležitejšie práve zdanlivo banálne spoločné činnosti.

 

Komunikujte s nimi

Poznať pocity svojho dieťaťa je veľmi dôležité. Je naozaj potrebné pýtať sa, ale aj počúvať ho. Dieťa, ktoré nájde chápavého poslucháča, sa cíti bezpečne a pokiaľ ho rodič povzbudzuje v prejavovaní jeho pocitov, bude schopnejšie ich aj spracovať. Humor je pri tom veľmi dôležitý. Ak si rodič zapamätá a vhodne použije dobré vtipy a milé anekdoty, veľa sa spolu s deťmi nasmejú. Deti vedia s nadšením počúvať čo v mladosti rodičia povystrájali. Zároveň im tak môžu odovzdať svoje skúsenosti. Netreba zabúdať aj na pochvaly a povzbudenie, pretože deti, ktoré doma zažívajú pozornosť a ocenenie, sú s rodičmi užšie spojené.

 

Trávte s deťmi čo najviac času

Voľný víkend strávený spoločne vzťahom v rodine pomôže oveľa viac, ako návšteva nákupného centra. Pri plánovaní rodinného výletu sa môže zapojiť celá rodina. Nemusí pritom ísť o náročnú, niekoľkohodinovú túru. Postačí vybehnúť niekam do okolia, kde budú mať deti miesto na vybehanie sa. Ideálne je spojiť výlet s malým piknikom či opekačkou, ktorú deti zbožňujú. Skvelým nápadom je aj spoločné pečenie. Ak dostanú vlastnú zásterku a navonok nesmierne dôležitú úlohu vymiesiť cesto či natrieť koláčiky lekvárom, budú v siedmom nebi.

 

Rozprávka na dobrú noc

Rodičia veľakrát riešia dilemu či pustiť deťom rozprávku v televízii alebo im ju prečítať. Čítaním rozprávok na dobrú noc pritom rodič v prvom rade posilňuje vzťah s dieťaťom a napomáha rozvíjať jeho citový a morálny vývoj či predstavivosť. A prečo z čítania rozprávok neurobiť pravidelný rituál? Vhodné je čítať rozprávku či príbeh spolu s ním a nezabudnúť sa ho pýtať ako vníma hrdinov rozprávky.

 

Zahrajte si spoločenskú hru

 

Ďalším vynikajúcim spôsobom, ako udržiavať rodinné vzťahy sú spoločenské hry. Čas na spoločné činnosti síce môže byť obmedzený, ale to neznamená, že ho nemožno využiť naplno. Hry sú nielen zábavné, okrem toho sa deti naučia strategickému uvažovaniu,  rozhodnosti či kreativite. Vďaka spoločenským hrám môžu rodičia s deťmi prežiť zmysluplne strávené chvíle, ktoré budú pre deti na nezaplatenie. Je pritom úplne jedno či si vyberú strategickú alebo vedomostnú hru. Dôležitá je hlavne spoločná emócia a radosť z hry.

 

Deťom od štyroch rokov sa bude určite páčiť hra Dračí poklad. Spolu so skupinou statočným škriatkov sa môžu vydať na dobrodružnú výpravu, na konci ktorej je truhlica plná zlata. K jej otvoreniu je potrebné získať 3 kľúče, ktoré nájdu počas neľahkej cesty lesom. Na to, aby truhlicu získali však musia ešte premôcť jej strážcu – nebezpečného draka.

 

Staršie deti sa určite zabavia pri hre Antimonopoly, ktorá je založená na revolučnej myšlienke. Doposiaľ sa všetci hráči riadili jednotnými pravidlami a mali rovnaké šance na víťazstvo, ale v Antimonopoly majú hráči k dispozícii až dva súbory hier, a hra sa tak viac blíži k reálnemu ekonomickému prostrediu. Na trhu sa objavujú nielen monopolisti ale aj konkurenti. Monopolisti potom majú trochu ťažšiu pozíciu. Aby mohli požadovať vyššie poplatky, musia si v meste vybudovať monopol. Toto im kazia konkurenti, ktorí ale musia o ceny zdravo súťažiť.

 

Pre deti od dvanásť rokov je pripravená hra ReACTtion. Tí, ktorí majú radi nekonečnú zábavu a chaos si prídu na svoje. Pravidlá sa totiž neustále menia a s primeranou dávkou škodoratosti sú výbuchy smiechu zaručené. Cieľom hry je pristihnúť spoluhráčov pri porušení pravidiel. Každé správne stlačenie klaksónu hráča posunie o dve políčka vpred, a každé porušenie pravidiel vráti hráča o políčko späť. Ak chce niekto vyhrať, treba dávať pekelný pozor a reagovať rýchlosťou blesku.

 

Pokiaľ chcú rodičia s deťmi zažiť skutočnú zábavu a salvy smiechu, je pre nich ako stvorená spoločenská hra Activity. Predpísané pojmy treba vysvetliť pomocou pantomímy, kreslenia alebo slovného opisu. Stihnúť za jednu minútu vysvetliť svojmu tímu napríklad pojem chladič tak, aby ho uhádli, nemusí byť najľahšie. Novšia verzia Activity Special prináša aj možnosť vysvetliť pojem pomocou zvukov. Úlohy sú dvojslovné, pričom každé slovo sa predvádza iným spôsobom. Hru môže hrať až 16 ľudí, vďala čomu sa môže zapojiť skutočne celá rodina.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!